Вбивство Гандзюк. Суд залишив Мангера за ґратами

Вбивство Гандзюк. Суд залишив Мангера за ґратами

Владислав Мангер під час судового засідання 11 травня 2021 року

Фото: Дарина Коваль, Суспільне

Адвокат Владислава Мангера клопотав про запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання або домашнього арешту

Дніпровський районний суд Києва залишив підозрюваних у вбивстві активістки Катерини Гандзюк Владислава Мангера та Олексія Левіна під вартою. Про це повідомляє «Суспільне».

Запобіжний захід без права внесення застави для Мангера та Левіна подовжили до 9 липня. Сторона обвинувачення наполягала на подовженні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та відстороненні від посади.

На думку адвокатки потерпілої сторони Євгенії Закревської, зміна чи послаблення запобіжного хоча б одному з підозрюваних унеможливило б розгляд справи через їхні імовірні спроби впливу на слідство та свідків.

«Я вважаю що це єдина можливість довести цю справу до вироку, інакше якщо буде зміна запобіжного заходу є ризики», – зауважила Закревська.

Захист Левіна клопотав про цілодобовий домашній арешт з носінням електронного браслета. Адвокат підозрюваного під час засідання наголосив на тому, що такий запобіжний захід не дозволить його підзахисному переховуватись, а тримання під вартою в цьому випадку є необгрунтованим.

Як повідомив Олексій Левін під час засідання, після того, як він перехворів на коронавірус, йому не надавали належної медичної допомоги.

Адвокат Владислава Мангера клопотав про запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання або домашнього арешту. За словами сторони захисту, Мангер був під заставою, не порушував закону, тому утримувати його під вартою необгрунтовано.

Крім того, на засіданні допитали слідчого СБУ Максима Саєнка, що минулого засідання клопотав підозрюваний Владислав Мангер. Саєнко повідомив, що йому не відомо про спроби тиску на свідків з боку Владислава Мангера, що сторона захисту трактувала як доказ відсутності провини свого підзахисного.

Нагадаємо, раніше генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила, що може пишатися справою про вбивство Катерини Гандзюк, тому що його організатори зараз за ґратами.

Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Гандзюк перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

За підозрою у причетності до її вбивства були затримані п'ятеро людей, а 12 листопада 2018 року стало відомо про арешт Ігоря Павловського – колишнього помічника народного депутата Миколи Паламарчука.

11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, але той вийшов під заставу у 2 млн 497 тис. 300 гривень. 25 квітня стало відомо, що Мангеру змінили підозру – на «замовлення завдання тілесних ушкоджень».

6 червня 2019 року п'ятеро безпосередніх виконавців нападу були засуджені на строки від 3 до 6,5 року позбавлення волі.

Ключового фігуранта справи, Олексія Левіна, було затримано 24 січня 2020 року у Болгарії завдяки співпраці місцевих правоохоронців з СБУ та Офісом генерального прокурора України. Особу його встановили за відбитками пальців, оскільки він змінив зовнішність. 16 березня Олексія Левіна було екстрадовано в Україну.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: