Страшенно цікаво. Топ-5 найстрашніших фільмів жахів

Страшенно цікаво. Топ-5 найстрашніших фільмів жахів

Дослідники стежили за серцебиттям добровольців під час перегляду фільмів

Як не крути, але любить людина зайвий раз полоскотати собі нерви фільмами жахів. І поки феномен цього потягу продовжується активно досліджуватися вченими, кінематограф вже сто років, як пропонує нові фільми для жахоманів. 

Щоправда, не всі горори однаково страшні: багато з них не більше ніж клішовані копії один одного про маніяків, одержимих ляльок, покинуті божевільні, невгамовних клоунів тощо. Проте є фільми, де буквально «виміряли» рівень страхітливості, експериментально визначивши як дійсно найстрашніші. Мова йде про 5 культових кінострічок, які змусили серце глядача буквально калатати від жаху, за версією Broadbandchoices. 

«Паранормальне явище» (Paranormal Activity) – 2007 рік

Кадр з фільму «Паранормальне явище»
Кадр з фільму «Паранормальне явище»

Режисер: Орен Пелі

У ролях: Кеті Фезерстон, Міка Слот, Марк Фредерікс, Ембер Армстронг.

Рейтинг: 6,3/10 (IMDb)

Цей малобюджетний фільм наробив шуму вже після свого релізу і досі продовжує змушувати глядачів нервово здригатися. Є інформація, що такий фільм довів італійського підлітка до паралічу, а коли Стівен Спілберг забрав DVD-диск з фільмом до себе додому, щось наглухо заблокувало двері його спальні в той же вечір. Режисеру навіть довелося викликати слюсаря. 

За сюжетом фільму, молоду пару – Міку та Кеті останнім часом щось почало турбувати в їхньому домі: шуми, скрипи, та інші неприємності. Пара навіть придбала відеокамеру, аби прослідкувати причини цих негараздів, а потім запросила екстрасенса, який дійшов до висновку, що в будинку хазяйнує демон. Як виявилося, ця сутність переслідує героїню з 8 років і харчується негативними емоціями, які власне, активно викликає їх у головних героїв фільму. Стрічка тримає в напрузі весь хронометраж, а фінал викликає неприємне відчуття липких мурашок по тілу. 

«Спадковість» (Hereditary) – 2018 рік

Кадр з фільму «Спадковість»
Кадр з фільму «Спадковість»

Режисер: Арі Астер

У ролях: Тоні Колетт, Гебріел Бірн, Алекс Вулфф, Міллі Шапіро.

Рейтинг: 7,3/10 (IMDb)

«Спадковість» або «Реінкарнація» - це один з найбільш вдалих фільмів про привидів, переселення душ, потойбічне та невідоме. Принаймні стрічка отримала широке визнання серед критиків та глядачів, адже премію Сатурн та премію Брема Стокера просто так ніхто не отримує. Це новаторська робота з неоднозначним і досить нетиповим сюжетом та своєрідним поглядом на тему життя після смерті. 

Фільм розповідає про художницю Енні Грехем, яка має люблячого чоловіка, двох улюблених дітей, а також складні стосунки з асоціальною матір’ю та психічні хвороби по всій родовій лінії в анамнезі. Коли ж мати помирає, Енні сприймає цю подію досить безболісно, не усвідомлюючи, що минуле її просто так не залишить, і героїні ще доведеться відчути весь жах потойбіччя на всій її родині. Сама картина просякнута напруженням та приреченістю, а режисер стверджує, що фільм скоріш є драмою, що переростає в жах. 

«Закляття» (The Conjuring) – 2013

Кадр з фільму «Закляття»
Кадр з фільму «Закляття»

Режисер: Джеймс Ван

У ролях: Віра Фарміґа, Патрік Вілсон, Лілі Тейлор та інші. 

Рейтинг: 7,5/10 (IMDb)

Яскравий приклад професійного якісного горору, створений тими, хто точно розбирається у жахах. Джеймс Ван – майстер жахів, драм та трилерів, в його портфоліо також входять чи не всі частини «Пили», «Прокляття Аннабель», «Втілення Зла» та інші шедеври жанру. 

За сюжетом, дослідники паранормальних явищ, Ед та Лорейн Воррени стикаються з однією незвичайною та складною справою: в будинку Роджера та Керолайн у Род-Айленді відбувається щось жахливе. Сам будинок має досить моторошну історію: до нинішніх власників тут жила відьма, яка захоплювалася жертвоприношеннями та іншими сумнівними заходами. Відповідно, місце стало проклятим і непривітним до всіх, хто на тут проживає.

«Астрал» (Insidious) – 2010

Кадр з фільму «Астрал»
Кадр з фільму «Астрал»

Режисер: Джеймс Ван

У ролях: Патрік Вілсон, Роуз Бірн, Лін Шей, Тай Сімпкінс, Барбара Герші

Рейтинг: 7,3/10 (IMDb)

Робота, з якої Джеймс Ван почав створювати горор-контент для кіноманів і такий дебют виявився вдалим. Стрічка в прямому сенсі торкається серця глядача: згідно з дослідженнями Broadbandchoices, частота серцевих скорочень добровольців, що дивилися цей фільм могла досягнути 133 ударів на хвилину. 

Звичайний викладач Джош придбав непоганий будинок, аби жити в ньому разом зі своєю сім’єю: дружиною Рене та трьома дітьми. Проте радість від новосілля тривала недовго і Рене вже в перші дні помітила, що з будинком щось не так. Серед моторошних неприємностей сталося ще й лихо у сім’ї: один з дітей Джоша випадково падає з горища і впадає в кому. Нажахані батьки запрошують до себе фахівця з привидів Еліс Рейнер, яка виявляє, що дитина не в комі, а в потойбічному світі і вона туди потрапила не вперше. 

«Сіністер» (Sinister) – 2012 

Кадр з фільму «Сіністер»
Кадр з фільму «Сіністер»

Режисер: Скотт Дерріксон

У ролях: Ітан Гоук, Джульєтт Райлсен, Клер Фолі, Майкл Холл Д'Аддаріо та інші.

Рейтинг: 6,8/10 (IMDb)

Альтернативний переклад назви цієї кінострічки перекладається як «Зловісний». І хоча фільм не відзначився особливими винагородами від критиків, немає моторошних легенд, пов’язаних з його переглядами і він визнаний «Найстрашнішим фільмом усіх часів» за версією Forbes

Хоча це знову кіно про потойбічне та демонічне, сюжет має свою оригінальну особливість. Голова сім’ї – письменник Елісон Освальт переїздить разом із сім’єю в будинок з моторошною історією, про яку герой знає, але вирішує приховати від родини. Знаходячи на горищі коробку з кінострічками, Елісон починає заглиблюватися в трагедію будинку, що сталася рік тому: було вбито усю родину, окрім маленької дівчинки, яка загадково зникла. Паралельно в його родині починаються відбуватися дивні речі: сина мучать нічні жахіття, а донька малює страшні малюнки з вбивствами та зниклими дітьми. Головному герою доводиться стикнутися з древнім потойбічним злом, і чи впорається він з ним – питання відкрите. 

Кіно не дарма визнано як наймоторошніше: режисеру вдалося довести до тахікардії чимало учасників експеременту Broadbandchoices, де під час перегляду стрічки у глядачів середня частота серцевих скорочень підскакувала до 85-131 удари за хвилину. 

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: