Вчені з’ясували, наскільки небезпечними для здоров’я є вакцини Moderna і Pfizer

Вчені з’ясували, наскільки небезпечними для здоров’я є вакцини Moderna і Pfizer
У дослідженні порівнювалися дані 12 млн вакцинованих мешканців США
Фото з відкритих джерел

За результатами досліджень було виялено певне почастішеня випадків міокардиту і перикардиту у вакцинованих

Вакцинація препаратами Pfizer і Moderna не несе серйозних загроз для здоров'я. До такого висновку прийшли вчені з США, які опублікували відповідну статтю у виданні The Journal of the American Medical Association.

У рамках програми Центрів із контролю та профілактики захворювань США Vaccine Safety Datalink дослідники проаналізували дані про здоров'я 12 млн пацієнтів з середини грудня 2020 року по 26 червня 2021-го. У ході аналізу порівнювався стан 6,2 млн людей протягом 3 тижнів після першої дози та 5,7 млн протягом 3-6 тижнів після другої.

Критеріями оцінки була наявність 23 наслідків для здоров'я, що викликають стурбованість медичної спільноти, – симптомів коронавірусу, ефектів, виявлених під час клінічних випробувань вакцин, тощо. Серед них були захворювання нервової системи (енцефаліт, мієліт і синдром Гієна-Барре), серцево-судинні проблеми (гострий інфаркт міокарда, інсульт і легенева емболія), параліч Белла, апендицит і анафілаксія.

Надалі за допомогою статистичного аналізу дослідники оцінювали, чи змінилася кількість випадків того чи іншого симптому до рівня певного порогу. Жодне з наслідків його не досягло. Разом з тим дослідники відзначили почастішання після вакцинації міокардиту та перикардиту серед молодих людей. Серед вакцинованих пацієнтів віком від 12 до 39 років на мільйон доз налічувалося 6,3 додаткових випадків міокардиту.

Нагадаємо, учені порівняли рівень вироблення антитіл після вакцинації Pfizer і Moderna.

Читайте також:


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: