Учені порівняли вироблення антитіл після вакцинації Pfizer і Moderna

Учені порівняли вироблення антитіл після вакцинації Pfizer і Moderna
Але не варто робити висновки про ефективність вакцин на основі рівня вироблення антитіл
Фото з відкритих джерел

Вчені з США порівняли вироблення антитіл у вакцинованих різними препаратами

Дослідники з США показали, що вироблення антитіл після отримання вакцини Moderna вище, ніж після препарату компанії Pfizer. Стаття дослідників опублікована в журналі JAMA Network Open.

Дослідники проаналізували зразки крові 167 вакцинованих співробітників Віргінського університету, зібрані в терміни з тижня до місяця після отримання другої дози препарату. 79 осіб з цього числа отримали вакцину Pfizer, 88 – Moderna. 38 відсотків учасників дослідження були старше 50 років, 72 відсотки з загального числа – жінки.

З'ясувалося, що більше антитіл IgG вироблялося у людей, які отримали вакцину Moderna - 68,5 мікрограма на мілілітр проти 45,9 у вакцинованих Pfizer. У тих, хто був старше 50 років, вироблення антитіл була нижче в порівнянні з більш молодими людьми – 31,1 мікрограма на мілілітр проти 59. При цьому у щеплених Moderna такої залежності не спостерігалося.

Вчені визнають, що вони не аналізували вміст нейтралізуючих антитіл, які блокують проникнення коронавірусу в клітину. Не варто також робити висновки про ефективність вакцин на основі рівня вироблення антитіл після їх введення, закликали вони.

Нагадаємо, громадянам Фінляндії виплатили компенсації за побічні ефекти після вакцинації від коронавірусу.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: