Заява України в ОБСЄ: Незаконні «вибори» в ОРДЛО підірвуть виконання «Мінська»

Заява України в ОБСЄ: Незаконні «вибори» в ОРДЛО підірвуть виконання «Мінська»
Ілюстративне фото

За словами постпреда України при міжнародних організаціях, якщо ці так звані вибори відбудуться, то Росія таким чином продемонструє зневагу до своїх зобов’язань, взятих у Мінську

Наміри Кремля провести незаконні «вибори» в окремих районах Донецької та Луганської областей є порушенням російських зобов’язань у рамках Мінських домовленостей та суттєво підірве їх виконання.

На цьому наголосив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 27 вересня.

«Сьогоднішнє обговорення відбувається після оголошення Москвою та російськими окупаційними адміністраціями у Донецьку та Луганську планів провести незаконні так звані вибори в окупованих районах Донбасу. Це буде порушенням Росією своїх зобов’язань у рамках Мінських домовленостей та серйозно підірве їх подальше виконання», - заявив дипломат.

Прокопчук нагадав, що Мінські домовленості, однією зі сторін яких є Росія, чітко визначають проведення місцевих виборів на Донбасі відповідно до українського законодавства і стандартів ОБСЄ/БДІПЛ, а також під спостереженням ОБСЄ.

«Якщо ці так звані вибори відбудуться, то Росія таким чином продемонструє зневагу до своїх зобов’язань, взятих у Мінську. Це «шоу» саме по собі буде юридично недійсним та нікчемним, без жодного визнання з боку України чи міжнародної спільноти», - підкреслив український дипломат.

Європейська служба зовнішньої діяльності 22 вересня заявила, що оголошення про проведення «виборів» у «Л/ДНР» суперечить Мінським домовленостям. У заяві наголошувалося на необхідності уникнення всіх кроків, які заважали б імплементації Мінських домовленостей.

Як повідомляв «Главком», «депутати» так званих рад сепаратистських утворень на Донбасі ухвалили постанову про проведення 11 листопада виборів своїх ватажків та «депутатів». Крім того, донецькі сепаратисти достроково зняли повноваження з екс-ватажка «ДНР» Олександра Захарченка у зв'язку з його загибеллю. Новим виконувачем обов'язків «глави» до проведення виборів призначено представника донецьких сепаратистів на переговорах у Мінську Дениса Пушиліна.

Другий президент України, представник країни в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма вважає, що рішення про проведення так званих виборів донецькими та луганськими проросійськими сепаратистами може поставити під загрозу Мінський процес.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: