«Теракти в Європі: причини і наслідки»

Основними причинами тероризму в Європі є втручання США у внутрішні справи інших країн, ліберальна міграційна політика ЄС, мультикультуралізм, радикалізація потіликів та суспільства.. Про це розповів Руслан Старовойтенко, експерт Українського інституту дослідження екстремізму, під час прес-конференції у прес-центрі «Главкома».

Політика зовнішнього втручання США в інші країни – перша причина подій в європейських країнах.

«Принцип політики зовнішнього втручання нав’язаний  США, який був прийнятий ЄС – непродуманий. Звичайно ми погоджуємося, що режими в Лівії, Тунісі, Сирії були недемократичними, але перед тим як втручатися у внутрішню ситуацію країн – потрібно розробити комплекс протидій можливої гібридної війни у відповідь. Що буде натомість? Який режим приходить на зміну та яким буде життя? Чи готова країна до нового життя? Я не переконаний, що Сирія готова до нового формату існування, що там є потужні цінності, що є лідери, які здатні взяти відповідальність», – говорить Старовойтенко.

Експерт розповідає, що фахівці критикують американську політику тому, що вбачають більші загрози.

« Я можу  вам нагадати Аль-Каїду. Був бен Ладен – були теракти. Після знищення бен Ладена Аль-Каїда відійшла у маргинальний бік. Надалі з’явився ІДІЛ – ще гірший випадок. Навіть його знищення чи знищення  проекту «Халіфат» не вберігає нас від появи ще більшої кількості терористів», - розповідає експерт.

 Знищення диктатури не обов’язково може призвести  до демократії, який поступово буде відбудовувати нову країну. Не було враховано досвід Іраку, якому не вдалося побудувати демократію. За словами експерта, Україна має враховувати цей досвід.

 «Україна має визнати, що є абсолютно нейтральна і не повинна втручатися у різні зовнішні конфлікти по світу. Наша держава дуже багато страждає від зовнішніх впливів. Відбувається фактично війна на сході України, порушена територіальна цілісність. Тобто ми страждаємо від того, що  якась країна, наприклад Росія, вважає, що має право втручатись у наші справи та вказувати нам як жити. Тому природньо, що ми не можемо повчати інших, втручатись в їх ситуацію та  виконувати місії на території іншої держави. В нас, до речі, радикальні політичні сили завжди казали: «Ми захисні, а не атакувальні політичні сили. Ми не збираємося завойовувати іншу територію, а хочемо захистити наші інтереси». Я думаю, що це позитивний факт і ми можемо виступати як країна - миротворець», - пояснює Руслан Старовойтенко.

Друга причина виникнення терактів – ліберальна міграційна політика. Експерт заявляє, що Європа вчинила необачно, відкривши свої кордони для біженців, адже, була не готовою до наслідків.

« Апріорі було визначено, що вони всі постраждалі, гарні та освічені люди, які знають мову, будуть працювати та гарно існувати в європейських реаліях. Однак більшість мігрантів не знають мови. Більшість з них кажуть про те, що їм мають дати гроші просто так- без праці. В деяких країнах були випадки, що мігранти відмовлялись від житла, котре знаходилось на окраїнах міста та вимагали поселення в центрі міста. Також висували ініціативу будівництва мечеті замість церкви в центрі Амстердаму. Чи були до цього готові? Звісно – ні», - говорить експерт.

Люди не здатні пристосуватися до європейського життя, стають легкою здобиччю для вербування з боку ІДІЛ та різних деструктивних сил. На думку експерта, має бути встановлений контроль та перевірка мігрантів.

 «Мігранти можуть бути, але вони мають бути легальні, мають довести хто вони та чим займалися в попередньому житті, а вже потім отримувати дозвіл на проживання у тій чи іншій країні. Хоча б це – мінімум. Однак цей мінімум в Європі не досягнутий. Не тому, що вони цього не розуміють, а тому, що бюрократична машина і довгий процес подолання тих явищ, які було допущено на початку - стратегічна  помилка в ухваленні ліберальної міграційної політики за ініціативи Ангели Меркель », - пояснює експерт.

Експерт зауважує, що Україна має враховувати цей досвід.

 «Ми маємо розуміти, що у нас можуть бути ті самі проблеми. В Україні немає такої кількості мігрантів як в Європі тому, що там багате життя і Україна нецікава для тих мігрантів, поки що. Європа поступово закриває свої кордони і вони поступово зрозуміють, що не можуть туди потрапити .Звісно, вони будуть обирати для себе інші країни . А Україна – не найгірший варіант. Ми маємо бути до цього готові. Враховуючи гарні стосунки з ЄС ми  маємо проводити навчання, тактично навчатися», - розповідає Старовойтенко.

 Третя причина – цілісна, духовна.

«Я б хотів назвати це складне слова - мультикультуралізм. Звісно, я зустрічаю в пресі багато критики, так званих, правих популістів, радикалів. Кажуть, що вони критикують цю парадигму, але це неправда. Я б хотів навести слова Кемерона: «Мультикультуралізм - дискусія, взаєморозуміння та толерантність в середині єдиних європейських цінностей та серед людей і суспільств, які його поділяють». Коли людина не приймає ці цінності та нав’язує свої – це конфлікт. Коли ми допускаємо цілі спільноти з ворожими цінностями, то фактично ми провокуємо реальний конфлікт. Основний слоган ЄС: «Єдність у різноманітті». Але яке ж це різноманіття, якщо скрізь будуть мечеті?» - говорить експерт.

Люди мають зберігати унікальність своїх культур, а не перетворюватися на єдину масу без обличчя, яку не можна ідентифікувати. Негативне ставлення людей до представників ісламу спричиняє незручності для добропорядних мусульман, які відчувають на собі тиск.

Четвертою причиною експерт називає радикалізацію політиків та суспільства. Якщо Європейський Союз стане осередком неспокою, то це призведе до наслідків і в Україні.

«Є побутовий рівень – незадоволення людей. «Чому так багато жертв? Чому вони продовжуються?»  Звичайно, що політики будуть це використовувати. Наприклад, каталонські сепаратисти, які заявили: «Якщо у нас була б каталонська держава, то ми  не допустили б цього теракту». Радикалізація політиків існує не лише в Європі. Наприклад, в США влада некоректна й ухвалює рішення про знесення пам’ятників. Тобто в суспільство закидається дія, яка об’єднує тих, хто проти, що спричиняє мітинги та сутички між людьми» - розповідає фахівець.

 Немає чіткої координації та професійності роботи спецслужб та правоохоронних органів. Оскільки існує 600 служб, котрі займаються цим питанням, то вони не можуть ефективно координувати. На думку експерта варто створити єдиний центр.

«Наприклад, Жіль де Кершов зробив пропозицію утворити єдиний орган по боротьбі з тероризмом та екстремізму. Інша справа, що він ще досі не зроблений. Нам потрібно приєднуватися до цього досвіду, спілкуватися з європейцями, щоб переносити цей досвід  до нас. Дуже сподіваюсь, що сепаратисти не будуть переймати досвід ІДІЛ, але ми маємо бути готові до цього. Ми маємо спільно з європейськими структурами розробляти інструменти, які долають та профілактують ці явища. Ми маємо бути залучені до цього, наші правоохоронні мають бути корисними. Служба безпеки має брати на себе відповідальність за ті події, що можуть статися. Ось така має бути позиція» - підсумував Руслан Старовойтенко.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: