Як відкривали фестиваль ненажер. Фоторепортаж з Vinnytsia Food Fest

Як відкривали фестиваль ненажер. Фоторепортаж з Vinnytsia Food Fest
Фестиваль Vinnytsia Food Fest
Фото: VЕЖА

У Центральному парку Вінниці стартувало свято їжі

«Ну так вы будете покупать, или мне забыть вас навсегда?», – питаються продавці креветок, мідій в мушлях та смаженої мойви у вінницько-одеській ятці неподалік входу до Центрального парку міста.

Симпатична дівчина з рожевими тінями на очах намащує шматочок багету форшмаком (15 грн) і з усмішкою простягає канапку черговому покупцю. Поруч хлопець, який просить його не фотографувати («Бо мене розшукує Інтерпол»), насипає горіхи в гранатовому соусі в паперовий пакетик – «60 гривень на організм».

Трохи далі в ятці «Генацвале» наливають чачу і вино, пригощають чурчхелою і продають хачапурі за 30 гривень, неподалік – пахне козиний сир в шайбах і кульках, а ще за пару метрів – на таці з сіллю розляглися равлики з горгонзолою.

По всій площі навколо фонтану пахне смаженими ребрами, кавою,  та кукурудзою: так у Вінниці стартував черговий і наймасштабніший фестивалю вуличної їжі Vinnytsia Food Fest.

Він смажитиме, варитиме, насипатиме і наливатиме – навіть буде морозити азотом молекулярне морозиво! – усі три дні до понеділка.

Журналісти дослідили усі ятки з їжею, напоями – алкогольними і такими –  десертами, салом, рибою та всім іншим, що пропонують прямо зараз на фестивалі. Що і за скільки, на що звернути особливу увагу – читайте і дивіться нижче.

М’ясо

Передусім про м’ясо: тут його багато і в різному вигляді. Свинина, телятина і баранина, шашлик і ковбаси, сосиски в тісті та на грилі й звісно – «соковиті» шматки сала.

Так, шашлик тут можна придбати від 40 до 50 гривень за 100 грамів. Ще є дві ятки з ребрами: галицькими та вінницькими. Так, вінничани продають ребра по 35 гривень за 100 грамів і можна замовити порцію від 150 грамів, а галичани – за 40 гривень за 100 грамів, і вони продають порції по 300 грамів.

Вино

До м’яса – вино: від 15 до 25 гривень за горнятко. Хтось наливає по 100 грамів, хтось «не жадний» і щедро ллє 250 грамів. Вино тут на будь-який смак: пляшкове і домашнє, органічне і з заводу на розлив, сухе біле і напівсолодке червоне, з пластикової тари та з дерев’яних діжок. Майже всі наливають «на дегустацію», після якої посмішка вже сама розпливається на обличчі.

Без вина не могли обійтися й грузини з ятки під назвою «Генацвале»: вони також продають чачу (25 грн. за 100 грамів), хачапурі за 30 гривень (з м’ясом та сиром), чурчхелу за 30 гривень різних смаків. Одна з найдешевших яток на фесті, здається.

Равлики і кава

Неподалік від гостей із Сакартвело – намет ресторану «Канапе», що з вулиці Зодчих. Вони сьогодні спеціалізуються на морепродуктах: равлики з горгонзолою (30 грн. штука), рапани та мідії. І це далеко не все з їхнього асортименту. Припрошує скуштувати смаколики сама власниця ресторану: неможливо відмовити, особливо, коли пригощають.)

Ідемо далі та знаходимо старих-добрих баристів з «Чорної кішки-білого кота». Тут найвідоміша вінницька кава і маса десертів. Трохи далі продають каву холодну – всього за 25 гривень разом зі скляною пляшечкою.

Сир

Особливо велика черга – біля сирів з Житомирщини: тут сир продають з козиного та коров’ячого молока. Аромат – специфічний. Продавчиня дає скуштувати: якщо ви любитель справжнього «живого» сиру – вам очевидно сподобається.

Проходимо далі за сцену – і помічаємо ятку… «Между булок». Подумалося – чи вирішив вінницький заклад повернути стару назву? Виявилося, що це гості з Харкова: продають бургери, м’ясо і алкогольні коктейлі під гаслом «Жарим мясо между булок». Креативненько…

За ними – кияни з яткою «Козацька втіха»: тут купа ковбас (35 гривень за 100 грамів), скумбрія на грилі (40 гривень за 100 грамів або 150 грн. ціла рибина), дуже апетитне сало – 30 гривень за 100 грамів.

Медовуха

Звичайно, є на фесті й медовуха: українську продають за 10-20 гривень за 100 грамів, а поруч – «мексиканська» («Від мексиканських бджіл!») – 40 гривень за 200 грамів.

Медовуху можна закусити або tacos – яке тут сьогодні презентують – або французькими десертами вінницького виробництва: з білого шоколаду та вершків.

Риба

Нас дуже привабила одеська ятка від вінницької кейтерингової компанії «Моментс»: тут килим на «вході», розвішані тільняшки, красиві дівчата і мойва з креветками.

Канапки – по 15 гривень, риба – по 20 за паперовий пакетик, поруч варять мідії в мушлях – по 30 гривень за 100 грамів: це десь три мідії.

Літній театр

Біля Літнього театру – «друга черга» фесту. Відразу помічаємо яскраву ятку з кукурудзяними чіпсами різних кольорів: смаки є від «з паприкою» до «з холодцем». Продають за 40 гривень 100 грамів.

За ними – «Дядюкша сем»: тут і шашлик і лаваш, барабулька смажена як тюлька, паелья з мідіями і раками, а також крафтове пиво всього за 25 гривень півлітри!

А ближче до «електронної сцени» – алкобари, кальяни, крісла-гамаки і коктейлі від Buro.

Так, кияни з  »Градусу» пропонують окрім наливок ще й коктейлі «шприци» на основі ігристого вина.

А хлопці з уже майже культового Buro продаватимуть «свіжі» коктейлі за 80 гривень будь-який і традиційний «єгерь» та текілу по 50 грн. за 40 грамів.

Тут же можна взяти кальян за 160-18- гривень і «чілитись» аж до фіналу: фест працюватиме орієнтовно до 22:00.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: