Рада ухвалила закон про маркування органічної продукції

Рада ухвалила закон про маркування органічної продукції
Засідання Верховної Ради, 19 квітня
Фото: Главком

Метою законопроекту є вдосконалення основ правового регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні депутатський законопроект, яким пропонується ввести штраф за реалізацію продукції з органічним державним логотипом за відсутності сертифіката.

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Відповідне рішення підтримали 251 народний депутат на пленарному засіданні 19 квітня.

Законопроектом №5448-д «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» пропонується зобов'язати виробників щорічно проходити сертифікацію органічного виробництва для підтвердження відповідності вимогам законодавства в сфері органічного виробництва, декларувати обсяги органічної продукції, яка вводиться в обіг, та узгоджувати маркування органічної продукції з органом сертифікації.

Оплата послуг з проведення сертифікації органами сертифікації здійснюється на договірних засадах. Термін дії сертифіката органічного виробництва та обігу становить 15 місяців з дати його видачі.

Метою законопроекту є вдосконалення основ правового регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, а також гармонізація законодавства України до законодавства Європейського Союзу у зазначеній сфері.

Очікується, що реалізація положень проекту закону сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції та розширенню зовнішніх ринків її збуту. Крім цього, гарантуватиме споживачам впевненість у продуктах, маркованих як органічні, матиме позитивний вплив на захист операторів органічного ринку від недобросовісної конкуренції, а також забезпечить прозорі умови ведення господарської діяльності в сфері виробництва та обігу органічних продуктів.

«Главком» також інформував, що Акцизні марки для тютюну та алкоголю змінять свій дизайн.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: