День Незалежності. Повний перелік святкових заходів

свято
День Незалежності. Повний перелік святкових заходів
ілюстративне фото: Depositphotos

Свої корективи у плани святкувань можуть внести російські обстріли. Українцям варто бути особливо обачними у святкові дні

Став відомий план заходів на День державного прапора та День незалежності по регіонах України. Детальна програма є в розпорядженні «Главкома». Переважно мова йде не про масові події. Також звертаємо увагу, що у публікації йдеться не про всі заходи, деякі з них традиційно відбулися раніше, деякі відбудуться у утаємниченому режимі через участь у них керівників держави. Зокрема мова йде про вручення премії «Національна легенда України». ЇЇ було запроваджено на 30-річчя Незалежності і тепер вона проводиться щороку до головного державного свята.

Своя програма заходів на державні свята завжди є у Офісу президента, проте про них воліють не попереджати заздалегідь з безпекових міркувань. На президентському сайті найближчим заходом анонсований візит прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді, який має відбутися якраз у День державного прапора.

Свої корективи у плани святкувань можуть внести також ймовірні масовані російські обстріли. Посольство США в Україні із посиланням на інформацію від Державного департаменту вже попередило, що Росія може готувати такі удари по об’єктах України якраз під символічні дати. У зв’язку з можливою загрозою посольство вже роздало поради своїм громадянам заздалегідь визначитися з місцями розташування укриттів та дотримуватися вказівок українських посадових осіб та служб швидкого реагування. 

Нацполіція вже заявила, що готова забезпечити безпеку під час проведення 486 заходів з нагоди державних свят. Вона звернулася до громадян з проханням реагувати на сигнали тривоги, перебувати в укриттях під час їхніх сигналів, не чіпати підозрілі предмети та повідомляти до поліції про порушення правопорядку.

Програма святкових заходів, яку публікує «Главком», розрахована на ідеальну безпекову ситуацію, але завжди треба мати на увазі, що всі ми перебуваємо в обставинах жорсткої війни з безпринципним і підступним ворогом.

23 серпня. День прапора

На День державного прапора, 23 серпня, в Києві в Національній філармонії України відбуватиметься авторська програма Євгена Петриченка «Concerto Grosso з позитивом». Це – цикл інструментальних та вокальних творів, написаних на тексти Володимира Вакуленка, Вікторії Амеліної, Романа Меліша, Олександра Козинця та Надії Косаревич.

Національний академічний театр опери та балету України імені Т. Шевченка запрошує на одну з найбільш виконуваних українських опер «Запорожець за Дунаєм» С. Гулака-Артемовського.

В Музеї історії України у Другій світовій війні та Українському інституті національної пам’яті відбудуться відкриття виставок: «Війна: зворотня перспектива» та «Наш спадок» відповідно.

Український дім презентуватиме кінохроніку війни та розмову з командою українських кінематографістів «Вавилон`13», «Виставу про любов» від театрального бюро «Тіньова» та концерт дівочого фольклорного гурту «Вільце».

В Мистецькому арсеналі тривають «Практики розпізнавання. Ситуаційні ігри» – друга частина проєкту Лабораторії сучасного мистецтва «Мала Галерея Мистецького арсеналу», присвяченого переосмисленню ключових виставок 90-х. Основою другої частини проєкту є одеська виставкова тріада 1995-1996 рр.: «Синдром Кандинського», «Кабінет доктора Франкенштейна. Неохимеризм» та «Фантом-опера».

Читайте також: День Державного прапора України: історія та значення кольорів

24 серпня. День Незалежності

«95 квартал» вже відзняв свій концерт до Дня незалежності у Палаці «Україна» 10 серпня, за участю провідних артистів, таких як Ірина Білик, Артем Пивоваров, Монатік, Макс Барських та ансамблю Вірського, а безпосередньо на святкові дні запланована лише його трансляція на ТБ.

Гала-концерт до Дня незалежності почнеться о 15.00 у Національному академічному театрі опери та балету України ім. Шевченка. В програмі – увертюра та сцена «Запорізька Січ» з опери «Тарас Бульба», фрагменти з класичних опер Ж. Бізе, Дж. Россіні, Дж. Пуччіні, Дж. Верді та інших знаменитих композиторів.

У Музеї ім. М. Лисенка Національній філармонії в той же час заплановано концерт «О, Україно!» за участі солістів Руслани Якобінчук, Романа Смоляра та ансамблю народних інструментів «Дивограй». Вони виконають як українські народні пісні, так і класичні авторські пісні («Ви знаєте, як липа шелестить», «Пісня про щастя» та інші). Також два концерти «О, Україно!» відбудуться в Національній заслуженій капелі бандуристів України ім. Г. Майбороди.

О 19.00 у Колонному залі філармонії симфонічний оркестр виконає «Симфонію незалежності» під керівництвом деригента Віктора Олійника. Камерна симфонія для скрипки і оркестру №1 Віталія Губаренка (соліст Андрій Павлов, скрипка) слугуватиме своєрідною прелюдією до 40-хвилинної натхненної Першої симфонії Лятошинського.

Відвідувачі Українського дому о 18.30. матимуть змогу послухати музичну виставу «Тичина: феномен доби» від DakhTrio та Гогольfest. «Ідея твору постала з усвідомлення подібності сьогодення до того часу, який випав на долю поета сто років тому», – так анонсують виставу її автори.

В Національному заповіднику «Софія Київська» тривають виставки, що присвячені історії окупованого Криму: «Українське сонце Криму не погасне, ні...» та «Кримська ідентичність: виставка національних костюмів та прикрас».

В Національній бібліотеці ім. Я. Мудрого на День незалежності, окрім відвідування святкової виставки, можна буде на пільгових умовах оформити абонемент на користування бібліотекою та Інтернетом у подальшому.

З 26 по 27 серпня на Співочому полі Національного музею народної архітектури та побуту в Пирогово стартує благодійний фестиваль-ярмарок до Дня незалежності «Правди сила». Організатори анонсують, окрім, власне, ярмарку, майстер-клас з українського танцю, анімаційну шоу-програму за мотивами твору «Мавка. Лісова пісня» та велику концертну програму за участі відомих українських вокалістів, військових оркестрів, оркестрів народних інструментів та танцювальних колективів.

З іншими святковими заходами, запланованими в столиці, та низкою акцій, запланованих в регіонах, можна ознайомитися в таблиці.

Заходи заплановані закладами культури до Дня Державного прапора України

Назва закладу та місце проведення

Назва заходу

Національна філармонія України

(м. Київ, Володимирський узвіз, 2, Колонний зал імені М. В. Лисенка)

  • Concerto Grosso з позитивом. Авторська програма Євгена Петриченка
  • Liatoshynskyi Capella: Early Music Ensemble

Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки

(м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 5, Фасад театру)

Вітрини на фасаді будівлі Театру. Шанування пам'яті: цитати полеглих воїнів та Лесі Українки за Незалежність України з 23 по 30 серпня 2024 року

Національний будинок органної та камерної музики України

(м. Київ, Володимирський узвіз, 2, Національна філармонія України)

Концерт «Concerto Grosso з позитивом»

Національний академічний театр опери та балету України імені Т.Г. Шевченка

(м. Київ, вул. Володимирська, 50, Національна опера України)

До Дня Державного прапора України С. Гулак-Артемовський «Запорожець за Дунаєм»

Музей історії України у 2 світовій війні

(м. Київ, вул. Лаврська, 27, Головний корпус музею війни)

Відкриття виставки «Війна: зворотня перспектива»

Український інститут національної пам'яті

(м. Київ, вулиця Хрещатик, 22)

Відкриття виставки «Наш спадок» на Хрещатику

Український дім

(м. Київ, вулиця Хрещатик, 2)

  • 16:00 – Кінохроніка війни. Розмова з командою Вавилон`13
  • 17:00 – «Вистава про любов» від театрального бюро «Тіньова»
  • 19:00 – Етногурт «Вільце» з концертом «Чуйні»
  • 20:00 – Поетичні читання на сходах

Мистецький арсенал

(м. Київ, вул. Лаврська, 10-12)

«Практики розпізнавання. Ситуаційні ігри» – друга частина довготривалого проєкту Лабораторії сучасного мистецтва «Мала Галерея Мистецького арсеналу», присвяченого переосмисленню ключових виставок 90-х

Національна історична бібліотека України

(м. Київ вул. Лаврська, 9, корп. 24 (на території Національного заповідника
«Києво-Печерська лавра»)

Книжкова виставка «Прапор нескорених. До Дня Державного прапора України»

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого

(м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 1)

Книжкова виставка «До Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України»

Національна бібліотека України для дітей

(м. Київ, вул. Януша Корчака, 60)

  • Фінал програми літніх читань «Читацький внесок у скарбницю Перемоги»
  • Бібліомайстерка «Розквітають і квіти, і доля на моїй українській землі»
  • Лекція  «Державний прапор – святиня нашого народу»
  • Виставка-подорож «Дітям про Україну»
  • Книжкова виставка «Україна на шляху до Незалежності»
  • Відеопрезентація на сайті НБУ для дітей «Обереги – наші прадавні символи-захисники» за посиланням
  • Історична експедиція «Нас єднає стяг держави»

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей»

(м. Київ, вул. Русанівська набережна, 12)

Реалізація проєкту «Нема без кореня рослини, а нас – людей – без Батьківщини»

Національний музей історії України

(м. Київ, вул. Володимирська, 2)

  • Дитяча програма «Створи свій герб»
  • Екскурсія вихідного дня «Прапори незалежності»

Національний музей Тараса Шевченка

(м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 12)

Виставка фотографії та графіки «Внутрішній контур» (Ілля Бел/ Тарас Шевченко)

Національний музей історії України у
Другій світовій війні. Меморіальний комплекс

(м. Київ, вул. Лаврська, 27. Головний корпус (другий поверх)

  • Інтерактивна лекція: «Кольори незламності»
  • Відкриття виставки «Війна: зворотна перспектива»

Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав»

(м. Переяслав, вул. Шевченка, 8)

Відкрита лекція до Дня прапора та Дня Незалежності України

Чернігівська обласна бібліотека для дітей

(м. Чернігів, пр. Левка Лук'яненка, 22а)

Патріотична читацька альтанка до Дня Державного Прапора та Дня Незалежності України

Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній»

(м. Чернігів, вул. Преображенська, 1)

  • Пряме включення в Єдиному телемарафоні до Дня Незалежності України, присвячене питанням збереження пам’яток заповідника
  • Науково-просвітницький захід «Наша державність. Спас Чернігівський засвідчує»

Національний заповідник «Гетьманська столиця»

(м. Батурин, Палац Кирила Розумовського)

Захід з нагоди Дня Державного Прапора України, Дня Незалежності України та 15-ї річниці з дня відкриття палацу

Національний історико-культурний заповідник «Качанівка»

(с. Качанівка, Ічнянського району, Чернігівської області, вул. Глінки, 1 Палац)

  • Виставка образотворчого мистецтва «Український Paradise»
  • Тематична онлайн лекція «Будь незалежною! Стань незалежною як ніколи! Борись і вибореш своє!!!»

Сумська обласна бібліотека для дітей

(м. Суми, вул. Петропавлівська, 51)

  • Година юного патріота «Україна унікальна – Україна надзвичайна» 
  • Майстер-клас з виготовлення патріотичних брелків «Любіть Україну, всім серцем любіть»

Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського

(м. Полтава, вул. Небесної сотні, 17)

  • «Україна: незламна, сильна, єдина, незалежна!». Виставка. Представлені видання, що подаровані бібліотеці українською діаспорою в Канаді, розповідають про історію становлення Української держави
  • «Державний Прапор України – святиня нашого народу». Виставка. Представлені документи розповідають про історію створення Державного прапора України та його символізм

Національний музей-заповідник українського гончарства

(с. Опішня, вулиця Партизанська, 102, Центр збереження гончарної спадщини України, 

Національна галерея глиняної монументальної скульптури просто неба)

  • Симпозіум монументальної кераміки «Вогонь запеклих не пече» 
  • Майстер-класи з гончарювання (робота гончаря за гончарним кругом, гончарської мальовки), самостійна робота за гончарним кругом, ліплення й малювання глиняних виробів

Харківська обласна філармонія

(м. Харків)

Концерт до Дня Державного Прапора України та Дня незалежності України – «Твій героїзм у всіх новинах світу»

Харківський академічний драматичний театр» Харківської обласної ради

(м. Харків)

Прем’єрна вистава «Суєта або позапланова експедиція у Слобожанську Швейцарію»

Харківський театр для дітей та юнацтва

(селище Котляри, Харківської області)

Театралізований поетичний захід

Харківська державна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка

(м. Харків, пров. Короленка, 18)

  • Флешмоб «День Державного прапора України»
  • Творча зустріч з Олександром Баєвером «Акварелі незламного Харкова». Зустріч з художником буде присвячено обговоренню серії його акварельних робіт, що зображають Харків під час війни, передаючи емоції міста і його мешканців через призму мистецтва

Харківська обласна універсальна наукова бібліотека

(м. Харків, вул. Кооперативна 13/2)

  • Виставка книг, що розкривають тему заходу «Кольори, що дають надію»
  • Книжкова виставка. Інформування користувачів про книги, які є у фонді бібліотеки, що розкривають тему виставки «Головний символ держави»
  • Книжкова виставка, яка розкриває історію непростого шляху України до інтеграції в Євросоюз «Україна – незалежна європейська країна»

Донецька облдержадміністрація, обласна військова адміністрація

(Дніпропетровська філармонія імені Л.Б. Когана, вул. Воскресенська, 6 (мала сцена)

Прем’єра театральної вистави «Косметика ворога» Донецького академічного обласного драматичного театру (м. Маріуполь) (в межах культурно-мистецької акції «Незламна Донеччина»)

Дніпропетровська обласна бібліотека для дітей

(м. Дніпро, вул. С. Єфремова, 9)

Патріотичний флешмоб «Сине – небо, жовте – жито»

Академічний фольклорно-хореографічний ансамбль Славутич Дніпропетровської обласної ради

(м. Верхньодніпровськ)

12:00 – концерт «До Дня Незалежності України»

Дніпропетровська ОУНБ імені Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія

(м. Дніпро, вул. Старочумацька, 78) 

  • Незалежна і єдина – наша Україна!». Під час заходу присутні переглянули історичні кадри проголошення незалежності нашої країни та ознайомилися з книжковою виставкою
  • «Краса і велич символів державних». Захід інформує про основні поняття та функції державної символіки України

Дніпропетровська ОУНБ імені Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія

(м. Дніпро, вул. Савченко, 10)

«Доля української незалежності». Учасники заходу ознайомляться з основними етапами українського державотворення, візьмуть участь в обговоренні наступних питань: особисте значення слова «Незалежність», якої саме незалежності прагне людина та чи складно бути незалежним

Дніпропетровська ОУНБ імені Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія

(м. Дніпро, пр. Д. Яворницького,18)

  • «Винахідницька Україна». На заході відвідувачі дізнаються цікаві факти з біографії українських винахідників та історію їх винаходів
  • «Образотворче мистецтво в період незалежності». На заході будуть висвітлені питання пошуку нових тенденцій розвитку образотворчого мистецтва в часи незалежності України, які набули індивідуального самовираження митця і стали категорією медіа культури
  • Фотовиставка. «Добровольці». На заході презентація виставки «Історії, які варто знати кожному: книги про військових-добровольців» та перегляд документального фільму «Як ми стали добровольцями»
  • «Під синьо-жовтим прапором свободи з'єднаємо великий наш народ». Огляд презентує історію становлення й утвердження Державного прапора України з античних часів до сьогодення

Запорізька обласна бібліотека для дітей «Юний читач»

(м. Запоріжжя, вул. В. Лобановського, 14)

Презентація фотовиставки «Покоління незалежних». Майстер -клас з виготовлення патріотичних значків.

Національний заповідник «Хортиця» 

(м. Запоріжжя, вул. Старого редуту, 9. Історико-культурний комплекс
«Запорозька Січ», «Музей судноплавства», майдан Козацьке коло)

Патріотично-виховний захід з нагоди відзначення 33-ї річниці Незалежності України та Дня Державного прапора 

Національний заповідник «Хортиця» 

(м. Запоріжжя, Пагорб Єдності)

Урочисте підняття Державного прапору України на «Пагорбі Єдності» (за умови ініціативи проведення заходу Запорізької ОВА) 

Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара»

(Точна адреса не розголошується з питань безпеки)

Інформаційно-розважальна програма для родин, що виховують дітей з ментальною інвалідністю. У програмі екскурс в історію, інтерактивна гра з медіаграмотності (фейки про історію нашої країни), бібліотерапевтичні вправи (читання вголос книг про побут та міфи українців), творчі заняття «Україна у серці єдина»

Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім. В. О. Лягіна

(м. Миколаїв, вул. Спаська 66)

  • Патріотичний квест «Люблю тебе всім серцем, Україно!»
  • Акція єднання «Прапор незламної країни»

Одеський національний академічний театр опери та балету

(м. Одеса пров. Театральний, 1, Театральна площа)

Флешмоб за участю артистів хору й оркестру Одеської опери. Будуть виконані шедеври української музичної спадщини

Одеська обласна бібліотека для дітей ім. В. Катаєва

(м. Одеса, вул. Преображенська 64)

  • Патріотичний форум «Ми сильні! Ми вільні! Ми українці!»
  • Виставка творчих робіт «Україна у нас єдина – бережи її дитино!»
  • Арт-година «Два кольори свободи»
  • Майстер-клас «Мрії про Україну: дитячий погляд»
  • Поетична година «Українцями ми народилися»
  • Година історичної пам'яті «Державний Прапор – гордий символ України»

Одеський академічний український музично-драматичний театр ім. В.С. Василька

(м. Одеса, вул. Пастера, 15)

Прем’єра вистави «Вирій», драма на одну дію про жінок, які проживають війну

Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ім. Т. Г. Шевченка

(м. Кропивницький, вул. Шевченка 5)

  • Плакат у бібліотечному форматі «Країна, яку я люблю і шаную»
  • Простір нашої фантазії «У блакитно-жовтих кольорах»
  • Книжкова виставка «Україна і ми – незалежні!
  • Творча студія майстер-класів «Хобі-територія»: виготовлення поробки «Тризуб»

ОУНБ ім.Д.І.Чижевського

(м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24)

  • Відкритий перегляд літератури «Під прапором єдності»
  • Відділ міського абонемента. Перегляд нової літератури, присвячений до Дня Державного прапору України
  • Історико-культурна онлайн-вікторина «З Україною у серці»
  • Вулична акція «Здорова нація – сильна країна»
  • Презентація віртуальної виставки Кропивницького музею музичної культури Шимановського «Голоси й відголоски війни в українському фольклорі». Пісні в аудіозаписах з Центральної України, а також калейдоскоп жанрів, мотивів, регіонів та виконавців
  • Майстер-клас з виготовлення сувенірів «Я люблю Україну» та вікторина «Мальовнича Україна»
  • Майстер-клас 3-Д листівка «Я люблю Україну»
  • Майстер-клас: паперопластика «В моєму серці Україна»
  • Майстер-клас 3Д моделювання «Українські символи»
  • Майстер-клас «Все буде Україна», складання пазлів «Україна» та «Кіровоградська область»
  • Виставка путівників міст України «Україна – країна Незалежності»

Черкаська ОУНБ імені Тараса Шевченка

(м. Черкаси, вул. Байди Вишневецького, 8)

Книжково-ілюстративна виставка «Звитяжний шлях незламного народу»

Державний історико-архітектурний заповідник «Стара Умань» 

(м. Умань, вул. Небесної Сотні, 32 Монастир Василіанів)

  • Виставка «Ціна незалежності»  
  • Безкоштовні комплексні екскурсії туристичним маршрутом підземеллями Василіанського
    монастиря та виставковими залами заповідника
    для військовослужбовців, ВПО та волонтерів

Вінницька обласна бібліотека для дітей та юнацтва ім. Івана Франка

(м. Вінниця, вул. Степана Бандери, 22)

  • Репортаж біля книжкової виставки «Державний прапор України – святиня нашого народу»
  • Виставка-символ «З неба і сонця наш прапор ясний»

Рівненська обласна бібліотека для дітей

(м. Рівне, пр. Миру, 16)

Патріотичне свято «Вітаймо неньку – Україну!»

Хмельницька обласна бібліотека для дітей імені Т.Г.Шевченка

(м. Хмельницький, вул. Свободи, 51)

  • Патріотична локація «Жовто-блакитна фєрія». Майстер-клас із виготовлення патріотичної символіки.
  • Вулична арт-акція «Я.Мій дім.Моя країна»

Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець»

(м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області. Міська Ратуша)

Презентація путівника «Кам’янець – місто трьох магістратів», спільно з Кам’янець-Подільським історичним музеєм-заповідником

Волинська обласна бібліотека для дітей

(м. Луцьк, пр. Волі, 37)

  • Мистецький флешмоб «Із блакиті й колосків в небі прапор наш розцвів»
  • Історичні пазли «Символи, збережені поколінням»

Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека

(м. Тернопіль б-р Шевченка, 15)

  • Віртуальна книжкова виставка «Прапор єднає наші серця»
  • Віртуальна книжкова виставка «Моя Україна сильна та вільна»
  • Віртуальна книжкова виставка «Прапор – святиня народу»

Кременецько-Почаївський історико-архітектурний заповідник 

(м. Кременець, Тернопільської обл., вул.Б.Козубського, 6, Костел Св. Ігнатія Лойоли)

Відкрита лекція для студентів на тему «Кременецький Преображенський собор: Україна у символах і молитві»

Чернівецька обласна бібліотека для дітей

(м. Чернівці, вул. Шевченка, 29)

Книжково-патріотична виставка «Прапор свій здіймаємо гордо, ми з ним дружні і єдині, ми навіки є народом, українським в Україні». Водограй поезій «Хай сонце сяє, хай спів лунає над українською землею»

НАУД театр ім. М. Заньковецької

(м. Львів, НАУД театр ім. М. Заньковецької)

Прем'єра вистави-подорожі «Кайдаші» І. Нечуя-Левицького

Львівська обласна бібліотека для дітей

(м. Львів, пл. Митна)

Флешмоб «Україна – це ми»

Львівська обласна бібліотека для дітей

(м. Львів, вул. В. Винниченка, 1)

Книжкова інсталяція «З Днем державного прапора, Україно!»

Львівська національна галерея мистецтв імені Б.Г. Возницького 

(Відділ «Палац Потоцьких», відділ «Музей-заповідник «Олеський замок», відділ «Музей-заповідник «Золочівський замок», відділ «Музей-заповідник «Підгорецький замок», відділ «Музей-заповідник «Жовківський замок», сектор «Музей-заповідник «П’ятничанська вежа»

м. Львів, вул. Листопадового Чину, 7

Художньо-меморіальний музей Олени Кульчицької)

  • Підняття Державного Прапора України під звуки Державного Гімну України на території музейних підрозділів Галереї 
  • Кураторська екскурсія по виставці творів Оксани Борисової «Нерушима стіна. Ідентифікація війною» 

Івано-Франківська обласна бібліотека для дітей

(м. Івано-Франківськ, пл. Міцкевича, 2)

Квітнуть наче квіти волі, знамена жовто-голубі

Караван історій «Мій край чудовий – Україна»

Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І.Франка

(м. Івано-Франківськ вул. Чорновола, 22)

«Незалежна і єдина будь навіки, Україно». Історична година про багатовікову боротьбу за свободу і незалежність України з репрезентацією друкованих видань

Національний заповідник «Давній Галич»

(м. Галич Івано-Франківської області, вул. І. Франка, 3

Конференц-зала заповідника)

Круглий стіл «Традиції державотворення до середньовіччя: Галицько-Волинський вимір»

Івано-Франківський національний академічний ансамбль пісні і танцю «Гуцулія»

(Івано-Франківська обласна філармонія)

Концерт «Нескорені війною»

Заходи заплановані закладами культури до Дня Незалежності України

Назва закладу та місце проведення

Назва заходу

Національний будинок органної та камерної музики України

(м. Київ, вул. Володимирська, 45а, Київський Будинок вчених НАН України)

Концерт до Дня Незалежності

Національний заслужений академічний ансамбль танцю України імені Павла Вірського

(НПМ «Україна», Студія 95 квартал, телевізійний запис програми концерту до Дня Незалежності)

Концерт майстрів мистецтв, присвячений Дню Незалежності України за участю Нацансамблю танцю України імені П. Вірського

Національна філармонія України

(м. Київ, Володимирський узвіз, 2, Колонний зал імені М. В. Лисенка)

Симфонія Незалежності Академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України, В. Олійник диригент, А. Павлов скрипка

Національна філармонія України

(м. Київ, вул. Саксаганського, 95, Музей Миколи Лисенка)

Концерт «О, Україно!»

Музей історії України у 2 світовій війні

(м. Київ, вул. Лаврська, 27, Головний корпус музею війни)

Відкриття виставки «Війна: зворотна перспектива»

Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки

(м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 5, Фасад театру)

Вітрини на фасаді будівлі Театру. вшанування пам'яті: цитати полеглих воїнів та Лесі Українки за Незалежність України

Національна заслужена капела бандуристів України імені Г. І. Майбороди

(м. Київ, Русанівська набережна, 12, Культурний кластер «Краків»)

Два концерти «О, Україно!», «О, рідна Ненько!»

Національний академічний театр опери та балету України імені Т.Г. Шевченка

(м. Київ, вул. Володимирська, 50, Національна опера України)

Гала-концерт до Дня Незалежності України

Український дім

(м. Київ вулиця Хрещатик, 2)

  • 13:00 – Лекція про свободу у літературі від Олександра Михеда
  • 15:30 – Короткий метр від KISFF
  • 16:30 – Лідери культури. Розмова із засновником Ukraїner Богданом Логвиненком
  • 18:30 – Музична вистава «Тичина: феномен доби» від DakhTrio та Гогольfest
  • 20:00 – Поетичні читання на сходах

Національна історична бібліотека України

(м. Київ вул. Лаврська, 9, корп. 24 (на території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра»)/https://nibu.kyiv.ua/)

Презентація проєкту «Історія України – історія незалежності». До Дня незалежності НІБУ підготовлено бібліографічну підбірку (інформацію структуровано хронологічно і тематичними блоками) про події, що відбулись за період незалежності, з виокремленням тих, які вплинули на хід новітньої історії нашої країни чи змінили її.

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого

(м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 1)

  • Персональна фотовиставка Андрія Семаки «Незалежна Україна – частина Європи». Світлини чарівних Карпат, довоєнні фото острова Хортиця (Запорізька область), Олешківських пісків (Херсонська область), а також роботи із зображенням краєвидів Києва, Ірпеня, Львова, Одеси, Черкас, Снятина, інших міст України
  • Книжкова виставка «До Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України»

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого

(м. Київ, вул. Набережно-Хрещатицька, 1)

Книжкова виставка «Незламна Україна» (постійнодіюча). Презентація документів з фондів бібліотеки

Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого

(м. Київ, вул. Михайла Грушевського, 1. Вул. Набережно-Хрещатицька, 1)

День відкритих дверей. Пільгові умови оформлення реєстраційно-облікових документів та користування Інтернетом

Національна бібліотека України для дітей

(м. Київ, вул. Януша Корчака, 60)

  • Книжкова виставка «Україна на шляху до Незалежності». На виставці представлена науково-популярна та художня література, яка розповідає про історію нашої держави, основні віхи її розвитку, історичних постатей. Окремий розділ присвячений сучасній російсько-українській війні.
  • Відеопрезентація на сайті НБУ для дітей «Обереги – наші прадавні символи-захисники»

КЗ КОР «Київська обласна бібліотека для дітей»

(м. Київ, вул. Русанівська набережна, 12)

  • «Синій, як море, як день, золотий – з неба і сонця наш прапор ясний». Виховання шанобливого ставлення до державних символів України і відчуття гордості за свою державу
  • «Нема без кореня рослини, а нас – людей – без Батьківщини». Книжкові виставки, інтерактивні ігрові хвилинки, мінівікторини з користувачами бібліотеки. Популяризація державних символів України, сприяння національно-патріотичному вихованню, відчуттю гордості за свою державу
  • «Я люблю Україну, тому я…». Обласний патріотичний челлендж. Виховання поваги до України, гордість за свою державу, поділитися з усім світом своєю любов’ю до України!

ПБ ім. Лесі Українки для дорослих м. Києва

(м. Київ, вул. В. Винниченка, 16)

Концерт «Мелодії незламності». «На крилах Незалежності». Видання з фондів бібліотеки

ПБ ім. Лесі Українки для дорослих м. Києва

(м. Київ, бульв. І. Шамо, 2/7)

«Незалежність. Найкращий час. Independence. Prime Time». Зустріч англомовного розмовного клубу. Обговорення історії і сучасності України англійською мовою

ПБ ім. Лесі Українки для дорослих м. Києва

(м. Київ, вул. Олександра Кониського, 83-85, читальна зала)

«День Незалежності. Третій рік війни». Книжкова виставка. Тематичне розкриття фонду до свята Незалежності у контексті 2 років війни

Національний заповідник «Софія Київська»

(м. Київ, Володимирська, 24. Хлібня)

  • Виставка «Українське сонце Криму не погасне, ні...»
  • «Мистецтво – вища форма Надії» (23 художники з Маріуполя, Харкова, Сум, Одеси, Дніпра)

Національний заповідник «Софія Київська»

(вулиця Володимирська, 24, Київ. Будинок митрополита)

Виставка «Кримська ідентичність: виставка національних костюмів та прикрас»

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра»

(м. Київ, вул. Лаврська, 9. Трапезна палата)

Презентація унікального видання Валерія Шевчука «Гімни і трени. Українська геральдична і пропам'ятна поезія XVI–XVIII ст.» у традиціях барокової доби

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра»

(м. Київ, вул. Лаврська, 9. Велика лаврська дзвіниця)

 Відкриття арт проєкту «Патріот-фест. На варті світла»

Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр»

(м. Київ, вул. Ю. Ілленка, 44)

Засідання круглого столу присвячене пам’яті героїв, які присвятили своє життя майбутньому нашої незалежної України, від січня 1918 року і до сьогодення

Національний історико-меморіальний заповідник
«Биківнянські могили»

(м. Київ, вул. Липська, 16)

Виставковий документальний онлайн-проєкт щодо висвітлення форм боротьби українців із тоталітаризмом

Національний музей історії України

(м. Київ, вул. Володимирська, 2)

Захід «Як святкували незалежність»

Національний музей Тараса Шевченка

(бульвар Тараса Шевченка, 12, Київ)

Виставка фотографії та графіки «Внутрішній контур» (Ілля Бел/Тарас Шевченко)

Національний музей літератури України

(м. Київ вулиця Богдана Хмельницького, 11, Виставкова зала)

  • «Це твоя і моя війна…» Літературно-мистецька виставка-театр із циклу «Укрсучмілітаріліт»
  • «Тобі, Україно моя, і перший мій подих, і подих останній…» Поетичні читання (офлайн/онлайн)

Національний музей народної архітектури та побуту України

(Співоче поле НМНАПУ)

Благодійний фестиваль-ярмарок до Дня Незалежності України «Правди сила»

Державний історико-архітектурний заповідник у м.Бережани

(м. Київ, м. Полтава, м.Бережани, с.Нараїв)

Презентація виставки у проєкті українського народного мистецтва «Перехрестя поколінь. Все буде 4.5.0»

Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній»

(м. Чернігів, вул. Преображенська, 1)

  • Пряме включення в Єдиному телемарафоні до Дня Незалежності України, присвячене питанням збереження пам’яток заповідника
  • Науково-просвітницький захід «Наша державність. Спас Чернігівський засвідчує»

Національний заповідник «Гетьманська столиця»

(м. Батурин Чернігівської області Палац Кирила Розумовського)

Захід з нагоди Дня Державного Прапора України, Дня Незалежності України та 15-ї річниці з дня відкриття палацу

Національний історико-культурний заповідник «Качанівка»

(с. Качанівка Ічнянського району Чернігівської області, вул. Глінки, 1 Палац)

  • Виставка образотворчого мистецтва «Український Paradise»
  • Тематична онлайн лекція «Будь незалежною! Стань незалежною як ніколи! Борись і вибореш своє!!!»

Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського

(м. Полтава, вул. Небесної сотні, 17)

  • «24 серпня – День Незалежності України». Книжкова виставка. Представлені документи розповідають про становлення незалежності Української держави
  • «Україна: незламна, сильна, єдина, незалежна!». Книжкова виставка-панорама.
  • Представлені видання для дітей молодшого та старшого віку розповідають про становлення незалежності України

Національний музей-заповідник українського гончарства

(с. Опішня, Полтавська область. вулиця Партизанська, 102, Центр збереження гончарної спадщини України. Національна галерея глиняної монументальної скульптури просто неба)

  • Симпозіум монументальної кераміки «Вогонь запеклих не пече»
  • Виставка «Шедеври художньої кераміки у колекції Національного музею гончарства»
  • Майстер-класи з гончарювання (робота гончаря за гончарним кругом, гончарської мальовки), самостійна робота за гончарним кругом, ліплення й малювання глиняних виробів

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр

(Сумський національний академічний театр драми і музичної комедії імені М. Щепкіна, м. Суми, пл. Театральна, 1)

Концертна програма «Воля. Свобода. Перемога» спільно із Сумським національним академічним театром драми і музичної комедії імені М. Щепкіна

Харківська державна наукова бібліотека ім. В.Г. Короленка

(м. Харків, пров. Короленка, 18)

Тематична виставка «Незалежність виборюємо сьогодні»

Харківська обласна універсальна наукова бібліотека 

(м. Харків, вул. Кооперативна 13/2)

«Ми – це Україна. Свято єдності. Свято духу. Книжкова виставка». Інформація про літературу різних років видання, яка розкриває тему виставки

Дніпропетровський академічний театр опери та балету

(м. Дніпро, просп.Дмитра Яворницького, 72А)

17:00 - концерт «Моє ім’я Україна» – 1 відділення. Сучасний балет «Нескорені» (на музику М. Равеля) – 2 відділення

Дніпровський академічний театр драми та комедії

(м. Дніпро, просп. Д. Яворницького, 97)

16:00 – вистава «Віднесені вітром» КЗ Донецький академічний обласний драматичний театр (м. Маріуполь)

Дніпропетровський Будинок органної та камерної музики

(м. Дніпро, просп. Сергія Нігояна, 66)

17:00 – концерт «Музична Душа України»

Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека

(м. Запоріжжя, пр. Соборний, 142)

Святкове засідання ЛітО «Пошук»

Національний заповідник «Хортиця»

(м. Запоріжжя. Музейні студії «Місто за порогами»)

Виставка створеної з нагоди 33-ї річниці Незалежності України «Обличчя козацької історії: державники та воїни»

Національний заповідник «Хортиця»

(Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ»)

Виставка «Хрести України: Центр»

Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім. М. Куліша

(м. Херсон (Артхаб в укритті)

Концертна програма «Вільні. Сильні. Незалежні»

Черкаська ОУНБ імені Тараса Шевченка

(м. Черкаси, вул. Байди Вишневецького, 8)

Книжково-ілюстративна виставка «Звитяжний шлях незламного народу»

Миколаївський національний академічний український театр драми та музичної комедії (МНАУТДМК)

(м. Вознесенськ. Міський будинок культури)

Мистецький проєкт «Даруємо вам свято» до Дня Незалежності України

Одеський національний академічний театр опери та балету

(м. Одеса, пров. Театральний, 1. Основна сцена)

Авторський проєкт театру «VLASNE. Ukrainian Project. Нескорені&Непереможні» (від Бортнянського, Лисенка, Гулака-Артемовського, Лятошинського до Івасюка, Цісик, І. Небесного, О. Родіна, В. Губаренка, М. Волинського)

Одеський державний цирк

(м. Одеса, вул. Коблевська, 25)

Шоу-програма «Льодове королівство» (інтегрована до Дня Незалежності України)

Одеська національна наукова бібліотека

(м. Одеса, вул. Пастера, 13)

  • Урочисте завершення реалізації кроссекторального проєкту «Україна: історія, культура, ідентичність»
  • Завершальний день проведення Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Етнокультурне розмаїття України: загальнонаціональна єдність та євроінтеграційний поступ»
  • Круглий стіл (у рамках конференції) «Етнічна різноманітність України: регіональні особливості та загальноукраїнський контекст»
  • Мистецька виставка «Дивовижний світ народного мистецтва України»
  • Книжкова виставка «Ми – українці, і звідси наша сила»
  • Презентація виставки картин одеських митців «Мальовнича Україна»
  • Родинне свято причорноморської глиняної іграшки

Одеська обласна бібліотека для дітей ім. В. Катаєва

(м. Одеса, вул. Хімічна, 8)

Поетична година «Українцями ми народилися»

Одеська обласна універсальна наукова бібліотека імені М. С. Грушевського

(м. Одеса, вул. Троїцька, 49/51)

  • «Диктант Свободи». Публічний масовий диктант на честь Дня Незалежності України. Текст читає Марина Забуранна – філологиня, письменниця, Голова Одеського обласного відділення Товариства письменників і журналістів імені Івана Франка, засновниця та головна редакторка Південноукраїнського літературно-мистецького часопису «Камертон»
  • «Юридична література – шлях до правової обізнаності громадян». Зустріч-знайомство. Благодійна акція. Презентація видавництва «Юридика» Видавничого дому «Гельветика».Подарункове поповнення бібліотечного фонду літературою юридичної тематики
  • «Седнів: місце творчості українських художників». Презентація виставки живопису відомих одеських художників – подружжя Світлани Крижевської і Геннадія Гармидера. Авторський погляд Дарини Гармидер
  • «Вікопомні імена корифеїв державотворення». Огляд відомостей про життєвий шлях, громадсько-політичну, наукову, правову, педагогічну діяльність державних, громадських, політичних діячів та видатних юристів України ХІХ – XX століть, які залишили помітний слід у вітчизняній історії

Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека

(м. Тернопіль б-р Шевченка, 15)

  • Віртуальна книжкова виставка «Прапор єднає наші серця»
  • Віртуальна книжкова виставка «Моя Україна сильна та вільна»
  • Віртуальна книжкова виставка «Прапор – святиня народу»

Одеський академічний український музично-драматичний театр ім. В.С. Василька

(м. Одеса, вул. Пастера, 15)

Прем’єра вистави «Вирій», драма на одну дію про жінок, які проживають війну

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д.І. Чижевського

(м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 24)

  • Виставка путівників міст України «Україна – країна Незалежності» (І-й поверх, хол)
  • Відеопоказ «Україна з висоти пташиного польоту» (І-й поверх, хол)
  • Створення і тестування онлайн-вікторини «Мій рід, моя Батьківщина» та майстер-клас 3Д моделювання «Українські символи» (освітній простір «ChromJunior)

Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації

(Театральна площа м. Черкаси)

Театралізована вокально-хореографічна композиція «Краса та Воля»

Черкаська ОУНБ імені Тараса Шевченка

(м. Черкаси, вул. Байди Вишневецького, 8)

«Звитяжний шлях незламного народу». Книжково-ілюстративна виставка

Національний історико-культурний заповідник «Чигирин»

(м. Чигирин Черкаської області, вул. Грушевського, 26, Резиденція Б. Хмельницького)

  • Майстер-клас до Дня Незалежності 
  • Музейна гостина «Пісні спротиву»

Національний історико-культурний заповідник «Чигирин»

(м. Чигирин Черкаської області. Музей Б. Хмельницького)

  • Виставка «Кольори вільної України» 
  • Виставка Р. Сущенка «Мистецтво з-за грат»

Національний історико-культурний заповідник «Чигирин»

(Медведівський краєзнавчий музей, с. Медведівка Черкаська обл.)

Тимчасова банерна виставка «Ті що повернулися на щиті»

Національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка»

(с. Шевченкове Звенигородського району Черкаської області, вул.Бондарівська, 33 Літературно-меморіальний музей Тараса Шевченка)

Відкриття патріотичної виставки «Україна – вісь земна і небесна» Заслуженого художника України Олега Шупляка

Шевченківський національний заповідник

(м. Канів Черкаської області підніжжя Тарасової Гори)

Молебень біля церкви Покрови Пресвятої Богородиці

Шевченківський національний заповідник

(м. Канів Черкаська обл. Тарасова гора)

Покладання квітів на могилу Тараса Шевченка

Шевченківський національний заповідник

(м. Канів Черкаської області конференц-зал музею Тараса Шевченка)

«Є ми завжди і будемо!»: діалог-зустріч із захисниками України, волонтерами, капеланами

Шевченківський національний заповідник

(м. Канів Черкаської області. Музеї Тараса Шевченка)

Виставки: Іван Марчук «Шевченкіана Івана Марчука Тамара Гордова, декоративний розпис «Тобі, з тобою і без тебе Валерій Франчук «Кобзар у творах Валерія Франчука «Шевченкіана» Михайла Біласа» Олег Шупляк. виставка однієї картини: «Реве та стогне Дніпр широкий».Портрет Тараса Шевченка

Шевченківський національний заповідник

(м. Канів Черкаської області. Музей декоративного мистецтва)

Виставки: Валентина Мойсеєва «Скарби мого народу» (декоративний розпис) Богдан Задорожний «Хай квітне наш прекрасний рід» (живопис) «Народна скарбниця» (із фондів Заповідника) (одяг, вишивка, вінки, ткацький верстат)

Державний історико-архітектурний заповідник «Стара Умань»

(м. Умань Черкаської області, вул. Небесної Сотні, 32. Монастир Василіанів)

  • Виставка «Ціна незалежності» 
  • Безкоштовні комплексні екскурсії туристичним маршрутом підземеллями Василіанського монастиря та виставковими залами заповідника
    для військовослужбовців, ВПО та волонтерів 

Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олега Ольжича»

(м. Житомир, Новий бульвар 4)

  • Інформаційна година в рамках проведення розмовного англомовного клубу
  • Книжкова виставка «Житомирщина незалежна: сторінки історії»
  • Інформаційна година в рамках проведення розмовного англомовного клубу

Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олега Ольжича»

(м. Житомир, майдан Соборний, 6)

Святковий концерт «Ми люди титани – незалежні та горді!»

Національний історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви»

(с. Пляшева Радивилівського району Рівненської області, вул. Козацької слави,26 Адміністративний корпус)

Виставка «Україна крізь віки». На виставці будуть представлені фотографії, книжки присвячені історичним подіям, державним діячам, що пов’язані зі спробами відновлення незалежності України

Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець»

(м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області, вул. П’ятницька, 8 Руський магістрат)

Безкоштовний огляд експозицій «Кам’яне мереживо міста», «Дива Смотрицького канйону», «Історія Руського магістрату

Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець»

(м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області. Конференц-зала заповідника)

Презентація книжкової полиці «Загартовані у боротьбі за незалежність» (в офлайн та онлайн)

Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека

(м. Тернопіль б-р Шевченка, 15)

  • «Україна: незалежність, гідність, свобода». Презентація-огляд
  • «Моя Україна сильна та вільна». Книжкова виставка
  • «Моя історія. 33 роки незалежності». Тематична книжкова виставка

Кременецько-Почаївський історико-архітектурний заповідник

(м. Кременець, Тернопільської обл., вул.Б.Козубського, 6, Костел Св. Ігнатія Лойоли)

Вільне відвідування «Кременецького замку»

Національний заповідник «Замки Тернопілля» 

(м. Збараж Тернопільської області. Замок)

  • Фотовиставка Дениса Кривого – загиблого захисника України, фотографа «Краса Бузького гарду» 
  • Мистецька акція: «Мистецтво як зброя» спільно з «Благодійний фонд «Імені Юрія Горайського», Тернопільською обласною військовою адміністрацією, спрямована на збір коштів на потреби ЗСУ 

Національний заповідник «Замки Тернопілля» 

(смт. Вишнівець Тернопільської області. Палац)

  • Виставка живопису мисткині Марії Корнатої «Музика пензля»
  • Етнофестиваль «ВишнеЦвіт» по збору коштів для ІІІ окремої штурмової бригади
  • Акція «Книгу принеси – воїну допоможи»
  • Показ фільму просто неба «Довбуш»

Національний заповідник «Замки Тернопілля» 

(м. Скалат Тернопільської області. Замок)

  • Фотовиставка Володимира Крутевича – волонтера, фотографа, художника, журналіста
  • Майстер-клас з вибійки – традиційного способу оздоблення тканин в Україні
  • Показ фільму просто неба «Довбуш»

Державний історико- архітектурний заповідник у м. Бережани

(м. Бережани Тернопільської області. Бережанський замок)

  • Презентація «Квіткової мапи України»
  • Виставка робіт та нагородження переможців пленер-конкурсу «Вулиці рідного міста»
  • Майстер-класи з виготовлення сувенірної Продукції для ЗСУ 
  • Благодійна концертна програма за участю вокальної студії «Арт-крок»

Чернівецька обласна бібліотека для дітей

(м. Чернівці, вул. Шевченка, 29)

Книжково-патріотична виставка «Прапор свій здіймаємо гордо, ми з ним дружні і єдині, ми навіки є народом, українським в Україні». Водограй поезій «Хай сонце сяє, хай спів лунає над українською землею»

Чернівецька обласна філармонія імені Дмитра Гнатюка

(Зал органної та камерної музики Чернівецької обласної філармонії імені Дмитра Гнатюка)

Концерт Жан Марі Леруа (орган, Франція) у рамках фестивалю органної та камерної музики «Invictus.Нескорені»

Національний заповідник «Давній Галич»

(Музей історії Галича)

Пізнавальний захід «Ремісничий двір княжого Галича»

Івано-Франківський національний академічний ансамбль пісні і танцю «Гуцулія»

(м. Дрогобич, Львівська обл.)

Концерт «Нескорені війною»

НАУД театр ім. М. Заньковецької

(м. Львів ДП «НАУД театр ім. М. Заньковецької»)

Прем'єра вистави-подорожі «Кайдаші» І. Нечуя-Левицького

Державний історико-архітектурний заповідник у м. Белзі

(м. Белз Львівської області, вул.Савенка, 1 Парк «Юність»)

Виставка просто неба «Незламна Україна»

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького 

(м. Львів, вул. Листопадового Чину, 7, Художньо-меморіальний музей Олени Кульчицької)

Кураторська екскурсія по виставці творів Оксани Борисової «Нерушима стіна. Ідентифікація війною» 

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького 

(м. Львів, пр.Свободи, 20, Головний корпус)

Відкриття виставки «Заповідаю любов. Марія Примаченко» 

Івано-Франківський національний академічний ансамбль пісні і танцю «Гуцулія»

(м. Дрогобич, Львівська обл.)

Концерт «Нескорені війною» 

Волинська обласна філармонія

(будинок культури с. Благодатне)

Концерт Волинського академічного українського народного хору «Вперед соколи!» 

Павло Вуєць, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: