У БПП пропонують Раді відтермінувати запуск реєстру трансплантації

У БПП пропонують Раді відтермінувати запуск реєстру трансплантації
З 1 січня 2019 припинилася дія старого закону про трансплантацію

Відповідно до законопроекту, Кабмін повинен до 1 січня 2020 року забезпечити створення і функціонування системи трансплантації

Народний депутат від БПП Марія Іонова пропонує відтермінувати запуск Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ) до 1 січня 2020 року.

Така ініціатива міститься в законопроекті № 9461 депутата, зареєстрованому у Верховній Раді 3 січня 2018 року.

Відповідно до законопроекту, Кабмін повинен до 1 січня 2020 року забезпечити створення і функціонування ЄДІСТ, забезпечити її інформатизацію, адміністрування, програмне забезпечення та наповнення відповідною інформацією.

Крім того, до початку функціонування ЄДІСТ і формування реєстру реципієнтів і реєстру анатомічних матеріалів рішення про можливість або неможливість проведення трансплантації від донора-трупа приймає консиліум лікарів установи охорони здоров'я, в список очікування якого включений реципієнт.

Законопроектом також уточнюється, що живим донором анатомічних матеріалів може бути тільки повнолітня дієздатна фізична особа, а живим донором гемопоетичних стовбурових клітин може бути також фізособа у віці до 18 років при наявності добровільної та усвідомленої згоди і за умови проведення трансплантації цього анатомічного матеріалу повнорідних братів або сестер.

Згідно із законопроектом, згоду або незгоду особи на посмертне донорство, а також заяву про відкликання наданої раніше такої згоди або незгоди подаються сімейному лікарю в письмовій формі за підписом особи, що виражає своє волевиявлення.

Крім того, законопроект передбачає створення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації.

Як повідомлялося, з 1 січня 2019 припиняється дія старого закону про трансплантацію, за яким в Україні проводилося щорічно близько 130 операцій спорідненої трансплантації.

Разом з тим новий закон про трансплантацію, прийнятий в 2018 році, не зможе почати діяти, оскільки не запущено ЄДІСТ і не прийнято низку підзаконних актів, необхідних для дії закону.

З ініціативи депутатів-членів комітету Верховної Ради з охорони здоров'я був зареєстрований законопроект №9284, який відтерміновував набуття чинності нового закону про трансплантацію на рік - на 1 січня 2020 року, однак не був розглянутий.

У кінці грудня минулого року Кабмін дозволив здійснити повну передоплату послуг зі створення ЄДІСТ. У кінці жовтня МОЗ почав закупівлі для створення Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: