Звернення Трампа до нації: «гуманітарну кризу» у США можна вирішити за 45 хвилин

Звернення Трампа до нації: «гуманітарну кризу» у США можна вирішити за 45 хвилин
Дональд Трамп
Фото: AP

Трамп поклав провину за «шатдаун» на демократів, втім утримався від оголошення надзвичайного стану

Президент США Дональд Трамп під час звернення до нації не оголосив надзвичайного стану в країні у зв'язку з обстановкою на південному кордоні, як допускали і демократи, і республіканці, однак назвав ситуацію «гуманітарною кризою».

Глава Білого дому виступив у прямому ефірі з Овального офісу.

«Уряд залишається закритим за однієї – й лише за однієї причини: демократи відмовляються фінансувати безпеку кордону», - заявив президент США, вкотре поклавши провину за «шатдаун» на демократів, втім утримавшись від оголошення надзвичайного стану.

Він заявив, що ситуація з нелегальною міграцією на південному кордоні США є «гуманітарною кризою», від якої страждають всі американці.

«Ця ситуація може бути вирішена за 45 хвилин зустрічі», - зазначив Трамп, оголосивши, що запрошує на переговори з цього питання до Білого дому в середу лідерів Конгресу.

Водночас, одразу після виступу президента, американські телеканали протранслювали відповідь демократів – спікера Палати представників Ненсі Пелосі й лідера демократичної меншості в Сенаті Чака Шумера.

Демократи звинуватили Трампа у роздмухуванні кризи та навмисному затягуванні «шатдауна» з метою отримання грошей на стіну, яка є далеко не ефективним та аморальним засобом забезпечення прикордонної безпеки. Вони нагадали Трампу, що під час виборів той обіцяв змусити Мексику фінансувати його ідею, однак коли цього не вдалося, звернувся до Конгресу з вимогою виділити мільярди на зведення нової стіни.

«Президент Трамп має припинити утримувати американців у заручниках та повинен покласти край створенню кризи, він мусить повинен знову відкрити уряд», - заявила Пелосі.

Чак Шумер, зі свого боку, наголосив, що замість об'єднання нації, нинішній президент працює на розкол. Сенатор-демократ підкреслив, що його партія готова до подальших обговорень про посилення безпеки кордону більш сучасними засобами й методами, ніж стіна, однак спершу треба покласти край «шатдауну».

«Існує двопартійне законодавство, яке підтримали і демократами, і республіканці, щоб поновити роботу уряду й водночас дозволити подальші обговорення про безпеку кордону», - заявив Шумер. Він закликав президента «відокремити «шатдаун» від аргументів щодо безпеки кордону».

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп заявив у понеділок, що в країні настала гуманітарна криза та криза національної безпеки після того, як американський Конгрес відмовив затверджувати фінансування нової стіни на кордоні з Мексикою.

Раніше президент США Дональд Трамп заявив, що на кордоні з Мексикою планується побудувати сталеву, а не бетонну стіну.

Відзначимо, 22 грудня 2018 року низка американських міністерств і відомств, включаючи Держдепартамент, Мін'юст, міністерство внутрішньої безпеки, міністерства транспорту і сільського господарства, скоротили роботу. Причиною стала відсутність бюджету, про який до 22 грудня демократи і республіканці в Конгресі так і не змогли домовитися.

В адміністрації Трампа вже заявили, що виступають проти цих законопроектів і будуть радити президенту накласти на нього вето. На цей випадок демократами підготовлений окремий тимчасовий бюджет для міністерства внутрішньої безпеки, яке займається будівництвом стіни.

Напередодні Трамп вирішив особисто полетіти до кордону з Мексикою 10 січня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: