Експерт-міжнародник розказав, як Іран буде торгувати нафтою під санкціями

Експерт-міжнародник розказав, як Іран буде торгувати нафтою під санкціями
Світлина з відкритих джерел

5 листопада США ввели санкції проти Ірану. Під заборону торгівлі потрапила іранська нафта. Санкції вдарили по економіці цієї близько-східної країни. Тому Іран буде намагатися продавати нафту таємно, завантажуючи і вивантажуючи «чорне золото» на танкери у морі. Про це розповів експерт-міжнародник Анатолій Максимов під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Експерт нагадав, що стало причиною напруження ситуації між США та Іраном. «США звинуватили Іран щодо підтримки ним «Хезболла» в Лівані, адміністрацію Хаді в Ємені, Асада в Сирії. Дональд Трамп вийшов з угоди навесні, незважаючи на те, що Іран виконував всі свої зобов’язання по угоді. Як наслідок такого протистояння між Іраном та США ввели нові нафтові санкції у листопаді 2018 року», - говорить Максимов.

Нафтові санкції боляче вдарили по економіці Ірану. Відбувається інфляція, зубожіння населення.

«Іран буде намагатися втримати економічну ситуацію. Хоча він видобуває сьогодні мало – 1 млн барелів на добу, а раніше видобував 2, 2 млн. Для порівняння Саудівська Аравія видобуває до 10, 5 млн.  Іран залежний від продажів нафти, тому можна припустити, що буде працювати така схема: у Перській затоці кораблі, які завантажуватимуть іранську нафту, будуть без GPS. Їх ніхто не зможе запеленгувати. І після того як танкери вийдуть із Перської затоки, вони можуть і включити GPS та прямувати до місця призначення, але до портів не будуть заходити. Так само як і завантаження на морі, буде відбуватися вивантаження нафти на інші кораблі, які уже доставлять товар в пункт призначення. За такою схемою сьогодні працює Північна Корея», - пояснює експерт.

США відтермінували на півроку заборону купувати іранську нафту для Греції, Індії, Італії, Китаю, Тайваню, Туреччині, Південній Кореї та Японії.

«У цій ситуації цікавим є те, що Південна Корея ніколи не купувала іранську нафту», - зауважив Максимов.

Як раніше повідомляв «Главком», введення санкцій призведе до погіршення економічної ситуації в Ірані. Окрім того постраждають економіки Іраку та Афганістану, адже мешканці цих країн приїздять до Ірану на заробітки. 

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: