Фінансист пояснив, чому є проблеми із фінансовим траншем МВФ

Фінансист пояснив, чому є проблеми із фінансовим траншем МВФ

Головна заковика ненадходження фінансового траншу МВФ для України полягає в тому, що в раді директорів МВФ відбувається ротація представника Міністерства фінансів США. Тому українське питання "підвисло". Про це розповів виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

За словами експерта,  питання не тільки в Україні. Питання і в самому Міжнародному валютному фонді. Я допускаю, що є серйозне недостатнє розуміння один одного. Але глобальний контекст почав дуже різко змінюватися.

«Перш за все змінилася геоекономічна та геополітична ситуація. Нові точки тяжіння ґрунтуються на тому, що відбулися зміни в Білому Домі і в овальному кабінеті тепер знаходиться новий президент. Президент Трамп чітко сповідує політику ізоляціонізму та прагматизму. Окрім того треба також аналізувати ситуацію в ракурсі заяв, коли Трамп був ще тільки кандидатом, з приводу того, що має відбутися серйозна ревізія діяльності міжнародних інституцій. Перш за все він говорив про ООН, як клуб, де непогано дискутують. Такий самий меседж лунав і щодо міжнародних фінансових структур. Тому, коли ми думаємо про Україну і МВФ, треба пам’ятати про МВФ, що швидше за все організація буде ставати по-перше, більш прагматична, а по-друге, вона буде зберігати свою залежність від основного акціонера, який там є», - говорить Устенко.

Виконавчий директор зазначає, що МВФ  - це не звичайна демократична організація на кшталт ООН, де одна країна – один голос. В МВФ голосують згідно своїх прав, тобто voting power, скільки в тебе є можливостей голосувати, скільки грошей в тебе в цьому акціонерному капіталі «аля акціонерного товариства».  16,5% залишається за США. 15% пакет дає можливість блокувати будь-яке рішення МВФ.

«Ще один момент, який треба тримати в голові. Представник від США, котрий був раніше у складі, нині відкликаний. Це означає два можливих сценарії для України. Доки прагматизм у зовнішній політиці не почав зашкалювати (я маю на увазі США), доки немає нового призначення представника з боку міністерства фінансів США в Раді Директорів МВФ, відкривається незначний часовий люфт, під час якого можна спробувати цибнути в човен і прийняти рішення відносно позитивне, яке в принципі можна буде трактувати як відносно політично мотивоване по відношенню до будь-якої країни, в тому числі і до України. І цей люфт дуже маленький, адже ми не знаємо, коли з’явиться нова людина і які нові інструкції вона отримає. А ми бачимо, що еліта у Вашингтоні дуже швидко міняється, і це цілком закономірно. Кілька тисяч політичних призначенців уже склали свої валізи і від’їжджають із Вашингтона, а нові політичні призначенці їдуть. Представництво в МВФ – це політична посада, яка буде узгоджуватися на рівні вищого керівництва США», -підсумував Устенко.

Прес-центр Главкома також пропонує переглянути запис прес-конференції 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: