Лише 1% виправдувальних вироків виносить суд в Україні

Лише 1% виправдувальних вироків виносить суд в Україні

Головною причиною такої ситуації є «зацікавленість» прокурорів у не доведенні справи до суду, якщо справа має потенційно виправдувальний характер.

В Україні кількість виправдувальних вироків не перевищує 1%. Кількість вироків на користь звинувачених зросла в чотири рази, але по факту нічого не змінилось, і до 20-30% виправдувальних вироків, як у Західній Європі, нам ще  так само далеко. Про це розповів Юрій Бєлоусов, голова правління ГО "Експертний центр з прав людини" 26 вересня під час прес-конференції в прес-центрі Главкома (Шовковична, 8/20).

На його думку, головною причиною такої ситуації є «зацікавленість» прокурорів у не доведенні справи до суду, якщо справа має потенційно виправдувальний характер.

«У 1992 році відповідною постановою Верховної Ради був затверджений Дисциплінарний статут прокуратури України. У ньому написано, що винесення виправдувального вироку є однією з підстав, яка тягне за собою дисциплінарну відповідальність прокурорів та слідчих», - зауважує Бєлоусов.

Правозахисник переконує, якщо справа все ж таки потрапляє в суд і суд визнає підозрюваного невинним, прокурор автоматично отримує як мінімум догану. Це означає, що наступні півроку він не отримуватиме премію, а це часто 30-40% зарплатні.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції Юрія Бєлоусова, де він розповідає про реформу системи кримінальної юстиції та чому неможливо в Україні ввести презумпцію правоти поліцейського.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: