«Літо, спека і якість питної води»

У своїй більшості на українському ринку питна вода представлена у пластикових пляшках (ПЕТ тара). В літній сезон, коли температура сягає більше +20 з пляшки починають виділятися токсичні хімічні речовини за умови неналежного зберігання. Як наслідок питна вода стає небезпечною для споживання. Про це розповіла Олена Сидоренко, експерт з якості та безпечності харчових продуктів, професор кафедри товарознавства, управління безпечністю та якістю КНТЕУ, під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

У нас широко представлено бутильовану воду. Вона фасується у пластикові пляшки.

«Це не вчорашній, це позавчорашній день.  Я категорично проти реалізації питаної води у ПЕТ тарі. Така є недопустимою особливо в літній період. Зазвичай на пляшках пишуть, що зберігати треба за температури +15, +10 , тому що тому при високий температурах більше 20 градусів починається активна міграція небезпечні хімічні сполуки тари безпосередньо у воду. Така вода стає токсична. Я з жахом завжди спостерігаю місця реалізації фасованої води без належних умов, наприклад, на сонці. Там температура буде зашкалювати +40,+50. Тобто ми вже будемо мати не питну воду, а розчин хімічно небезпечних речовин», - говорить Сидоренко.

Вода в ПЕТ тарі має обмежений термін зберігання. Сама тара місить поліетиленфталат.

«От ці фталати при порушенні температурних умов починають мігрувати. Утворюється формальдегід у тому числі. При механічних порушеннях, тобто під час транспортування пляшки можуть бути прим’яті, і також починається міграція хімічних речовин», - продовжує експрет.

На її думку, ПЕТ тару найкраще використовувати тільки у виключних випадках. Коли немає іншої можливості використати інший резервуара для води. Наприклад, ви пішли у подорож. Зрозуміло, що скляна пляшка додає ваги. Тому як варіант можна використати пластикову.

Колір тари теж має значення. Найбільш небезпечними є синього кольору. Але в кожному випадку, звісно, треба дивитися індивідуально. Але порада така: обирайте більш прозору та більш жорстку тару.

Експерт зауважує, що полікарбонатна тара є більш безпечна за ПЕТ пляшки для води.

«Це великі пляшки багаторазового використання.  Її використовують для доставки бутильованої води. Така є більш жорстка і витримує механічні навантаження та високі температури. Але вона не призначена для тривалого зберігання», - резюмувала Сидоренко.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: