Україна отримала 50% від суми від запланованого кредиту МВФ - експерт

Україна отримала 50% від суми від запланованого кредиту МВФ - експерт
Єгор Перелигін
Главком

Україна змогла отримати лише половину від передбаченої суми( 16.75 мільярдів доларів) програмою «EFF» (Extended Fund Facility) МВФ. Причиною цього стало не виконання Україною вимог фонду. А саме відсутність антикорупційного суду, приватизації та земельної реформи. Про це розповів Єгор Перелигін, заступник голови правління комерційного банку під прес-конференції у прес-центрі «Главкома».

Програма  МВФ передбачала 16.75 млрд. доларів США кредитних ресурсів для України. Однак Україна обрала лише 50% програми.

«Програма «EFF» дозволяла нам ці гроші( 16.75 мільярдів доларів – Главком) обирати по мірі входження в технічні нормативи цієї програми. Тобто, якщо ми швидко виконуємо програму і швидко проводимо необхідні реформи, то ми могли обирати наш ліміт набагато швидше. Україна на сьогоднішній день обрала половину даної суми. Більшість аналітиків, банкірів, журналістів вважають це поганим результатом», - розповів банкір.

Єгор Перелигін зазначає, що вирішення питань щодо  формування антикорупційного суду, приватизації та проведення земельної реформи є вкрай важливими та залишається стратегічною вимогою МВФ.

Також банкір зазначає, що ряд реформ вже можна було закінчити, однак на заваді стає високий рівень корупції та відсутність верховенство права.

«Наприклад приватизацію можна було провести у перші півроку. Однак ми не змогли її провести за 3 роки! На це є ряд причин. Перша -  високий рівень корупції. Друга - верховенство права. Законодавство, законодавчі інструменти, інструменти регулювання мають бути однаковими для всіх. Подвійних стандартів в країні не має бути. Якщо ми хочемо приваблювати зовнішнього інвестора, який готовий вкладати великі суми, то зобов’язані  надати захист», - говорить Єгор Перелигін.

Фінансист зазначає, що наступний рік буде дуже важким періодом для співпраці з МВФ.

«МВФ чудово розуміє ситуацію. Вони будують математичні моделі, які їм дають чітко зрозуміти, що відбувається. Зовнішній фактор ризику по програмі співпраці  з МВФ постійно над нами висить, як дамоклів меч.  Це потрібно чітко розуміти», - сказав Перелигін.

Також фінансовий аналітик розповів, що в наступному році НБУ сподівається залучити два транші: на 2 млрд. доларів США і 1.5 млрд. доларів США.

Пропонуємо переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: