«Україна та Литва: чому важливе партнерство?»

«Україна та Литва: чому важливе партнерство?»

У жовтні милого року року в Литві відбулися парламентські вибори. Більшість у Сеймі склали члени Литовського союзу селян та зелених, що дало змогу створити разом із соціал-демократами коаліцію та сформувати Кабінет Міністрів. Одним із першим, хто встановив контакти з новою владною партією, стала Аграрна партія України. Її лідер Віталій Скоцик переконаний, що в Литви є колосальний досвід, як в аграрній сфері, так і в енергетичній, який Україна може взяти собі на озброєння. Сьогодні товарообіг між двома країнами складає майже один мільярд гривень. А в сфері електроенергії Україна може забезпечити потреби Литви. Гвідас Кєраушскас, Повноважний міністр Посольства Литовської Республіки в Україні, запевняє, що зі зміною партії у владі Литва не змінить свого ставлення та співробітництва з Україною.

моє знайомство з політикумом Литви відбулося на рівні депутатів європейського парламенту минулого року, коли аграрна партія почала інтеграцію одну з великих політичних сімей. Литовський союз селян та зелених отримала більшість на парламентських виборах - 30% . Ця партія сьогодні сформувала коаліцію з соціал-демократами у литовському Сеймі. Щойно закінчилося формування кабінету міністрів, де 11 міністрів є представниками партії Литовського союзу селян та зелених, 6 квітня було обрано віце-спікера парламенту. Для нас важливий досвід литовських колег з передвиборчої роботи, з роботи в регіонах, з розробки програми партії. Разом з тим нам дуже цікавий досвід створення кабінету міністрів, і тих пріоритетів, які сьогодні виставляє литовський Сейм та Кабінет міністрів. Адже є багато викликів, на які треба давати відповідь. Разом з тим у нас є маса напрямків, на котрих Литва для нас є гарним орієнтиром, а саме реформа охорони здоров’я, енергетична незалежність Литви. Сьогодні ця країна є незалежною від російського газу. Тим більше, що Литва дуже добре спрацювала по теплозабезпеченню. А у нас це питання є критичним. 60% теплозабезпечення Литви сьогодні є не на газі, а на біомасі. До 2020 року Литва планує повністю відмовитися від використання газу для теплозабезпечення своєї країни.

Дуже важливе питання земельної реформи. Адже ми знаємо, що в Меморандумі з МВФ є положення про вільний ринок землі. Від наших литовських, польських колег я чув зауваження, що в земельному питанні поспіх не потрібен. Треба бути дуже акуратним. Треба зробити так, щоб в першу чергу користь від землі була для місцевих виробників, для економіки власної країни, і уникнути спекуляцій в цьому напрямку. Тому досвід земельної реформи Литви нам стане у нагоді.

Зі свого боку Україна вдячна Литовській Республіці за підтримку. Адже ця країна підтримала нас, коли Росія анексувала Крим, Литва надала нам летальну зброю, допомагає в реабілітації наших воїнів.

Сьогодні інтеграція та горизонтальні зв’язки між країнами Балтії, Польщею, Білоруссю та Україною дадуть можливість закласти пояс безпеки для всієї Європи. Якщо буде стабільна Європа, буде стабільним світ в цілому.

Для України важливим є досвід децентралізації, адже в Україні ця реформа ще тільки триває. Тому має відбуватися співпраця на рівні місцевих рад у новостворених об’єднаних громадах та литовською стороною.

Ми вирішили, що наступним має бути візит литовських парламентарів та представників органів самоврядування в Україну. Ми відпрацюємо програми обміну студентів, учнів, програми економічних проектів, котрі можуть працювати в різних регіонах України. 

Прпонуємо також переглянути запис прес-конференції. Запрошені гості: Віталій Скоцик, Голова Аграрної партії України, Гвідас Кєрушаускас, Повноважний міністр Посольства Литовської Республіки в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: