Грегорі Армстронга. Історія успіху українця Ярослава Поповича (відео)

Грегорі Армстронга. Історія успіху українця Ярослава Поповича (відео)
Ярослав Попович. Фото: Getty Images

Наразі Ярослав Попович працює спортивним директором своєї останньої команди Trek Factory Segafredo

Перше десятиліття ХХI століття в українському велоспорті минуло під його зіркою. «Тур де Франс», «Джиро д’Італія», «Вуельта» – ці топові світові велобагатоденки були на слуху у всіх небайдужих до спорту українців.

Виступаючи в складі італійської, бельгійської чи американської команди, він все одно залишався українцем. Третій призер «Джиро д’Італія» 2003 року, кращий молодий гонщик «Тур де Франс» 2005 року, переможець «Туру Каталонії» 2006 року, грегорі (гонщик, який працює на лідера) легендарного американця Ленса Армстронга.

Ярослав Попович народився в селі Калинів Львівської області. Тато – голова колгоспу, мама – продавець у магазині. У його родині було 4 дітей, ще 2 сестри і брат. Дідусь був ковалем, саме він купив Славкові перший велосипед.

Коли хлопчикові було 12 років, батьки розлучилися, і мама з дітьми поїхали жити до Дрогобича – там Ярослав почав займатися спортом. У Дрогобицькій велошколі Ярослав Попович провів 1,5 року, а потім продовжив навчання у Броварському училищі фізкультури під Києвом.

«Я ще не показував хороші результати. У нашій велошколі був хлопець, він на голову вищий за мене, фізично більший – його помітили й хотіли забрати в училище, та він був єдиним сином у родині, тож батьки його не віддали. Потім наш директор школи сказав, заберіть ось цього хлопця, може, з нього щось вийде, він із багатодітної сім’ї. Ось так мене забрали», – згадує спортсмен.

У 14 років опинився за 600 км від дому – каже, було важко, але так і гартувався характер лідера. Потім він потрапив до треківської команди, яку вивозили на змагання до Італії.

За рік в одному з найкращих аматорських клубів Італії Попович став лідером команди, а в 2001 році виграв Чемпіонат світу в Португалії серед гонщиків до 23 років.

Першим професійним клубом українця став бельгійсько-італійський Landbouwkrediet-Colnago, за нього він їздив 3 роки. Після успіху в престижній італійської багатоденці на Поповича звернули увагу іменитіші клуби. Незабаром він перейшов до американської команди Discovery Channel, лідером якої був Ленс Армстронг, на той час – 6-разовий переможець «Тур де Франс».

Роботу з легендою Ярослав згадує як найкращий свій час у спорті. «Харизма у нього була, типовий американець, прямий. Знав свою мету та чого він хоче, нас завжди заряджав на зборах», – говорить українець.

У 2008 році велогонщик перейшов до бельгійської команди Silence-Lotto на 1 рік, потім 3 роки провів у казахській «Астані». Далі були американські Team RadioShack, RadioShack-Nissan-Trek, Trek Factory Segafredo. Тут він і закінчив професійну кар’єру в квітні 2016 року.

Закінчивши у 36 років кар’єру професійного велогонщика, Ярослав Попович став спортивним директором своєї останньої команди Trek Factory Segafredo. Робота менеджера кардинально відрізняється від його життя у спорті.

Італія стала для українця другою домівкою, він швидко освоївся у новій країні – вивчив мову, завів друзів, одружився. Через 10 років шлюб розпався, але із сином Джейсоном Ярослав бачиться регулярно. Нещодавно Попович одружився ще раз, на українці Олені. Два місяці тому у них народилася донька Софія. Живе спортсмен у будинку під Флоренцією, і нині віддає себе повністю родині.

Велоспорт дав йому все – успішну кар’єру, славу, достаток, друзів. Тепер він хоче допомогти іншим стати успішними велогонщиками, створивши професійну команду в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: