Німеччина відновлює футбол - з виключними заходами безпеки і незгодою фанатів

Німеччина відновлює футбол - з виключними заходами безпеки і незгодою фанатів
Фанати не дуже хочуть, щоб «Баварія» і «Боруссія» грали при порожніх трибунах
Фото - DW

Німецький досвід - у деталях

Як уже повідомляв «Главком», Німеччина готова перезапустити сезон-2019/2020 у нових умовах, починаючи з 9 травня.

У четвер президент асоціації Крістіан Зійферт оголосив, що за підсумками віртуальної наради усіх учасників футбольної сцени, Бундесліга відновиться щойно отримає відмашку від держави. 100% це питання вирішиться 30 квітня. Тоді пропозиція щодо футболу буде на порядку денному зустрічі канцлера Ангели Меркель із главами федеральних земель. На минулій такій зустрічі німці почали потрохи відпускати карантин, але дуже повільно.

Ймовірна дата початку матчів у першій Бундеслізі — 9 травня. Без глядачів.
Зійферт визнав, що «ігри без фанатів - це не те, що ми хочемо». Але це поки межа компромісу і ще не зрозуміло, чи й це рішення підтримають.

13 із 36-ти клубів у двох найсильніших дивізіонах Німеччини зіткнулися з тим, що раніше Зійферт називав «екзистенційною загрозою» їхнього існування. DFL домовилася майже з усіма медіа-партнерами, щоб забезпечити виплату решти телевізійних коштів клубам. Федерація використає 7,5 млн євро з фонду солідарності для підтримки третього підрозділу Німеччини та жіночої Бундесліги, тих ліг, які більше залежні від продажу квитків. Фонд заклали у березні за рахунок 20 млн євро від представників Німеччини у Лізі чемпіонів («Баварія», «Боруссія» Дортмунд, «Ляйпціґ» та «Байєр» Леверкузен).

У Бундеслізі спеціальна група на чолі з лікарем національної команди Тімом Мейєром розробила план, який визначає, як клуби можуть повернутися до тренувальних команд і грати так звані Geisterspiele — дослівно «ігри привидів», матчі, що граються за закритими дверима. Німці у цьому сенсі говорять не про 100% гарантії неінфікування, а про «медично прийнятний ризик з огляду на соціальне та економічне значення футболу».

Отже, щонайменше раз на тиждень, якнайближче до гри усіх гравців, тренерів і персонал тестуватимуть на коронавірус. Якщо в календарі на тижні дві гри, то тестуватимуть також двічі. Без результату тесту гравці не потраплять на стадіон. Позитивний тест одного гравця не призведе автоматично до карантину всієї команди.

За оцінками DFL, для решти сезону знадобиться 22 000 тестів на коронавірус.
Під час матчів Бундесліги на стадіоні може бути щонайбільше 322 людини. У матчах другої Бундесліги – 270 осіб. Сюди входять не лише гравці, тренери та арбітри, а й журналісти, офіцери з контролю за допінгом, стюарди, служби швидкої допомоги, ball-бої та ball-ґьорлз.

Команди прибуватимуть на стадіон окремо і в різний час. Усі ритуали перед матчем скасовуються: рукостискання, спільне фото. На стадіоні встановлять санітайзери, увесь персонал ТБ-трансляціі буде у масках. Мікст-зона для коментарів буде закритою, а прес-конференції відбуватимуться віртуально. На вході на стадіон стан здоров'я усіх, кому дозволено зайти всередину, перевірятимуть вимірюванням температури за допомогою вушного термометра.

Зауважимо, що на початку квітня опитування, замовлене державним мовником WDR, встановило, що 52% людей у Німеччині виступають за перезапуск футболу за закритими дверима, лише 30% проти. І саме вболівальники клубів Бундесліги виступають проти перезапуску.

Фанати проти. І ось чому. Коронавірусна криза загострила для них проблему комерціалізації футболу. Fanszenen Deutschlands, загальнонаціональна коаліція активних фанатських груп, яка включає більшість впливових ультрагруп, оприлюднила заяву, у якій заявила, що «ігри-привиди - це не рішення», закликаючи натомість до кардинальних змін у структурі ліги.

Необхідність проводити матчі без глядачів, на їхню думку, показала ступінь залежності і клубів, і федерацій від грошей телебачення та інвесторів.
«Система, яка протягом багатьох років плаває в грошах, які поза уявленнями більшості людей, опинилася на межі колапсу протягом одного місяця», — написали фанати.

Крім того, вони вказують на етичні міркування. Футбол відновлюється у той час, коли решта Німеччини залишається все ще у закритому режимі. Напевне, фанати мають право на таку думку, адже саме вони у переважній більшості клубів відмовилися від претензій до клубів повернути гроші за невикористану частину річного абонементу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: