Київ Євро Марафон: Це буде нова візитівка України до Днів Європи

Київ Євро Марафон: Це буде нова візитівка України до Днів Європи

«Столиця України наближається до Європи за активністю спортивного бігового життя»

У неділю, 15 травня, столиця прийматиме KYIV EURO MARATHON – нові змагання на марафонську дистанцію у 42 кілометри 195 метрів. Організатори обіцяють не тільки кваліфіковану європейську організацію, але й  гарний настрій та підтримку бігунам протягом усієї дистанції.

«Главком» поспілкувався з Ігорем Кретов, виконавчим директором бігової спільноти «Топ Раннерз», і дізнався, що особливого готують організатори змагань та глядачам у цей день.

 Хто став ініціатором проведення KYIV EURO MARATHON?

Захід ініційовано біговою спільнотою «Топ Раннерз» та проходить за підтримки Представництва Європейського Комісії в Україні.

Сприяння – Міністерство закордонних справ України, КМДА, Київська патрульна поліція, КП «Київдорсервіс», «Київпастранс», Міністерство молоді та спорту України, Федерація легкої атлетики України, Федерація легкої атлетики м.Києва, НСК «Олімпійський».

З якою метою проводиться KYIV EURO MARATHON?

Столиця України наближається до Європи за активністю спортивного бігового життя. Мета – за 5 років досягти 30 000 учасників KYIV EURO MARATHON, це – реальний європейський досвід як великих столиць (Берлін, Париж, Рим), так і більш компактних міст (Ротердам, Відень, Краків).

Чим KYIV EURO MARATHON відрізняється від інших київських забігів?

  • Вперше святкування Дня Європи проходитиме в форматі бігового заходу – в форматі Марафону та Марафонської командної естафети, коли класичну марафонську дистанцію (42195м.) розподілено серед учасників на відрізки (6 км + 12 км + 6 км + 12 км + 6 км 195 м). Для початківців проводитимуться забіги на 12 та 6 км.
  • Вперше бігуни-аматори зможуть відчути справжні емоції від старту та фінішу на головній арені країни – НСК «Олімпійський». Для спортивного комплексу, що найчастіше приймає футбольні змагання, це - перший досвід організації масштабного бігового заходу.
  • Вперше буде відтворено естафету для старшокласників загальноосвітніх та дитячо-спортивних шкіл, що востаннє проводилась у Києві у 90-х роках у рамках Всесоюзного бігового естафетного руху. Бігові змагання для підлітків (12-16 років) вперше виходять на вулиці столиці, де команди змагатимуться на 7 етапах по 330м (загалом – 1600 метрів)
  • Організатори подбали про зручність пересування містом жителів і гостей столиці – завдяки плідній співпраці з відповідними департаментами КМДА траса заходу перекриватиме лише одну вулицю, внаслідок чого мінімізуються супутні незручності.
  • Під час KYIV EURO MARATHON відбудеться забіг Благодійна Миля (1,6 км), зібрані кошти з якого будуть направлені на підтримку:
  • програми «Кисень.ua» із забезпечення інгаляторами людей, хворих на муковісцидоз (Фундація «Відкриті долоні»);
  • обладнання сенсорними розвиваючими іграшками безкоштовної студії соціалізації дітей з аутизмом (Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім»);
  • Під час Breakfast Run 14 травня також буде зібрано кошти на нейрологічну операцію для спорстменки-аматорки Марії Карачиної (Skinny&StrongClub).

Хто із видатних спортсменів візьме участь у марафоні?

До участі у змаганнях запрошено професійних спортсменів-легкоатлетів. Серед учасників дистанції 42 км – триразовий переможець Московського марафону, переможець Марафону у Північній Кореї, член національної команди Олімпійських ігор в Лондоні Іван Бабарика, переможець Кубку Світу з бігу на 100 км Олександр Головницький, бронзовий призер Харківського марафону 2016 Артем Піддубний, переможець Одеського марафону 2016 Володимир Васьков, переможиця чемпіонату України з бігу на 100 км Олена Шевченко, срібний призер Київського марафону 2015 Олександр Майко, багаторазова переможиця Київського Марафону Людмила Шелест. У забігах на 6 і 12 км візьмуть участь Катерина Карманенко, найновітня чемпіонка з напівмарафону 2016р (9 травня, Ковель), бронзовий призер чемпіонату України з бігу на 10 км Артем Казбан, чемпіон України з легкої атлетики серед юніорів Вадим Рабчун, чемпіонка України з бігу на 1,5 і 3 км Юлія Кутах, чемпіонка України з легкої атлетики серед юніорів Євгенія Прокоф’єва, триразовий переможець Московського марафону і переможець марафону у Північній Кореї Олександр Матвійчук, учасник чемпіонату світу у Пекіні і переможець багатьох міжнародних марафонів Олександр Бабарика тощо.

Який бюджет проведення марафону? Скільки компанія планує залучила коштів від рекламодавців?

Загальний бюджет першого KYIV EURO MARATHON складає 2 400 000 грн., з яких 80% - кошти організаторів (TOP RUNNERS), решта – спонсорські внески у вигляді призового фонду.

На яку кількість спортсменів розрахований KYIV EURO MARATHON? Скільки вже зареєстровано учасників?

Вже зареєстровано 1102 учасники із 15 держав (станом на 13.05.16) серед яких –  Великобританія, Канада, Білорусь, Японія, Німеччина, США, Італія, Молдова, Малайзія, Нігерія, Росія, Естонія, Ірландія тощо.

  • Марафон (42 км) – 103
  • Марафонська естафета (6+12+6+12+6,195) - 358 (85 команд)
  • Благодійна Миля - 192
  • EURO 12К - 256
  • EURO 6К – 193

Очікуються додатково

  • Шкільна естафета - 140 (20 команд)
  • KIDS RUN - 100 дітей

Загалом очікується до 1500 учасників першого KYIV EURO MARATHON

Яку винагороду отримують переможці забігу?

Кожен фінішер марафону, естафети та забігів на 12 та 6 км отримує медаль авторського дізайну (Лондон). Грошова винагорода переможцям та призерам - 84000 грн. Призовий фонд у категоріях надано більш ніж 20 компаніями-партнерами заходу.

У день змагань додавати життєвих сил учасникам буде мінеральний партнер «Миргородська Лагідна». Усі забіги транслюватимуться наживо завдяки XSport.UA. Спортивний партнер заходу, відомий американський бренд New Balance, надасть призовий фонд і екіпірування. Айдентику офіційних футболок учасників марафону та медалі подарувала Україні лондонська фірма London Brand Consulting. В основі ідеї фірмового зображення KYIV EURO MARATHON – традиційні українські кольорові стрічки, які переплітаються у букву «К», що означає «Київ».

Скільки часу і на яких умовах проводились суботні тренування для бігунів TOP RUNNERS?

Підготовку до проведення KYIV EURO MARATHON було анонсовано 5 жовтня 2015 року, коли між TOP RUNNERS та керівництвом НСК «Олімпійський» було досягнуто домовленності щодо регулярних тренувань бігунів-аматорів під керівництвом професійних тренерів – легкоатлетів:

  • Олександр Кузін – кращий марафонец Європы 2007, власник досі непереможного рекорду траси в Лінце, Австрія - 02:07:33
  • Тетяна Кузіна – срібна призерка Нью Йоркского марафону 2006, переможиця Римського марафону – 2:25:44
  • Олексій Кононенко – учасник Чемпионату світу з гірського бігу 2014, Кассете ді Месса, Італія, переможець RUNUP! CUP

Тренування проходять тричі на тиждень по 1,5 години, під час яких закладується бігова база (постановка техніки бігу, загальне укріплення), проводяться спеціальні т.з. «бігові роботи», розтяжки та йога. 

Стратегія успіху підготовки «Топ Раннерз» до KYIV EURO MARATHON полягала в наступному:

  • Регулярні цілорічні тренування із майбутніми учасниками заходу;
  • Проведення концептуальних бігових заходів задля популярізації бігу («Втеча з Межигір’я», «RUNUP - Забіг вгору по Андріївському узвозу», «Перший Новорічний забіг»);
  • Робота із різноманітними районами столиці (проекти-приклади – «Забіг Закоханих» на Русанівській Набережній, Забіг на честь жінок на Березняках, перший забіг у найбільшому спальному районі столиці – «Троєщина Спортивна»);
  • Активна комунікація та співробітництво із біговими клубами України та закордону, популяризація бігу через залучення професійних спортсменів до участі у проектах разом з аматорами;
  • Активна соціальна позиція - розбудова бігової інфраструктури – до KYIV EURO MARATHON «Топ Раннерз» створили першу в Україні бігову клубну базу, власноруч облаштували перші безпечні бігові доріжки на столичному Трухановому острові.

Чи є плани у організаторів зробити KYIV EURO MARATHON регулярним?

  • KYIV EURO MARATHON вже заявлено на 2017 рік, ми плануємо проводити його щороку. Раніше в Києві на протязі одного року буде проведено 2 марафони. До теперішнього часу безальтернативним заходом формату 42195м. був лише осінній марафон. Фактично, цією подією «Топ Раннерз» заявляє про себе як серйозного нового гравця на ринку масових спортивних заходів.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: