Перемога над Косовом залишає збірній України шанси поїхати на Чемпіонат світу

Перемога над Косовом залишає збірній України шанси поїхати на Чемпіонат світу

У важкому протистоянні в албанському Шкодері українці зуміли перемогти з рахунком 2:0

Збірна України підходила до матчу кваліфікаційного етапу на Чемпіонат світу 2018 року проти Косова абсолютним фаворитом. І це незважаючи на ті кадрові втрати, які були в Андрія Шевченка. Через травми не могли зіграти Ракицький, Бутко, Кривцов і Циганков. До того ж, через перебір карток не мали змоги вийти на поле Зінченко та Коваленко.

Усе це призвело до того, що головний тренер збірної України викликав на збір далеко не основних захисників з інших клубів Прем’єр-ліги. Зокрема, Лук’янчука з «Олімпіка» та Пердуту з «Ворскли». Окремої уваги заслуговував новоявлений українець Марлос, але, попри влагодження всіх юридичних формальностей з паспортом, у стартовому складі вже екс-бразильця не виявилося.

Загалом, Шевченко нічого не став видумувати, випустивши на поле албанського міста Шкодер наближений до основного склад. У центрі захисту у парі з Хачеріді вийшов Ордець, а на правому фланзі з’явився Караваєв. У півзахисті наставник поклався на Сидорчука, Ротаня та Гармаша, залишивши у запасі Степаненка. На вістрі вийшов Кравець. А місця П’ятова, Матвієнка, Ярмоленка та Коноплянки у старті навіть не обговорювалися.

gettyimages-858394438

Матвієнко намагається зачепитися за м'яч. Фото gettyimages

Перші десять хвилин «синьо-жовті» намагалися призвичаїтися до важкого газону, адже перед самим початком у Шкодері пройшла сильна злива. І хоча вона завершилася за півгодини до стартового свистка, поле стало в’язким. І за такої ситуації, звичайно ж, легше було захищатися, аніж створювати щось в атаці.

Найактивнішим (як і найкращим загалом у матчі) у складі українців був Євген Коноплянка, який до 15-ої хвилини завдавав кількох ударів. Саме він першим влучив у ствір воріт косоварів, коли Уйкані кулаками вибив м’яч подалі. З плином часу, а також по мірі того, як футболісти з України призвичаїлися до газону, почалися й атаки флангами. Особливо у цьому компоненті тренерський штаб розраховував на Караваєва. Олександр мав відтягувати на себе гравців, щоб вільний простір отримував Ярмоленко. І навпаки – якби Андрій збирав на собі багатьох суперників, то його партнер по команді мав отримувати вільні зони.

Україна повинна була виходити вперед на 22-й хвилині. На жаль, на заваді стала стійка воріт, яка врятувала команду Косова після потужного удару Коноплянки з-за меж штрафного майданчика. Від стійки м’яч вилетів у поле на вільного Кравця, проте зреагувати на такий розвиток подій і вдало підставити ногу Артем не встиг. Коноплянка на цьому не заспокоївся і через кілька хвилин знову пробивав у своєму стилі. І знову воротар відбив намагання Євгена.

«Синьо-жовті» так і володіли ініціативою до кінця першого тайму, та отримати з цього користь їм не вдавалося. Наші співвітчизники могли розраховувати тільки на дальні удари. Кравцю ніяк не вдавалося нав’язати боротьбу захисникам під час навісних передач, а пройти масований захист господарів через пас або по центру не виходило.

gettyimages-858407982

Хачеріді веде боротьбу із суперником. Фото gettyimages

У перерві виник привід для занепокоєння. У Шкодері знову почалася злива. А враховуючи, як важко українцям було у першому таймі, на деякий момент стало лячно за підсумковий результат. Андрій Шевченко у перерві вирішив піти на одну зміну – за національну команду України дебютував з перших секунд другого тайму Марлос, який замінив єдиного номінального форварда в України Кравця.

Повести у рахунку українцям нарешті вдалося на 60-й хвилині. Затяжна атака під акомпанемент дощу завершилася навісною передачею Коноплянки з лівого флангу, яку у свої ворота несвідомо переправив Пачарада. Партнери по команді почали вітати Гармаша, але Денис показав, що це не він пробив. Та від того менше радощів не стало, адже «синьо-жовті» все-таки змінили цифри на табло на свою користь.

За такого перебігу подій у такому нелегкому протистоянні Україна цілком логічно почала приділяти більше уваги обороні, розраховуючи спіймати супротивника на контратаці. Українці намагалися довго контролювати м’яч. Натомість, косовари ледь не забили. Одного разу вдало зіграв П’ятов, а іншого дещо пощастило, що гравець Косова не зовсім вдало влучив по м’ячу, перебуваючи у досить непоганій позиції.

На останніх хвилинах Україна і взагалі відійшла у захист. До речі, на вістрі атаки у другому таймі діяв Ярмоленко. Як бачимо, Андрія на новій позиції випробовують не тільки у дортмундській «Боруссії». І хто, як не екс-гравець «Динамо» поставив крапку у цьому поєдинку. На 87-й хвилині він просто розстріляв ворота господарів з кількох метрів після серії рикошетів.

А нічия у Хорватії між тамтешньою збірною та гостями з Фінляндії лише загострила боротьбу за перепустки на ЧС-2018. Щоправда, тепер у цій боротьбі є беззаперечний фаворит - команда Ісландії, яка сенсаційно розбила на виїзді Туреччину (3:0). В активі ісландців тепер 19 очок і домашня гра проти Косова, яку вони зобов'язані виграти.

На друге місце та путівку у плей-офф претендентів двоє - Хорватія й Україна. І саме вони у понеділок вирішать, хто продовжить змагатися далі, а хто завершить відбір. До речі, Україну у Києві влаштує тільки перемога, тоді як хорвати можуть погодитися і на нічию.

gettyimages-858407078

У підкаті грає Сергій Сидорчук. Фото gettyimages

Косово – Україна – 0:2 (0:0)

Голи: 0:1 - Пачарада (60, а/гол), 0:2 - Ярмоленко (87)

Косово: Уйкані, Мусолі (Кастраті, 83), Криєзіу (Рашані, 53), Рашица, Халімі, Целіна, Ррахмані, Войвода, Мурікі (Нухіу, 70), Пачарада, Яшаніца

Україна: П’ятов, Хачеріді, Матвієнко, Ярмоленко, Коноплянка (Буяльський, 88), Кравець (Марлос, 46), Ротань (Степаненко, 63), Сидорчук, Караваєв, Гармаш, Ордець

Попередження: Кравець (42), Криєзіу (45), Ордець (55), Халімі (86)

«Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: