Дурних ідей буває чимало. Наприклад, Чемпіонат світу з футболу у Росії

Дурних ідей буває чимало. Наприклад, Чемпіонат світу з футболу у Росії
Карикатура українського художника Андрія Єрмоленка

ТОП-5 скандалів, у які втрапила Росія ще до початку головних футбольних змагань

Футбольний Чемпіонат світу 2018 року на території країни-агресора ще навіть не розпочався, але вже оповитий численними скандалами, пов’язаними саме з проведенням цього турніру у Російській Федерації. І заголовок цього матеріалу - винесена цитата європейського дипломата, який дав оцінку рішенню доручити спортивні змагання такого рівня країні, яка плює на міжнародне право.

Навіть російські помірковані ЗМІ визнають, що така масштабна подія не могла обійтися без провалів, оскільки «робити все вчасно та без пригод – це не про них».

У перелік скандалів можна було дописати завищену вартість стадіонів, проколи з будівництвами цих арен, складною інфраструктурою у містах, які прийматимуть матчі Мундіалю тощо. Але про це все ще буде час поговорити під час самого турніру та після нього.

«Главком» зібрав до купи скандали, у які втрапила Росія ще до проведення найбільших футбольних змагань світу. Саме вони демонструють, в якій атмосфері проходитиме це спортивне свято.

Епопея з допінгом

41b7f94f00000578-4635918-image-a-1_1498342934844

Футболісти збірної Росії, які підозрювалися у вживанні допінгу. Фото Getty Images

Як відомо, Міжнародний олімпійській комітет за результатами розслідування допінгового скандалу ухвалив рішення призупинити статус Олімпійського комітету Росії. Саме тому російські спортсмени поїхали на Олімпіаду-2018 у Пхьончхан у статусі нейтральних атлетів.

Але у скандал вляпалися і футболісти, 19 з яких, як стверджувалося, потрапили у перелік гравців, допінг-проби яких мала перевірити ФІФА. Після доповіді слідчого WADA Річарда Макларена керівництво світового футболу підозрювало, що футболісти вживали заборонені препарати перед виступом на Чемпіонаті світу 2014 року.

Водночас, у Британії повідомляли, що російські футболісти взагалі  планували використовувати допінг і під час домашнього Чемпіонату світу 2018 року. Зазначалося, що російська сторона збиралася підмінити проби сечі гравців на турнірі, щоб вони могли безкарно застосовувати заборонені речовини. А стало відомо про це з джерел, близьких до екс-глави Московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова.

Чиновникам ФІФА не залишалося нічого іншого, як організувати розгляд цього питання. Якби факт був доказаний, то збірна Росії могла втратити декількох гравців напередодні турніру, або ж і зовсім бути відстороненою від участі.

ФІФА такий скандал, звичайно ж, не був потрібен. І організація під час розслідування не знайшла достатньо доказів того, що гравці збірної Росії, які потрапили до складу команди на ЧС-2018, порушували антидопінгові правила. ФІФА надала свій висновок WADA, яке, своєю чергою, погодилося закрити на все очі.

Стверджувалося, що проби гравців були вилучені у Московської антидопінгової лабораторії та піддавалися повторному аналізу. Проте у жодному випадку не були виявлені сліди, що вказують на підміну проб, а у сечі не було виявлено підозрілих значень вмісту солі.

До роботи ФІФА протягом останніх років є чимало питань і зауважень. І, знову ж, такий гучний скандал з господарями ЧС-2018 напередодні старту турніру Міжнародна федерація футболу, закрадається думка, тримала б у таємниці. Тому у цьому випадку все залишається на совісті Всесвітнього антидопінгового агентства. Хочеться вірити, що проби і справді були чистими. Але є певні «але»... Наприклад, не просто ж так двох російських футболістів (Георгія Джикію й Олександра Кокоріна) брали під посилений допінг-контроль перед чемпіонатом. Усе вказує на те, що ця історія із забороненими речовинами ще отримає своє продовження у майбутньому.

Отруєння Скрипалів

dfe2206779baf4f3cc654c99889c95cd.

Фото Reuters

На початку березня нинішнього року колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли хімічною речовиною у Великобританії. Після цього, отримавши додаткову інформацію, у Лондоні заявили, що до отруєння причетні російські спецслужби. Подібним чином ті намагалися позбавитися від перебіжчика.

У Москві всі звинувачення відкинули, але серйозно перелякалися, що у Росії можуть відібрати Чемпіонат світу. Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що нібито головна мета деяких західних країн – не допустити проведення турніру на території їхньої держави, вказавши, що «це просто блакитна мрія, і це головна мета».

На знак протесту і Британія, і адміністрація президента США Дональда Трампа винесли рішення про висилку російських дипломатів і закриття дипломатичного форпосту Москви на західному узбережжі країни (тут йдеться про США). До такого кроку приєдналися й інші країни. Україна на знак солідарності з трансатлантичними союзниками та в координації з країнами ЄС випровадила 13 російських дипломатів.

Усе це призвело до того, що високопосадовці деяких країн, які братимуть участь у ЧС-2018, вирішили обмежити своє перебування у Росії, або ж узагалі туди не їхати.

Бойкот

im578x383-00_collage-boycott

Наслідком скандалу з отруєнням Скрипаля став бойкот країнами-учасниками Чемпіонату світу. Наприклад, Футбольна асоціація Англії (FA) приєдналася до уряду країни та королівської сім'ї щодо цього питання. Організація не буде відправляти додатковий персонал. На Мундіаль в РФ відправиться лише основний футбольний персонал. Єдиними винятками будуть виконавчий директор FA Мартін Гленн і голова організації Грег Клар.

Мінімальна кількість представників англійської сторони буде на перших двох матчах команди у груповому етапі. А от на заключний матч групового етапу з командою Бельгії прибуде ще кілька представників збірної.

Згадані вище два скандали тісно переплітаються між собою, бо другий виходить з першого. А не так давно стало відомо, що до дипломатичного бойкоту приєдналася офіційна делегація Австралії, яка відмовилася їхати у Росію (тут ще й свою визначальну роль зіграв збитий російськими бойовиками малайзійський Боїнг над Донбасом). Футболістів австралійської збірної буде підтримувати тільки посол цієї країни. Австралія стала третьою країною, яка пішла на такий крок, після вже згаданої Великобританії та Ісландії.

Зауважимо також, що міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс взагалі назвав Чемпіонат світу з футболу у Росії «дурною ідеєю». «Ті, хто наївно думає, що спорт – це тільки спорт, а культура – це культура, повинні знати, що у Росії все інакше: там все зводиться до політики. Там уже зараз радіють, - сказав литовський міністр. - Дурних ідей буває чимало. Наприклад, проведення у Росії фіналу Чемпіонату світу з футболу. Це нерозумно, оскільки викличе чималий хаос. Це не дуже добре, тому що у цій країні все пов'язано з політикою».

Український слід

Карикатура українського художника Андрія ЄрмоленкаКарикатура українського художника Андрія Єрмоленка

Україна вже давно звертає увагу світових лідерів на усіх континентах на утримання у російських тюрмах 70 українських політв’язнів. Йдуть заклики, щоб чиновники всіх рівнів не відвідували ЧС-2018, поки російський президент Володимир Путін не виконає вимогу ув’язненого режисера з Криму Олега Сенцова, який оголосив голодування, звільнити усіх.

«Ви можете стати на сторону кінорежисера, який був засуджений за протест проти окупації рідного Криму, приєднавшись до політичного бойкоту Чемпіонату світу, закликавши інших дотримуватися вашої позиції. Історія показує, що лідери авторитарних держав воліють одягнути маску милосердя перед спортивними подіями», - йдеться у зверненні, яке було опубліковане на сайті opendemocracy.net. Під петицією, до речі, вже підписалися українські й іноземні політики, громадські діячі, письменники.

Підтримати дипломатичний бойкот футбольного Чемпіонату світу-2018 у новій резолюції про права людини у Росії можуть і у Європейському союзі. У день початку турніру у четвер, 14 червня, там якраз розглядатимуть це питання. «Європейський парламент, швидше за все, виступить із закликом дипломатичного бойкоту Чемпіонату світу-2018 у резолюції щодо прав людини у Росії, яку повинні ухвалити 14 червня», - запевнив кореспондент «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» у Брюсселі Рікард Йозвяк.

Повідомлялося про 60 членів Європейського парламенту, які закликали представників країн-членів ЄС до політичного бойкоту турніру. Ініціатором такого звернення була представниця фракції «Зелених» Ребекка Гармс. Автори листа розкритикували підтримку Кремлем сирійського правителя Башара Асада, а також «брутальне військове вторгнення» в Україну, «систематичні хакерські атаки» та інше.

Тим часом, кількість українців, які вже мають квитки на матчі Чемпіонату світу 2018 року у Російській Федерації, збільшилася до шести тисяч. Принаймні, так повідомляють у ФІФА. При цьому там не конкретизують, з яких саме регіонів України надійшли заявки. Тобто невідомо, чи є серед них заявки жителів анексованого Росією Криму й окупованих районів Донецької та Луганської областей. Але, безумовно, кожен з цих «щасливчиків» ризикує, як і інші вже ув’язнені українці, потрапити у немилість правоохоронних органів країни-агресора. І якщо подібне трапиться, то ці вболівальники можуть дорікати тільки собі, адже в МЗС попереджали утриматися від подібної поїздки.

Російські хулігани та расисти

160618081205_euro2016_russia_eng_fan_640x360_ap_nocredit

Напад російських хуліганів на англійських фанатів під час Євро-2016. Фото AP

І хоча чемпіонат ще не розпочався, та російські футбольні хулігани вже виступили із заявою, що не будуть шкодувати фанатів з інших країн, особливо з Англії. Зокрема, за даними британських ЗМІ, у спільноті «Russian Hooligans» у популярній в РФ соціальній мережі «ВКонтакте» виступили із заявою, оголосивши «смертний вирок» всім уболівальникам з Англії, якщо вони посміють приїхати на турнір. Фанати готуються до насильства на вулицях Росії та готові до того, щоб «почати пекло» для британців. «Без крові не обійдеться», - запевнили вони.

Для того, щоб організувати масові напади на англійців, російські хулігани просили підтримки в аргентинських фанатів. Так склалося історично, що між уболівальниками збірних Англії й Аргентини існує ворожнеча. За інформацією ЗМІ, хулігани обох країн навіть провели між собою онлайн-конференції, щоб створити союз на час ЧС-2018. Також повідомляється, що за останні місяці кількість охочих англійців поїхати до Росії зменшилася вдвічі.

У питанні проявів расизму знову на передньому плані збірна Англії. Частина гравців команди висловила занепокоєння представникам Футбольної асоціації Англії в особистих бесідах. Гравці згадували випадок з представником молодіжної команди «Ліверпуля» Ріаном Брюстером, який стверджував, що під час матчу Юнацької ліги УЄФА його образив за расовою ознакою гравець «Спартака» Леонід Миронов. У Футбольній асоціації Англії пообіцяли подбати про безпеку членів сімей гравців, які приїдуть до Росії.

Та все ж деякі футболісти вирішили не ризикувати безпекою рідних. Наприклад, захисник збірної Англії Денні Роуз не хоче бачити свою сім'ю у Росії. І причина все та ж – його близькі можуть зіткнутися з образами на расовому підґрунті. За його словами, він не турбується за себе. «Я не хочу хвилюватися за безпеку моєї сім'ї у той час, коли намагаюся підготуватися до матчів», - сказав Роуз.

Ярослав Твардовський, «Главком

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Джанні Інфантіно. Фото EPA-EFE
Президент ФІФА вирішив, що Росія проведе найкращий Чемпіонат світу з футболу в історії
Джеймі Варді. Фото Getty Images
У збірній Англії впевнені, що під час ЧС-2018 у Росії будуть прояви расизму
Фото fifa.com
На Чемпіонаті світу у Росії ФІФА використовуватиме відеоасистентів рефері
Денис Глушаков. Фото ФК «Спартак»
Гравець російської футбольної збірної запевняє, що у Росії немає расизму
Олександр Кокорін (праворуч) і Георгій Джикія. Фото «СЭ»
Двох футболістів збірної Росії взято під посилений допінг-контроль перед ЧС-2018
Жозе Моурінью. Фото RT
Російський пропагандистський телеканал заплатить Моурінью мільйон фунтів
Росіяни будуть поза межами допінг-тестування під час ЧС-2018 у Росії
ФІФА заборонила росіянам торкатися допінг-проб на чемпіонаті світу
Йозеф Блаттер. Фото Reuters
Колишній президент ФІФА запевнив, що у Росії вже ніхто не відбере Чемпіонат світу
У Росії запевняють, що WADA не має претензій у питанні підготовки до Чемпіонату світу
У Росії запевняють, що WADA не має претензій у питанні підготовки до Чемпіонату світу
Дата публікації новини: