Владислав Ващук: Після повернення із «Спартака» ультрас «Динамо» казали, щоб я став на коліна

Владислав Ващук: Після повернення із «Спартака» ультрас «Динамо» казали, щоб я став на коліна
Владислав Ващук

Екс-футболіст розказав про свій скандальний перехід у «Спартак», повернення назад у київський клуб та багато іншого

Колишній футболіст київського «Динамо» та збірної України став другим гостей новоствореної програми «Вацко Light», ведучим якої є відомий український коментатор Віктор Вацко.

У своїй розмові з журналістом Владислав Ващук, який припинив виступи на професійному рівні у 2011 році, розповів про свій скандальний перехід у «Спартак», повернення назад у київський клуб, спробу стати депутатом.

Про те, чи залишати Андрія Шевченка головним тренером збірної

«Усі радять на сьогоднішній момент, щоб Шевченко залишив посаду, адже він не впорався із завданням, радять підібрати новий тренерський штаб. Який би вибір не зробили Андрій Павелко або сам Шевченко, вони будуть неправі. Бо громадськість вже прийняла якесь рішення», - сказав він.

«Наразі у нашій країні потрібна стабільність. Стабільність у тренерському штабі, у збірній. У нас немає гравців. Куди ви дивитеся на керівників? У Шевченка чудовий тренерський штаб. Інша справа – який стиль він напрацював для своєї збірної. Є куди рухатися. Він шукає ресурси. Ми кожного разу бачимо у команді нових вихованців. Він їх підбирає, шукає, розбирає. Але він не може їх навчити у футбол грати. Нехай працює. Ми не покращимо те, що буде. Який би тренер не прийшов у збірну України», - додав Ващук.

На твердження, що тренерський штаб Андрія Шевченка є найдорожчим в історії України, Владислав відповів: «Правильно. Коли немає, про що говорити, тоді переходимо до грошей».

Про Євгена Хачеріді

«В останній грі збірна на вирішила завдання виходу у фінальну частину Чемпіонату світу. Але це гравці мають захотіти. Я побачив, що багато виконавців не можуть. Якщо брати гру з хорватами, мені не сподобалася гра Хачеріді. Йому вже на пенсію потрібно. Людина не може грати за національну збірну й ображатися сам на себе. Неправильно віддав пас – образився, його обіграли – образився. На кого ображатися? Вболівальники дивляться. Ти граєш за національну збірну, за країну, а не граєш сам за себе. Образ тут не може бути. На себе тільки вже у роздягальні ображатися треба. Залишається там 12-18 хвилин, ви програєте 0:2. Так грайте, добивайтеся», - зауважив він.

Про спробу стати депутатом

«У депутати я не пройшов, бо злякався інший депутат і почав засівати «баблом». Але насправді це – великий досвід. Коли більшість іде у депутати, то вони не розуміють, що це. Я от у депутатів запитував: «Як стати депутатом? Що треба робити?». І жоден з них мені не пояснив. І от я сам пройшов цей шлях, сам розумію нюанси, як робляться вибори, що потрібно для цього», - резюмував Ващук.

З багатьма цікавими людьми познайомився. Для чого я хотів стати депутатом? Щоб витягнути спортивну лінію, яку, таке враження, не розуміють або бояться. Бюджет зараз направляють туди, де можна заробити. У спорті такого заробітку вони не бачать. У нас нічого не будується, у нас мало будується великих стадіонів або баз. У нас олімпійська база, якій там… 100 років, і вона не перебудовується. У нас немає інших баз. У цьому плані інфраструктура країни не росте, вона тільки ускладнюється, десь просто «підмазується», - пояснив Владислав.

7_70

Про перехід з «Динамо» у московський «Спартак»

«Думав головою. Я прийшов до Ігоря Суркіса, а у мене була травма хрестоподібних зв’язок. І він мені сказав не дуже приємні слова. Я вийшов зі сльозами на очах і зрозумів, що тут, у «Динамо», я нікому не потрібен. У мене не було пропозицій, крім одного «Спартака». А ті команди, які і з’являлися (ті ж «Монако» та «Боруссія» Дортмунд), до мене ця інформація не надходила. У мене тоді закінчувався контракт, і я отримував у п’ять разів менше, ніж усі інші. Так президенту було треба», - зауважив він.

«Ні для кого не секрет, що «Шахтар» отримував тоді набагато більше, ніж гравці «Динамо», навіть незважаючи на те, що ми вигравали чемпіонство. Грався матч унічию – нам нічого, а «Шахтарю» платять великі гроші. І так протягом всього чемпіонату. Там по-іншому відносилися до футболістів, аніж у «Динамо», - пояснив екс-гравець київського клубу.

«Я готовий був підписати контракт, але на кращих умовах. Я ж капітаном був. І у мене не було інших варіантів, крім як «Спартак». Так зрослося. Мене запросили, і я полетів у Москву. «Динамо» пропонувало контракт, але на тих умовах, що були і сім років тому. «Спартак» же пропонував у кілька разів більше. Я знав, що Суркіси на той момент хотіли залишити мене у клубі, але щоб я не грав – не випускати мене, інші нюанси. Я полетів у Москву, обговорили всі умови. Пропозиція від «Динамо» надійшла через тиждень після того, як я підписав контракт зі «Спартаком», - поділився Ващук.

Про повернення у «Динамо»

«Чому у «Спартаку» тільки рік? Президент клубу через рік сказав, що розриваємо контракт. Якось усе йшло до цього. Зі мною просто розірвали контракт. А що там було, я не знаю. А контракт був підписаний на п’ять років», - сказав він.

«...Виходжу у футболці «Динамо», і вболівальники кричать «Ващук – Іуда!». Спочатку було до сліз прикро... Таке відчуття було, що я грав і проти суперника, і проти вболівальників. Я підходив до них, говорив. Вони казали, щоб я став на коліна. Чого б це? Ніхто не збирався цього робити. По вулиці нормально ходив. Погроз не було. Інші фанати, не з ультрас, підходили, шалики дарували, квіти», - зауважив Владислав.

Про Олега Блохіна як тренера збірної на Чемпіонаті світу 2010 року

«Він – мотиватор. Тренерський штаб доповнював його. Блохін мотивував, Семен Альтман все це згладжував. Команда працювала, яку він підібрав, і вона дала результат. Це тільки завдяки йому тільки», - підсумував Ващук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: