Суд скасував рішення сільради про реорганізацію Луко-Мовчанської школи

Суд скасував рішення сільради про реорганізацію Луко-Мовчанської школи
Луко-Мовчанська школа

Останнє слово скаже громада

Церковно-приходська школа у Луці-Мовчанській Жмеринського району була відкрита ще у 1865 році. Важко уявити, скільки потрясінь вона пережила за півтора століття! Та й сьогодні спокою немає… Неочікуваним поворотом у долі сільської школи 1-2 ступенів стало рішення відділу освіти Жмеринської РДА про присвоєння їй статусу початкової 1 ступеня. Відповідне рішення прийняла Луко-Мовчанська сільрада.

«Цинізм зашкалює! – обурювався громадський активіст Іван Резнік із Жмеринки. — Як можна було сільраді із подачі райвідділу освіти реорганізувати школу, змінити її назву і статут? Адже цей навчальний заклад не є комунальною власністю, і рішення щодо нього не може прийматися без врахування інтересів громади!»

Катерина Гуменюк, мама учениці 7 класу, подала позов до Жмеринського міськрайонного суду на це рішення сільради.

«Чому сільські депутати попередньо не порадились з людьми, не проводили ні обговорення, ні громадських слухань, не погодили це рішення на загальних зборах села? Фактично на сесії вони затвердили реорганізацію школи, не повідомивши про це людей. Я вважала це рішення протиправним та просила суд його скасувати», - пояснила Катерина Феодосіївна Гуменюк.

Але, на думку відповідача, все було зроблено правильно.

«Реорганізація школи назріла у зв’язку із недостатньою наповненістю її учнями та дефіцитом районного бюджету. Спірне рішення було прийняте в межах повноважень та у передбачений законодавством спосіб, - заявив у суді представник Луко-Мовчанської сільради. -Педагоги за згодою переведені до інших навчальних закладів, а учні вчаться у Кацмазівській школі 1-2 ступенів».

Вінницький окружний адміністративний суд, куди була передана справа, позов Катерини Гуменюк задовільнив повністю, визнав незаконним та скасував рішення сільради щодо реорганізації Луко-Мовчанської школи 1-2 ступенів.

«Будемо подавати апеляційну скаргу! - не погодився із судовим рішенням сільський голова Юрій Глушко. - Подумайте самі, в нашому селі менше 30 учнів, утримання школи нам обходилось 2 млн грн. за рік. Шістьох вчителів - а всього їх було 12! - щодня возили із Жмеринки. Тепер нашу аварійну школу закрили, учні 1-9 класів їздять на навчання у Кацмазів за 6 км, там є технічна база, кабінети, спортзала… А що буде із школою у Луці-Мовчанській, чи буде вона початковою, чи її остаточно закриють - це після судів вирішуватимуть люди на загальних сільських зборах разом з Жмеринським райвідділом освіти».

Отже, останнє слово у цій справі скаже громада Луки-Мовчанської. Як вказав суд, органи місцевого самоврядування повинні виконувати постанову Кабміну від 03.11.2010 р. № 996 про консультації із громадськістю щодо реалізації державної політики. Саме до питань соціально-економічного розвитку держави належить реформування загальноосвітніх закладів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: