Китайські вчені виявили ген, який впливає на тривалість життя приматів

Китайські вчені виявили ген, який впливає на тривалість життя приматів

Дослідження було зроблене за допомогою технології редагування генома

Китайські вчені виявили ген, який відіграє важливу роль в регулюванні розвитку і тривалості життя приматів за допомогою технології редагування генома і експериментів на мавпах і людських стовбурових клітинах.

Дослідження може відкрити двері новим дослідженням людського розвитку і старіння, а також лікування розладів, пов'язаних зі старінням, сказав професор інституту біофізики академії наук Китаю Лю Гуанхуей.

Розуміння генетичної основи старіння є необхідною умовою відстрочки процесу старіння і лікування захворювань, пов'язаних з ним, сказав він.

У 1999 р вчені виявили, що ген Sir2 грає роль у збільшенні терміну тривалості життя у дріжджів Saccharomyces cerevisiae. Після чого, вчені з'ясували, що ген SIRT6, гомолог Sir2, бере участь у регулюванні процесу старіння і тривалості життя гризунів.

Видалення гена SIRT6 у мишей призводить до появи ознак прискореного старіння, таким як зменшення кількості підшкірного жиру, викривлення хребта, коліт і скорочення довжини теломер.

Проте, біологічна функція SIRT6 приматів залишається здебільшого невідомою.

Група дослідників з інститутів біофізики і зоології АНК протягом трьох років вивчали як нокаутувати ген в різних тканинах мавп, використовуючи технологію генного редагування CRISPR-Cas9.

Вчені вставили інструменти редагування генів в зиготи 98 мавп, 48 з яких розвинулися в ембріони нормальної форми і були імплантовані 12 сурогатним матерям-мавпам. Чотири мавпи завагітніли, народивши дитинчат через 165 днів, а одна перенесла викидень.

Вони стали першими приматами з відсутнім геном SIRT6. Проте, на відміну від мишей з подібною особливістю, які продемонстрували феномен передчасного старіння через 2-3 тижні після народження, мавпи померли протягом кількох годин після народження. Зокрема, вони продемонстрували важку пренатальну затримку в розвитку.

«Результати наших досліджень вперше дають можливість припускати, що SIRT6 бере участь в регулюванні розвитку нелюдиноподібних приматів і може дати розуміння дослідження людських розладів розвитку», - додав Лю Гуанхуей.

Крім того, китайські вчені провели два лабораторних експерименти з генерування ембріональних стовбурових клітин людини SIRT6-null. Результати показали, що дефіцит гена SIRT6 перешкоджає диференціювання стовбурових клітин.

Результати досліджень китайських учених були опубліковані в останньому випуску наукового журналу Nature.

«Під час проведення майбутніх досліджень ми плануємо з'ясувати, чи грають інші гени, пов'язані з тривалістю життя, таку ж роль у мавп і продовжити дослідження з метою розгадки механізму людського старіння», - додав учений.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: