Штучний інтелект навчився орієнтуватися в лабіринті

Штучний інтелект навчився орієнтуватися в лабіринті

Програми навчили шукати шлях в віртуальних лабіринтах, де найкоротша дорога до мети була перекрита зачиненими «дверима»

Компанія DeepMind - підрозділ Google, що працює над дослідженнями штучного інтелекту - створила програму, яка здатна будувати оптимальні маршрути з допомогою аналога нейронів решітки. Ці клітини входять в мережу мозку, що забезпечує навігацію у всіх ссавців, включаючи людину, передає Naked Science.

Автори нового алгоритму створили штучний аналог нейронів решітки. Ці клітини мозку активізуються, коли ссавець перетинає кордон уявної координатної сітки, «накладеної» на простір, в якому перебуває тварина.

У людини руйнування цих нейронів стає одним із симптомів хвороби Альцгеймера, при цьому люди втрачають здатність орієнтуватися. Вчені припускають, що нейрони решітки допомагають шукати найкоротші маршрути в уже знайомій обстановці.

У новому дослідженні розробники змоделювали дві штучні рекурентні нейронні мережі. У таких мережах зв'язку між елементами утворюють спрямовану послідовність: програма використовує свої попередні кроки, щоб спланувати наступну дію. Один алгоритм користувався штучними нейронами решітки, другий обходився без них.

Програми навчили шукати шлях у віртуальних лабіринтах, де найкоротша дорога до мети була перекрита замкненими «дверима». Потім алгоритми перейшли до більш великих лабіринтів схожої конфігурації: програма, яка використовує нейрони решітки, шукала шлях ефективніше.

Коли «двері» відкрили, алгоритм зміг врахувати цей факт і знайшов найкоротший маршрут. Програма, яка працювала без спеціальних нейронів, проігнорувала відкритий вже прохід і шукала шлях у лабіринті довше.

Результати експерименту підтвердили припущення нейробіологів: нейрони решітки дійсно беруть участь у пошуку найкоротшого шляху.

Раніше повідомлялося, що в Китаї більше 10 заводів почали використовувати сенсори мозкової активності з штучним інтелектом, щоб стежити за емоційним станом співробітників - від них вимагають постійно носити спеціальні пристрої під час роботи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: