Екс-президенту Румунії висунуто звинувачення у злочинах проти людяності

Екс-президенту Румунії висунуто звинувачення у злочинах проти людяності

Йон Ілієску після допиту у військовій прокуратурі, архівне фото

Підтримані Ілієску військові заходи сприяли насильству після повалення диктатора Чаушеску, в результаті чого загинули понад 860 осіб

Органи юстиції Румунії висунули колишньому президентові країни Йону Ілієску звинувачення у злочинах проти людяності. Звинувачення пов'язані із кривавими подіями під час антикомуністичного повстання у грудні 1989 року, повідомила прокуратура в Бухаресті у п'ятницю, 21 грудня.

Згідно з висновком прокуратури, підтримані тоді Ілієску військові заходи сприяли насильству після повалення диктатора Ніколає Чаушеску, в результаті чого загинули понад 860 осіб.

Ілієску, якому вже 88 років, за Чаушеску був міністром, а потім - головою Фронту національного порятунку, що контролював країну після повалення Чаушеску, нагадує агенція новин AFP. До 1996 року, а також у період із 2000 по 2004 роки Йон Ілієску обіймав посаду президента Румунії.

Крім Ілієску, перед судом постануть колишній віце-прем'єр Румунії Джелу Войкан-Войкулеску і троє інших обвинувачених. Серед іншого, Ілієску та Войкулеску закидають «поширення дезінформації», що призвело до посилення «загального психозу».

Войкулеску в інтерв'ю румунському телебаченню заявив про свою невинуватість і назвав увесь судовий процес «актом політичної помсти». Йону Ілієску ще у квітні стверджував, що «з високо піднятою головою» готовий зустріти суд історії.

Процес проти колишнього секретаря ЦК компанії Румунії Ілієску був припинений у 2015 році, але вже у 2016 році відновлений за рішенням касаційного суду.

У квітні цього року прокуратура Румунії вимагала порушити кримінальну справу проти екс-керівництва країни, зокрема, Ілієску.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: