Гренландія проводить місцеві вибори, сфокусовані на відокремленні від Данії

Гренландія проводить місцеві вибори, сфокусовані на відокремленні від Данії

Острів може втратити субсидії від Данії

У Гренландії у вівторок, 24 квітня, проходять вибори до місцевого парламенту, ключовим питанням у яких є відділення від Данії. 

У 1979 р. Гренландія отримала автономію від Данії, а у 2009 р. - самоврядування, хоча Копенгаген зберігає контроль над зовнішньою політикою та обороною острову. Наразі ця датська територія стикається з загрозою глобального потепління, проблемою самогубств серед молоді та сексуальним насиллям серед корінних жителів.

Хоча конституція Данії визнає право острову на незалежність, якщо Гренландія стане суверенною нацією, вона втратить щорічні субсидії, які вона отримує від Данії - 483 млн. євро. Вони становлять 60 відсотків річного бюджету Гренландії.

З валовим внутрішнім продуктом у розмірі 2,2 мільярда доларів (у 2015 році) незалежна Гренландія буде найбіднішою країною Європи на рівні з Сан-Марино. Тому основною проблемою для прихильників незалежності Гренландіі є те, коли відокремитися і як це зробити без зубожіння острова.

Нагадаємо, 19 квітня король Свазіленду Мсваті III перейменував країну на Королівство еСватіні (Kingdom of eSwatini), відзначивши цим 50-річчя з дня незалежності від британського правління.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: