Керівник «Левада-Центру» пояснив, як Росія перетворилась на Білорусь

Керівник «Левада-Центру» пояснив, як Росія перетворилась на Білорусь
Лукашенко вважає себе «рідним братом» президента РФ Володимира Путіна за світоглядом
фото: ТАСС

«Невдоволення зростає, але готовність до участі в протестах знижується»

Путінська влада у Росії наслідує репресивну політику чинного білоруського режиму. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловив науковий керівник російської недержавної дослідницької організації «Левада-Центр» Лев Гудков.

Експерт наголосив, що ще 8-10 років тому не вірив, що Росія піде політичним шляхом Білорусі, оскільки є для цього надто великою та різноманітною. «Ще не повністю, але Росія таки пішла шляхом Білорусі. На жорсткість репресій в Росії в останні роки явно вплинули білоруські події. І Кремль прийняв рішення, судячи з усього, не допустити навіть найменшу вірогідність масових протестів», – вважає фахівець.

При цьому, на думку Гудкова, невдоволення чинною владою у Росії серед населення зростає, однак готовність до активної діяльності, участі в протестах, виходу на вулицю, знижується.

«Страх перед масовими репресіями, перед свавіллям влади, практично зріс удвічі за останні півтора року», – наголосив соціолог.

Нагадаємо, 14 грудня у Білорусі суд виніс остаточний вирок у справі опозиційних громадських діячів. Блогер, політик, чоловік переможниці президентських виборів 2020 року у Білорусі Світлани Тихановської Сергій Тихановський був засуджений до 18 років колонії посиленого режиму. Члени команди Світлани Тихановської на цих виборах Артем Саков та Дмитро Попов отримали по 16 років ув’язнення. Політик Микола Статкевич засуджений до 15 років в’язниці. Блогери Володимир Циганович та Ігорь Лосик отримали 14 та 15 років ув’язнення відповідно.

Раніше повідомлялося, що невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко очікує, що у новому союзі із Росією врахують усі помилки ЄС, а також залишать усе позитивне із Радянського Союзу.

Нещодавно Лукашенко розповів про своє бачення білорусько-російської інтеграції, можливість розміщення в Білорусі ядерної зброї з РФ, а також приналежності Криму.

Зазначимо, що Лукашенко вважає себе «рідним братом» президента РФ Володимира Путіна за світоглядом. Він підкреслив, що саме останнім часом мав змогу переконатися «в дуже гарних стосунках» із Путіним. У разі збройного конфлікту з Заходом і Україною Білорусь підтримає Росію.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: