Коронавірус повертається в Китай. Інфекція тепер поширюється з Росії?

Пандемія
Коронавірус повертається в Китай. Інфекція тепер поширюється з Росії?
Коронавірус у Китаї: кінець спалаху чи очікування нової хвилі?

Вухань відкрили, але знову є небезпека…

Настрій мешканців китайського Вуханя, де наприкінці минулого року були виявлені перші випадки коронавірусної інфекції, цього тижня покращився. Жорсткі обмеження, які діяли у місті кілька місяців, нарешті послаблені. 

Вухань ще недавно символізував невдачі Китаю у стримуванні коронавірусу. Тепер він є прикладом, як відновлюється країна після випробувань, на противагу тому хаосу, який швидко розповсюджується у більшій частині світу, пише CNN.

Однак це відчуття перемоги – лише фасад. Насправді ж в Азії панує занепокоєння: період відновлення після атаки вірусу може швидко завершитися, адже є загроза нової хвилі спалаху інфекції, а за нею – знову ізоляція, смерті та нещастя, які несе епідемія.

Не послаблювати зусилля

Під час виступу на засіданні лідерів Комуністичної партії цього тижня, президент Китаю Сі Цзіньпін закликав «невпинно захищати країну від імпортованих з-за кордону випадків захворювань та запобігати повторному спалаху вдома».

Попри всі розмови про повернення до нормального життя, у багатьох частинах країни, особливо в столиці Пекіні, досі робота громадського транспорту суворо обмежена, іноземцям заборонено пересуватися країною через страх перед імпортованою інфекцією. І ці обмеження лишатимуться жорсткими.

Вухань частково знімає обмеженняВухань частково знімає обмеження

У північному місті Суйфенхе, яке знаходиться на кордоні з Росією, збудовано нову лікарню, а мешканцям міста наказано залишатись у своїх будинках після локального нового спалаху через випадки, завезені з-за кордону, зокрема – з Москви. Як повідомляє влада КНР, за останню добу в материковому Китаї виявлено 63 випадки зараження вірусом. Всього їх за останній тиждень - 127. Примітно, пише видання «Вільна преса», що всі заражені прибули рейсом Москва - Владивосток, а потім добиралися на Батьківщину на автобусі через пункт Прикордонний - Суйфеньхе. З Москви ці люди вилітали 29, 31 березня і 1,3 квітня.

Провінція Хубей (столицею якої є Вухань), продовжує вживати заходи найвищого рівня реагування на надзвичайну ситуацію. Залізничні вокзали посилили протоколи дезінфекції, оскільки тепер  очікується, що десятки тисяч громадян покидатимуть Вухань. Багато людей, які гостювали у цьому місті, аби побачити родичів на місячний Новий рік (неофіційна назва найважливішого з традиційних китайських свят, його дата визначається на основі місячних фаз), опинилися у карантинній пастці. І лише тепер вони нарешті відправляться до своїх домівок в інші частини Китаю. Кілька міст, серед яких Гуанчжоу та Шеньчжень, вже заявляли, що таким громадянам тепер доведеться просидіти на самоізоляції,  а також зробити кілька тестів, аби переконатися, що вони не є носіями вірусу.

Сі Цзіньпін закликав невпинно захищати країну від імпортованих з-за кордону випадків захворюваньСі Цзіньпін закликав невпинно захищати країну від імпортованих з-за кордону випадків захворювань

Жителі Вуханя, які пройшли тестування, отримали  QR-коди через урядовий додаток. Тільки ті, хто має зелені коди, вважаються безпечними. Вони не мають симптомів, пройшли тест на коронавірус і можуть вільно виходити з домівок. Кожен, хто не має такого коду, має виконувати обмеження на переміщення. Мешканцям Вуханя досі регулярно перевіряють температуру – на вході та виході з супермаркетів.

Не розслаблятися

Оскільки Китай та інші азійські країни стикнулись з проблемою вірусу першими, то тепер важливий і їхній досвід виходу з карантинного режиму.  

Тож європейські дослідники, затамувавши подих, спостерігають: чи зможе регіон успішно повернутися до нормального життя одразу після пом’якшення обмежень, чи послаблення обмежень призведе до нової хвилі зараження.

У дослідженні, опублікованому в The Lancet (авторитетний медичний науковий журнал, - «Главком») цього тижня, дослідники застерегли владу країн від зняття обмежень. Зазначаючи, що обмеження в подорожах до Китаю та по Китаю успішно знизили «поширення інфекції до дуже низьких рівнів», вони додали, що без вакцини або колективного імунітету вірус «може легко повернутися, як тільки бізнес, виробництво та навчальні заклади відновлять роботу, а отже, знову виникнуть скупчення людей». А сам вірус, якщо й був приборканий всередині якоїсь країни, може стати імпортованим.

«Навіть у таких процвітаючих і добре забезпечених ресурсами мегаполісах, як Пекін і Шанхай, ресурси системи охорони здоров'я є обмеженими, вони не здатні забезпечити раптового збільшення кількості хворих», - коментує професор медичних наук Габріель Леунг з Гонконзького університету. «Наші висновки підкреслюють важливість забезпечення місцевих закладів охорони здоров'я належним персоналом та ресурсами, щоб мінімізувати випадки смерті від коронавірусу», - додав він.

Азійська пильність

Інші країни Азії також насторожено ставляться до передчасного припинення обмежувальних заходів. Сінгапур у минулу п’ятницю, 3 квітня, повідомив про 287 нових випадків вірусу – це найбільший приріст у місті за один день з початку пандемії. Лише три випадки були завезені, що вказувало на нові спалахи всередині самого міста-країни.

Вірус, якщо й був приборканий всередині якоїсь країни, може стати імпортованимВірус, якщо й був приборканий всередині якоїсь країни, може стати імпортованим

На початку цього тижня влада Сінгапуру заборонила проводити будь-які масові заходи до 4 травня, а також ухвалила нові карантинні правила та драконівські покарання для їх порушників.

У Гонконзі також зафіксовано новий сплеск хвороби після послаблення карантинних обмежень, при цьому багато випадків інфекцій були завезені з-за кордону. Відтоді чиновники знову посилили контроль і закликали людей бути більш старанними у соціальному дистанціювання. Вчора, 9 квітня, чиновники зі сфери охорони здоров'я визнали, що пильність досі вкрай потрібна.

«Схоже, багато хто з нас  занадто поступливий. Зараз настав час всім зробити все, що можна, щоб запобігти новому розповсюдженню вірусу», - написав високопоставлений чиновник Бернард Чан про відновлення збільшення випадків інфікування. 

А от Південна Корея, яку весь світ хвалив за ефективну реакцію на вірус, не ризикує. Вчора віце-міністр охорони здоров'я країни Кім Гангліп заявила, що попри тривалу динаміку зменшення появи нових випадків, обмеження на масові зібрання залишаться в силі до Великодня, і країна повинна «продовжувати зусилля, щоб перервати будь-які зв'язки для спорадичних передач інфекції».

На цей момент Китай зазнав найбільшого і найтривалішого стресу і для економіки і для медицини, ніж будь-яка інша країна. І бажання нарешті повернутися до нормального життя цілком зрозуміле. Решті світу тепер доведеться спостерігати, чи зможе країна насправді зняти усі обмеження і відновитися.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: