Лукашенко не проти повернути посла США до Мінська – ЗМІ

Лукашенко не проти повернути посла США до Мінська – ЗМІ

У Вашингтоні заявили про початок відлиги

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей 10 січня 2018 року у телефонній розмові з Вашингтоном поінформував Державний департамент про зняття обмежень щодо кількості американських дипломатів у Мінську. Першим про це повідомив американський часопис Foreign Policy, котрий назвав це «дипломатичним проривом».

Видання пише, очільник білоруського МЗС спілкувався з помічником держсекретаря США з європейських та євразійських справ Вессом Мітчеллом в четвер, 10 січня. Нагадаємо, що того дня вранці Олександр Лукашенко провів нараду з питань економіки і відносин з Росією й заявив, що, якщо російське керівництво продовжить слідувати своїм курсом на грубе приєднання Білорусі, воно втратить єдиного союзника на західному напрямку.

«Це великий крок. Це початок відлиги», - прокоментував цю інформацію для Foreign Policy неназваний американський посадовець.

За інформацією порталу Tyt.by, 14 січня Макей офіційно підтвердив факт своєї розмови з Мітчелом та її зміст, наведений в американській пресі.

«Якщо колись в минулому були прийняті рішення, що впливають на якість, рівень нашої співпраці, і якщо ми бачимо, що дозріли умови для перегляду цих рішень, то треба приймати ці рішення», - наголосив він.

При цьому Макей зазначив, що в Мінську розуміють, «яку роль відіграють Сполучені Штати Америки в світі».

Як нагадує мінська опозиційна газета Наша ніва, Мітчелл приїздив до Мінська в жовтні 2018 року. У тому ж місяці він заявив: «Сьогодні національний суверенітет і територіальна цілісність прикордонних держав, таких як Україна, Грузія і навіть Білорусь, є надійним бастіоном, що захищає від російського неоімперіалізму».

Нагадаємо, раніше Олександр Лукашенко заявляв, що Росія може втратити «єдиного союзника» на західному напрямку через відсутність домовленостей щодо компенсації за податковий маневр у нафтовій сфері.

У російському МЗС, зі свого боку запевнили, що Мінськ для них і надалі залишається надійним союзником і стратегічний курс Росії на зміцнення відносин з Білоруссю не ставиться під сумнів.

Згодом російський прем’єр Дмитро Медведєв наголосив, що Кремль нічого не обіцяв Лукашенку щодо податкового маневру у нафтовій сфері. Водночас російський чиновник додав, що перемовини між двома країнами тривають.

Дипломатичні контакти Республіки Білорусь зі Сполученими Штатами були зведені до мінімуму в 2008 році, після того як США запровадили санкції проти Білорусі й лукашенківського режиму за порушення прав людини. Олександр Лукашенко тоді звинуватив американське посольство в Мінську у підривній діяльності.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: