ОБСЄ почала розслідування дій Росії у Чечні

ОБСЄ почала розслідування дій Росії у Чечні

Місія ОБСЄ запускає Московський механізм проти Росії

Московський механізм запущений для розслідування порушень прав людини в Чечні

Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) запускає Московський механізм проти Росії з метою розслідування порушень прав людини в Чечні. Рішення прийняли 16 країн-учасниць ОБСЄ в зв'язку з «незадовільною відповіддю» на запит організації з приводу ситуації з порушеннями прав людини в республіці, йдеться в спільній заяві, опублікованій в п'ятницю, 2 листопада.

Тепер у Росії є шість днів на те, щоб відповісти, чи буде вона співпрацювати з ОБСЄ в рамках механізму і вибрати свого експерта, зазначила в розмові з радіостанцією «Ехо Москви» представник організації Human Right Watch Тетяна Локшина. Якщо РФ погодиться, то місія ОБСЄ виїде в Чечню для проведення польового дослідження. В іншому випадку організація сама призначить експертів, які будуть проводити дослідження на основі існуючих матеріалів, доповідей та інтерв'ю з експертами по регіону.

До коаліції з 16 країн приєдналися і Сполучені Штати.

«Ми і інші країни зажадали від Москви притягнути до відповідальності тих, хто винен в цих порушеннях ... [Американська] адміністрація і далі продовжить роботу з нашими європейськими партнерами, щоб викрити порушення прав людини в Росії», - заявив зампредставітеля Держдепартаменту США Роберт Палладіно.

Московський механізм, який в останній раз застосовувався щодо Білорусі в 2011 році, надає державам-учасницям можливість направляти в країну групу експертів, щоб ті надали допомогу у вирішенні конкретної проблеми, пов'язаної з дотриманням прав людини. Проти Росії механізм запустили в зв'язку з численними повідомленнями про катування, позасудові розправи, незаконних затриманнях і інших порушеннях щодо правозахисників та представників ЛГБТ в Чечні.

Нагадаємо, конституційний суд Інгушетії скасував угоду про зміну кордону з Чечнею і вимагає провести референдум з цього питання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: