Парламент Іраку обрав нового президента країни

Парламент Іраку обрав нового президента країни
Президент Іраку Бархам Салех

Президентом Іраку став ветеран курдської політики

Парламент Іраку у вівторок обрав президентом країни ветерана курдської політики Бархама Салеха від партії «Патріотичний союз Курдистану», який в минулому в різний час очолював уряд курдської автономії, а також був заступником прем’єр-міністра Іраку.

Про це повідомляє телеканал «Аль-Джазіра».

«Іракські депутати обрали ветерана курдської політики Бархама Салеха новим президентом країни», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що обранню передувала суперечка між двома основними курдськими партіями – «Патріотичним союзом Курдистану» та «Демократичною партією Курдистану» – які не могли погодити єдину кандидатуру, що навіть призвело до призупинення засідання.

Новий президент має 15 днів для уповноваження кандидата від найбільшого парламентського блоку на формування уряду.  

Відповідно до неофіційної домовленості, досягнутої після повалення режиму Саддама Хусейна коаліційними військами у 2003 році, посаду президента Іраку – більше церемоніальну посада – займає представник курдів, прем’єр-міністром призначається мусульманин-шиїт, а посада спікера парламенту належить мусульманам-сунітам.

Також іракський телеканал Alsumaria повідомив у вівторок ввечері, що новообраний президент Бархам Салех вже доручив колишньому міністру нафту Аделю Абдель Махді сформувати новий кабінет міністрів.

Відповідно до конституції країни, кандидат в прем’єри має 30 днів на формування нового уряду та висунення його складу на затвердження парламентом.

Нагадаємо, парламент Іраку 15 вересня обрав сунітського законодавця Мухаммеда аль-Халбоусі своїм новим спікером.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: