Посольство України в США закликає американську спільноту допомогти визволити Сущенка

Посольство України в США закликає американську спільноту допомогти визволити Сущенка
Посольство: Справа Сущенка є ще одним свідченням атак Росії на свободу слова в Україні

Посольство: Свобода преси є фундаментальним принципом демократії

Посольство України в США звернулося до офіційних установ, правозахисних організацій та медіа-спільноти із закликом докласти зусиль для визволення незаконного ув'язнення в РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка. Текст звернення оприлюднений на офіційній сторінці диппредставництва.

«Справа Сущенка є ще одним свідченням атак Росії на свободу слова в Україні, а також порушення прав журналістів», - наголосили в дипломатичному представництві України.

У цьому зв'язку в посольстві нагадали висловлювання члена Конгресу США Марсі Каптур щодо цієї ситуації.

«Свобода преси є фундаментальним принципом демократії, прозорості й верховенства права. Неправомірне ставлення до журналістів, таких як Роман Сущенко, є частиною більш масштабної тенденції до політичних мотивованих переслідувань та порушення основних прав людини російською владою. Ми приєднуємося до міжнародного співтовариства, закликаючи до якнайскорішого звільнення їх (журналістів – ред.)», - заявила Каптур.

Посольство України в США закликало американських офіційних представників, міжнародні правозахисні організації, журналістської спільноти «задіяти всі можливі заходи для того, щоб прискорити звільнення та повернення в Україну Романа Сущенка, а також усіх українських політичних в'язнів, незаконно затриманих у Росії».

Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка напорушення міжнародних правил затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому висунули обвинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Московський міський суд 4 червня засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму. Скарга на вирок була подана 5 червня. 12 вересня Верховний суд Росії визнав законним вердикт Московського міського суду.

Роман Сущенко працює в Укрінформі з 2002 року. Починаючи з 2010 року, він був власним кореспондентом агентства у Франції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: