Прем'єр Японії погодився на частину Курильських островів, - ЗМІ

Прем'єр Японії погодився на частину Курильських островів, - ЗМІ
Чотири острови Курильської гряди викликають територіальні розбіжності між двома країнами з кінця Другої світової війни

Сіндзо Абе вважає, що Шикотан і Хабомаї повинні бути передані Японії

Японський прем'єр-міністр Сіндзо Абе розглядає можливість укладення мирного договору з Росією, якщо вона передасть Японії два з чотирьох спірних Курильських островів.

Про це повідомили джерела в уряді Японії, передає Kyodo.

Співрозмовники агентства розповіли, що передача островів Ітуруп і Кунашир на даний момент виглядає нереалістично, але острова Шикотан і Хабомаї, як вважає Абе, повинні бути передані Японії де-факто.

За словами джерел, Абе розуміє, що якщо Японія продовжить наполягати на поверненні відразу чотирьох островів, то це може привести до глухого кута у переговорах і скоротити шанси на отримання і Хабомаї і Шикотана.

Наголошується, що прем'єр винесе остаточне рішення, Японія повинна укласти угоду з Росією на основі передачі двох менших островів, після оцінки громадської думки.

Нагадаємо, у Москві на Суворовської площі пройшов мітинг проти передачі Курильських островів Японії. Як написав у твіттері лідер «Лівого фронту» Сергій Удальцов, на узгоджену акції прийшли близько двох тисяч чоловік.

У мітингу брали участь прихильники «Лівого фронту», «Партії справи», КПРФ, незареєстрованої партії «Інша Росії» та інших. Серед виступаючих були колишній кандидат в президенти Росії Сергій Бабурін, екс-ватажок терористів «ДНР», колишній співробітник ФСБ Ігор Гіркін (Стрєлков), протоієрей РПЦ Всеволод Чаплін.

Як відомо, чотири острови Курильської гряди (Ітуруп, Шикотан, Кунашир і Хабомаї) викликають територіальні розбіжності між двома країнами з кінця Другої світової війни. Тоді Радянський Союз анексував ці території. У 1956 році СРСР і Японія підписали декларацію про завершення бойових дій, однак мирний договір так і не був підписаний.

14 листопада 2018 року після зустрічі лідерів Росії і Японії стало відомо про домовленості повернутися до радянсько-японського меморандуму 1956 року, за яким Москва погоджувалася передати японській стороні два з чотирьох островів, Хабомаї та Шикотан, після підписання мирного договору.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе під час відвідин могили свого батька поклявся поставити крапку в переговорах з Російською Федерацією щодо Курильських островів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: