Президент Єврокомісії вважає, що загроза розпаду ЄС минула

Президент Єврокомісії вважає, що загроза розпаду ЄС минула
Голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн сподівається, що вакцина від коронавірусу буде розроблена до кінця року

Найближчими днями Єврокомісія представить рекомендації щодо того, як можна виходити з надзвичайних заходів

Голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн визнає, що на початку пандемії коронавірусу ЄС зіткнувся з реальною загрозою розпаду, але переконана, що наразі ця загроза залишилася позаду.

Про це вона заявила в інтерв’ю недільному випуску таблоїду Bild.

«На початку був дуже високий ризик, що це розірве Євросоюз. Солідарності бракувало, всі просто дивилися на свої проблеми, кордони закривалися без узгодження…Сьогодні воля пройти через це разом повернулася. Є рішення, які були неймовірні ще півроку тому. Це підвищує почуття спільності та впевненості», – заявила фон дер Ляєн.

Вона зазначила, що більшість країн ЄС вжили надзвичайних заходів, що в умовах кризи є, в принципі, добре. Але, продовжила політик, «заходи повинні бути пропорційними, обмеженими у часі та демократично контролюватися». У разі, «якщо обмеження виходять за рамки дозволеного», як це наразі відбувається в Угорщині, і чим ЄС дуже стурбований, голова ЄК готова діяти.

Найближчими днями Єврокомісія, повідомила її очільниця, представить рекомендації щодо того, як можна виходити з надзвичайних заходів – дуже обережно, крок за кроком. У рекомендаціях не буде названо жодних дат, оскільки країни-члени перебувають на дуже різних стадіях пандемії, і кожна країна має вирішувати щодо строків сама.

Що стосується розробки вакцини, то дві з трьох найперспективніших команд, які над цим працюють, базуються в Європі і планують незабаром розпочати клінічні випробування, поінформувала президент ЄК. Вона сподівається, що вакцина буде розроблена до кінця року. Щоб після цього вакцинацію можна було швидко провести, Брюссель вже веде переговори з виробниками про глобальні виробничі потужності.

Фон дер Ляєн порадила не будувати планів на літні відпустки, адже «наразі ніхто не може зробити надійних прогнозів на липень та серпень».

Нагадаємо, кількість хворих на коронавірус у світі за станом на ранок 12 квітня складає 1 777 666 чоловік. Найбільше число хворих в США (майже 530 тис.), Іспанії (163 тис.) та Італії (152 тис.). У той же час у всьому світі від коронавірусу померли вже 108 867 людей. Понад 20 тис. померли в США, 19 468 – в Італії, 16 606 – в Іспанії. Від Covid-19 вже вилікувалися 404 372 людей. Найбільше в Китаї – 77 877, Іспанії – 59 109, Німеччині – 57 400.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: