Проблема Південно-Китайського моря: Пекін зробив важливу заяву

Проблема Південно-Китайського моря: Пекін зробив важливу заяву

Море є ареною протиріч між прибережними країнами

КНР хоче завершити розробку кодексу поведінки в Південно-Китайському морі за 3 роки

Прем’єр-міністр КНР Лі Кецян заявив про те, що переговори із державами південно-східної Азії щодо кодексу поведінки в Південно-Китайському морі мають завершитися протягом трьох наступних років.

Даний документ має визначити основні параметри взаємодії в даній частині світового океану, яка є ареною протиріч між прибережними країнами. На думку Лі Кецяна така домовленість між КНР і країнами АСЕАН сприятиме вільній торгівлі в регіоні. До цього в серпні 2018 року між сторонами було схвалено попередній текст кодексу поведінки, що тепер є основою для майбутніх переговорів. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Окрім того прем’єр-міністр КНР повідомив, що розраховує на завершення переговорів щодо Всеосяжного регіонального економічного партнерства (RCEP) за участю 15 країн Азії вже у 2019 року. Лі Кецян пообіцяв, що учасники переговорів щодо цієї регіональної зони вільної торгівлі повідомлять про чергові успіхи вже цього тижня.

Так само очільник китайського уряду висловив сподівання, що США і КНР вдасться вирішити торговельні протиріччя на основі взаємної поваги і довіри. За словами Лі Кецяна переможців у торговельних війнах не буває.

Південнокитайське море — напівзамкнуте море в західній частині Тихого океану між Індокитаєм, Малаккою, Південним Китаєм і островами Тайвань, Лусон, Міндоро, Палаван, Калімантан, Суматра, Банка, Белітунг. Південна межа моря проходить підводним підняттям між Калімантаном і Суматрою (приблизно 3° півд. ш.). Є частиною так званого Австрало-Азійського Середземного моря. Одне з найбільших морів Світового океану, площа моря складає 3537 км², об'єм 3622 тис. км³.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: