У китайських соцмережах заборонили літеру «N» після пропозиції Компартії не обмежувати термін глави держави

У китайських соцмережах заборонили літеру «N» після пропозиції Компартії не обмежувати термін глави держави

Разом із літерою під заборону потрапили кілька десятків фраз і назв книг

Видання China Digital Times виявило, що в соціальній мережі Weibo (китайський аналог Твіттера) більше не можна знайти записи з декількох десятків запитів, у тому числі з латинською літерою «N». Активісти, які займаються оминанням інтернет-блокувань у Китаї, пояснили заборону символу його використанням у виразах на зразок «n термінів на посаді».

До числа заборонених виразів відносяться слова «довічний», «безсмертний» і «культ особистості», а також назви книг про громадянську війну в Китаї, антиутопій «Скотний двір», «Дивний новий світ» і «1984», кінокомпанії «Дісней» і її серії мультфільмів «Вінні Пух».

Під заборону також потрапило вигадане ім'я «Сі Цзедун», утворене від злиття імен глав Комуністичної партії Китаю - Мао Цзедуна і Сі Цзіньпіна) і ім'я китайського воєначальника Юань Шикая, який на початку 20 століття намагався відновити Китайську імперію.

Регулювання китайських соцмереж посилили після недавньої пропозиції ЦК Компартії Китаю: прибрати з конституції обмеження на кількість термінів для глави держави. Якщо це рішення підтримає пленум партії, чинний генеральний секретар КПК Сі Цзіньпін зможе залишитися на своєму посту після закінчення другого з його п'ятирічних термінів у 2023 році.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: