Санкції щодо російських дипломатів. Голова МЗС Чехії хоче дотиснути ЄС

Санкції щодо російських дипломатів. Голова МЗС Чехії хоче дотиснути ЄС
Міністр закордонних справ Ян Ліпавський хоче домогтись санкцій проти дипломатів
фото: CTK

Голова МЗС Чехії: Чеська пропозиція щодо обмеження на пересування російських дипломатів у Шенгені сприятиме більшій безпеці Європи

Пропозиція Чехії про обмеження пересування російських дипломатів у Шенгенській зоні не знайшла достатньої підтримки серед країн-членів ЄС. Про це заявив голова чеської дипломатії Ян Ліпавський після зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі, пише видання České noviny.

Ліпавський вважає, що заборона сприятиме підвищенню безпеки в Чехії та Європі. Однак він поки не отримав достатньої підтримки цієї пропозиції серед країн-членів ЄС, через що пропозиція не потрапила до схваленого 14-го пакету санкцій проти Росії. Однак, за словами Ліпавського, він не збирається здаватись і намагатиметься продовжити просувати цю пропозицію.

«Ми ведемо двосторонні переговори з низкою країн, я надіслав листа вищому представнику (Жозепу Боррелю, – «Главком»), який підписали представники таких країн-членів як Данія, Нідерланди, всі три держави Балтії, а також Польща та Румунія… Я не здаюся, продовжую, думаю і шукаю, як досягти бажаної мети», – сказав він.

Чехія багато місяців поспіль наполягає на тому, щоб ЄС обмежив пересування російських дипломатів у Шенгенській зоні. За словами міністра Ліпавського, цілий спектр шпигунської діяльності відбувається під дипломатичним прикриттям, що є «загальновідомим фактом».

«Я роблю це з огляду на безпеку Чеської Республіки, я роблю це для того, щоб мати безпечнішу Європу, щоб ускладнити роботу її спецслужб з російського боку. Мотивація цілком зрозуміла», –  зазначив чеський міністр. Він додав, що зараз необхідно знайти рішення, яке було б успішним.

Раніше стало відомо, що чеська влада має намір депортувати уродженця Росії Олександра Степанова, який мешкає у Чехії майже 20 років, так як він може нести загрозу для країни. Згідно з даними чеської влади, Степанов мав контакти із російськими дипломатами, причетними до «рицинового скандалу» у 2020 році. Тоді російський дипломат привіз до Чехії отруйну речовину рицин і через анонімний електронний лист, надісланий спецслужбам Чехії, спробував підставити свого колегу, з яким той ворогував.

До слова, уряд Чехії схвалив «заморозку» російської державної власності у країні. 

Читайте також: Коли Чехія надішле Україні боєприпаси? Міністерка оборони дала обіцянку

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: