Агія Загребельська українська юристка, державна уповноважена Антимонопольного комітету України з 2015 по 2019 рік

Як у Євросоюзі реагують на корупцію. Приклад для України

Єва Кайлі на зустрічі з представником уряду Катару
фото з відкритих джерел

Найбільший, найнахабніший і ще купа «най» корупційний скандал в Брюсселі за останні десятиріччя

Арештована віце-президент Європейського парламенту, її чоловік, помічники, дехто з депутатів. Майже всі представники лівих сил, здебільшого S&D.

Звинувачення, якщо коротко, незаконне лобіювання інтересів Катару в європарламенті.

«Зірка» розслідування – екс-ведуча грецького ТВ, найгламурніша депутатка ЄП Єва Кайлі.

Як приклад, для розуміння рівня та природи лобіювання. Під час скандалу зі ставленням катарського уряду до робітників під час будівництва об’єктів Чемпіонату світу з футболу як до рабів, виступила з публічним захистом, стверджуючи, що в Катарі відбулися суттєві зміни.

Або ще один приклад, євроделегація мала виїхати до Катару, щоб оцінити зусилля уряду в запровадженні змін в частині прав працівників. Катар в підсумку запросив лише одного представника – її, яка виступила перед місцевими ЗМІ зі схвальними оцінками проведених реформ.

По справі проходять дві NGO, які діяли по факту як лобісти, не зареєструвавшись відповідним чином. Мецола вже позбавила Єву Кайлі владних повноважень, в частині, де було достатньо її статусу. Подальші рішення про зняття недоторканості, виключення з партій, комітетів тощо будуть прийматися найближчим часом, здебільшого на засіданні ЄП.

Грецька партія, членом якої вона була, вже її виключила.

Депутати, помічники парламентарів та інші чиновники/політики, хто мав відношнення до цих NGO, з суботи розривають зв’язки. Хто займав посади в наглядових радах тощо – подали у відставку.

Найближчими днями мало розглядатися питання про безвіз для Катару. Очікувано, що це знято з розгляду без визначення наступної дати.

Також до Перської затоки мала вирушити делегація європарламентарів. Візит буде, але Доху оминуть. Як наслідок всю увагу отримає найзатятіший конкурент Катару на Близькому Сході – Саудівська Аравія.

ЄС планує слухання щодо зміни правил. Серед іншого розглядається питання про створення незалежного органу по етиці та більш жорстких правил з регулювання лобізму і відповідальності за порушення.

Читайте також: Корупція в ЄС: бельгійські слідчі обшукали офіси Європарламенту
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: