Андрій Кузьмін Журналіст

Як ракета С-300 впала у Польщі. Російський слід, здоровий глузд і геополітика

Вирва від С-300 у польському Пшеводуві нічим не відрізняється від вирв від таких же ракет у Харкові чи Миколаєві
фото з відкритих джерел

Зенітні ракети, здатні вражати наземні цілі, є лише в РФ

В історії з падінням ракети на території Польщі, у селі Пшеводувi, внаслідок чого загинуло двоє людей, дивує швидкість, з якою американський та польський президенти визнали, що ракета була пущена не з Росії, а належала українській протиповітряній обороні.

Навіть доби не минуло, а вони визнали… – без ретельної експертизи, в якій повинні були брати участь військові-ракетники та інші профільні фахівці. Оперативнішою виявилася лише країна-агресорка, яка заявила буквально через 15 хвилин після падіння ракети, що «це не ми». Додавши при цьому, що вони i Київ не обстрілювали.

Так, це зрозуміло, що лідери США та Польщі з усіх сил намагалися уникнути прямого конфлікту НАТО і Росії, намагаючись, щоб війна не вийшла за межі України. Але ж не можна так не дружити з банальною логікою.

Стверджується, що українська зенітна ракета хотіла збити російську, але промахнулася і випадково впала на території Польщі, буквально за п'ять кілометрів від кордону.

І ось тут починається найцікавіше. Зенітна ракета, промахнувшись повз повітряної цiлi, самоліквідується – вона призначена для захисту власної території, і їй зовсім нема чого падати на голови співгромадянам. Навіть якщо не вибухне, все одно будуть руйнування. Одним словом, якби наша ракета від С-300 промазала по цiлi над територією Польщі, то над Пшеводувом у найгіршому разі «пролився» б дрібний дощ із маленьких уламків.

Але був вибух. І якщо це справді була ракета від С-300, то тільки російська – «умільці» з країни-агресорки переналаштували засоби ураження повітряних об'єктів для завдання ударів по наземних цілях, і ще з початку липня почали використовувати їх по об'єктах в Україні.

Завдавати ракетні удари по території Польщі високоточними Х-55 або Х-101 Путін би не наважився – по уламках відразу стало б зрозуміло, чиїх рук справа. А у випадку з С-300 можна легко спробувати все звалити на Україну – а мовляв чого, у них такі теж є. Але агресор не врахував, що в нашій країні просто немає зенітних ракет класу «земля – земля».

У чому мають рацію Байден і Дуда – так це в тому, що ракета, що впала в Пшеводуві, не могла прилетіти з Росії. Із цим, власне, ніхто й не сперечається. Далеко. А дальність ракет С-300 – від 75 до 200 км. Але питання – чи є в Білорусі ці зенітні комплекси? Безперечно. А яка відстань від Пшеводува до кордону з Польщею? Дорогою – 147 км. По прямій – менше. Висновки робимо самі.

Як говорив Шерлок Холмс: «Елементарно, Ватсоне! Відкиньте все неможливе. Те, що залишиться, і буде відповіддю, хоч би якою неймовірною вона не здавалася». Хоча найнеймовірніше в цій історії те, що Байден та Дуда визнали ракету українською. Але що поробиш – геополітика.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: