Анатолій Гриценко український політик і військовий діяч, колишній міністр оборони України

Україна має законні підстави розірвати газові контракти з «Газпромом»

Заява про злочин №051/07/13/752 від 03.07.2013

Заява про злочин №051/07/13/752 від 03.07.2013

Замість того, щоб знущатися над Юлією Тимошенко, Віктор Янукович і його команда вже давно могли розірвати невигідні для України газові контракти 2009 року.

Не просто могли - вони зобов'язані їх розірвати! Бо того вимагає Закон, який у 2009 році було порушено. Однак контракти з «Газпромом» залишаються чинними - із-за бездіяльності Антимонопольного комітету (АМК) та Генеральної прокуратури України (ГПУ).

Тепер по суті заяви про злочин. У ній я виклав:

1) незаперечні законні підстави для України розірвати газові контракти з «Газпромом»;

2) ознаки злочину посадових осіб АМК і ГПУ, які не зробили цього дотепер, попри мої попередні депутатські звернення і запити.

Підставами для розірвання контрактів з «Газпромом» є грубі порушення антимонопольного законодавства України.

Зафіксовані у контрактах умови постачання газу, насамперед формула його ціни, явно несиметричні зобов'язання сторін, нав'язані Україні величезні обсяги закупівлі газу, захмарні штрафні санкції проти України і жодних санкцій проти Росії, штучні й безпідставні обмеження на продаж і експорт газу Україною - усе це не має нічого спільного з економічною конкуренцією.

Газові контракти - це суцільний диктат і монополізм. І за духом, і за буквою нав'язаних Україні зобов'язань.

Щоби слідчі СБУ не витрачали багато часу, я вказав, які норми і яких саме законів порушено - це Закон України «Про Антимонопольний комітет України» (статті 7, 9, 13, 14, 22, 25), Закон України «Про захист від недобросовісної конкуренції» (глави 3 і 6), Закон України «Про захист економічної конкуренції» (статті 18, 19, 22, 24, 25, розділи IV, VII, VIII).

Виклав детально, на основі яких норм законодавства АМК має всі необхідні підстави і повноваженння, аби зупинити дію контрактів з «Газпромом».

Обгрунтував і міру відповідальності для тих посадовців АМК і ГПУ, які мали діяти - захищати інтереси держави, але не діяли, обмежувалися пустими відписками. Це кримінальні правопорушення за статтями 366 і 367 Кримінального кодексу України.

Додав до заяви про злочин моє листування з головою АМК Василем Цушком і генеральним прокурором Віктором Пшонкою (триває вже більше року). Починаючи з першого депутатського звернення до Цушка від 30.03.2012. Включно з депутатським запитом до Пшонки від 04.07.2012 (спікер оголосив його з трибуни Верховної Ради рік тому).

Запит до генпрокурора я назвав досить чітко і ясно - «Щодо злочинної бездіяльності посадових осіб Антимонопольного комітету України...», аби Пшонка почав діяти рішуче. Не дочекався. Тим не менше, бездіяльність АМК і ГПУ задокументовано - «рукописи не горять»...

Що далі?

Якщо СБУ діятиме згідно Закону, то абсолютно очевидно, що має бути негайно проведено досудове розслідування (з внесенням до Єдиного реєстру) і за його підсумками - винних посадових осіб АМК і ГПУ притягнуто до відповідальності. А головне, для країни, на підставі вказаних порушень антимонопольного законодавства України газові контракти 2009 року - буде розірвано.

Якщо ж СБУ діятиме (бездіятиме), як це дотепер робили АМК і ГПУ, і не стане на захист інтересів Української держави - тоді співучасниками злочину стануть голова СБУ Олександр Якименко і його підлеглі, задіяні в роботі над заявою про злочин. Так само, як і Віктор Янукович, якого я також повідомив про злочин і бездіяльність АМК і ГПУ.

Реєстрацією заяви про злочин я даю цій владі ще один шанс діяти, і діяти результативно: виконати вимоги Закону і на підставі його порушення - розірвати газові контракти з «Газпромом».

Чи скористаються цим шансом захистити національні інтереси України Віктор Янукович, Олександр Якименко, Василь Цушко і Віктор Пшонка? Про це дізнаюся у визначений Законом термін. І Ви дізнаєтеся.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: