Антон Швець Блогер

Ситуація навколо ЗАЕС. Чи варто йти на угоду з росіянами

Окупанти продовжують контролювати Запорізьку атомну станцію
фото з відкритих джерел

Багато людей кричали зрада на зернову угоду. І що? Взяти Херсон це не завадило

Ердоган в черговий раз натякнув Путіну, що сподівається на вирішення ситуації з ЗАЕС. І це навіть зробили публічним.

Нічого не знаю про хід переговорів стосовно обміну території навколо ЗАЕС/Енергодару. І навіть не в курсі чи такі перемовини взагалі йдуть.

Тим не менш скажу свою думку стосовно угоди типу «ми запускаємо аміакопровод/вони здають Енергодар». Вважаю угоду такого формату дуже вигідною для нас. Як і зернову угоду.

Якщо аміакопровід Тольятті-Одеса буде запущений, зупинити ми його зможемо в будь який момент – наприклад через відключення світла. Ну або, ну ви розумієте, його живлення буде пошкоджено під час ракетних обстрілів. Якщо буде дуже потрібно. Росіяни звісно скажуть що вони нічого не обстрілювали. Ну так вони кажуть що школи, будинки та лікарні не обстрілюють.

Якщо додатково до запуску аміакопроводу від нас будуть вимагати гарантії роботи нафтопроводу Дружба для угорських друзів Путіна, я б також погоджувався. Окей ми пообіцяємо вважати його критичною інфраструктурою і не вимикати в першу чергу. Але в нас у блекаут періодично йдуть всі черги разом. Ну і знову ж таки, ну ви розумієте, якщо щось фізично пошкоджено російським ударом – воно не може працювати. Які б гарантії ми не давали.

Багато людей кричали «зрада» на зернову угоду. І що і де? Взяти Херсон це не завадило. Ганяти Чорноморський флот нам це не завадило, диверсійна робота у Криму як шла, так і йде. Це була гарна угода, за винятком української корупції, але то вже маємо що маємо.

Думаю що багато людей будуть кричати «зрада» і на обмін ЗАЕС на щось, але Сунь Цзи був правий. Брати ворожі фортеці – погана тактика. Зламати задуми ворога і примусити його віддати фортецю в обмін на слова – гарний план. Мистецтво війни.

Навіть якщо там будуть якісь міжнародні миротворці/наглядачі на ЗАЕС в угоді – все одно потрібно брати, бо після першого ж обстрілу миротворці чухнуть, а ми залишимось.

Багато хто буде кричати, що не треба домовлятися про Енергодар, а треба йти на Мелітополь/Бердянськ. Я сподіваюсь ці люди бачили, як воно зараз на передку. Так, дійсно, росіяни такою угодою продають нам Енергодар, який скоріш за все і так втратять в лютому. Так, дійсно, вони підірвуть і засруть перед відступом все що зможуть. Але якщо є можливість отмати місто раніше, отримати його цілішим і зберегти життя солдат – треба брати. А слова та гарантії важать, я вважаю, менше ніж життя солдата.

Тому дуже велику кількість форматів угоди по обміну ЗАЕС я буду вважати дуже вигідними для нас.

Хоча звичайно конспірологія просвердлить небо.

ПС: Стосовно можливості реального порушення герметичності аміакопроводу. Гілка аміакопроводу Тольятті-Одеса була уражена під Бахмутом навесні. Так як аміак у трубі є (всі забули але аміакопровід заповненний і зараз) то він витік. Була хмара, на щастя ніхто не загинув. Звісно під час тривог норм темою буде знижувати тиск у аміакопроводі. Чим більше тривог, тим менша пропускна здатність. Нехай там у Мазєпіна голова болить.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: