Роман Безсмертний Громадський діяч, колишній Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Білорусь

Розв’язання конфлікту – конкретна дата достроковий президентських виборів

Анатомія сьогоднішнього дня показує, що Янукович намагався зірвати переговори і процес врегулювання кризи.

Анатомія сьогоднішнього дня показує, що Янукович намагався зірвати переговори і процес врегулювання кризи. Зрозумівши, що він не в силах здолати Майдан, оголосив «перемир’я», аби перегрупувати сили і піти в остаточний наступ на активістів Майдану і Майдан як загальноукраїнський загальнонаціональний протест.

Що відбулося сьогодні зранку?

Коли на території України заїхали міністри закордонних справ європейських держав, була поставлена задача зірвати цю зустріч. Щоб зруйнувати подальший діалог, щоб він не відбувся.

Саме тому в хід пішли снайпери, які почали стріляти в людей на Майдані.

Очевидно, що Майдан стерпіти цього не зміг, і пішов у наступ.

Погасити протест людей влада вже не може. Зайвим доказом тому є ¾ території України, що контролюються повсталим народом.

З учорашнього дня Янукович і командування Внутрішніх військ не контролюють ситуацію у силових підрозділах. Не контролює він ситуацію і в «Беркуті», і в інших «звіриних» підрозділах.

Вони відмовляються виконувати накази.

Сьогодні, коли їм роздали бойові набої після прийняття рішення про застосування зброї, війська, зрозумівши критичну межу, категорично відмовилися брати в руки вогнепальну нарізну зброю.

Що переломило ситуацію?

Ситуація у військах катастрофічна. Вони вперше побачили, що вони воюють з власним народом. Смерті, понесені з обох сторін, спричинили відчуття катастрофи в середовищі Внутрішніх військ і «Беркуту». Невипадково ми маємо випадки, коли солдати і офіцери Внутрішніх військ переходять на бік народу. Це – доказ розуміння ними, що вони даремно проливають кров.

Не вартий Янукович і вся його камарилья, аби за ради них нести такі колосальні жертви.

Сьогоднішня ситуація – це чергова провокація Януковича.

Коли відсутній діючий уряд, коли з учорашнього дня йшла розсилка з вимогою не йти сьогодні на засідання парламенту, це означає, що Янукович особисто зривав переговорний процес.

А найбільше його бажання – зірвати сьогоднішню зустріч з трьома міністрами закордонних справ, щоб потім звинуватити повсталий народ у тому, що він не допустив такого діалогу.

Таким є зовнішній і внутрішній аналіз ситуації в Україні.

Що потрібно робити?

Перше. За участю міжнародних посередників треба сформувати переговорну групу. З одного боку, до неї мають увійти люди, політики, які здатні опанувати ситуацію на Майдані, і ситуацію в регіонах. З боку від президента треба виключити із складу переговорної групи провокаторів Портнова і Лукаш, які захищають повноваження Януковича і є авторами рішення Конституційного суду, котре призвело до узурпації влади президентом.

Там мають бути люди, які здатні вести діалог, які здатні домовлятися.

Але обидві сторони повинні не займатися коментуванням переговорів, а працювати. За цей час треба підготувати план виходу з кризи. Виступати від імені переговорної групи можуть виступати лише зовнішній спостерігач, зовнішній посередник.

Цей посередник може озвучувати домовленості і хід виконання дорожньої карти. У жодному разі посередники не повинні відстоювати позицію тієї, чи іншої сторони.

Друге. Очевидно, настав момент зібрати сьогодні Верховну Раду, оголосити дату дострокових виборів парламенту і президента.

На цей період треба негайно створити перехідний уряд, Верховна Рада має працювати в режимі перехідного парламенту. Також треба призначити перехідне керівництво в регіонах.

Якщо в найближчі дні такі кроки буде зроблено, Україна має бути переведена у режим тимчасового управління.

За нинішньою політичною кризою нас чекає колосальна економічна катастрофа. Це зарплати, утримання сімей, проблема із забезпеченням товарами регіонів.

Треба розуміти, що Україна це держава, на території якої знаходяться атомні електростанції, глобальний транспортний коридор енергозабезпечення.

Якщо не буде вжито термінових заходів, ситуація вийде з-під контролю.

Необхідно негайно зупинити участь армії в цих процесах.

Перше застосування військ призведе до того, що армія поверне зброю проти нинішньої влади. Тому що армія голодна.

Якщо нинішня влада підготувала різноманітних «пернатих» у вигляді спецвійськ, то армія перебувала на залишковому фінансуванні. Немає сумнівів, проти кого вона поверне зброю.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: