Богдан Буткевич Журналіст

Написи на стіні: «Солі, спайси в Telegram». Як працює цей наркобізнес

Наркомафія завжди чи не перша починає користуватися плодами технічного прогресу. Правоохоронці не встигають за дилерами й не мають протиотрути проти Telegram-мереж

«Солі, спайси, гриби» - і номер каналу в месенджері Telegram. Чи не на кожному другому будинку в містах України ви побачите типове оголошення. Пояснюємо, що це таке

Що таке «спайси» та «солі»

Ні, це не спеції, як буквально перекладається це слово з англійської. За великим рахунком, це синтетичний замінник марихуани. З початку 2000-х в Європі та США великої популярності зажили нібито пахощі для ванн під цікавими назвами типу Spice Silver, Spice Diamond, Yucatan Fire, Sence.

Згодом правоохоронці виявили, що це - не просто суміші для ароматизації повітря чи води, а трава з нанесеними на неї штучно синтезованими в лабораторіях речовинами, що за ефектом нагадують канабіс. Точніше, перевищують його за інтенсивністю.

Поступово їх легальний обіг заборонили майже в усіх країнах ЄС та США. В Україні деяка частина цих речовин заборонена з 2010 року.

«Сіль» в нашому значенні слова - це різні варіанти сумішей з обов’язковим вмістом метилендіоксіпіровалерону чи МДПВ. Психостимулятора, який змушує мозок різко виділяти гормон щастя - дофамін. Це такий собі дешевий замінник кокаіну плюс трохи амфетаміну для швидкості та енергії. Ці препарати можна курити, нюхати та колоти.

Найбільша небезпека в тому, що нерідко вони справді не є нелегальними наркотиками. Юрист-кримінолог Анна Маляр стверджує, що кожного року з’являються кілька десятків нових сполук, які мають ознаки наркотиків.

«Ці нові синтезовані препарати правоохоронці та навіть медики просто не встигають вносити в перелік заборонених. Хіміки працюють швидше за поліцію. Навіть якщо у дилера чи користувача знаходять подібні речовини, які впливають на людину як наркотитики – далеко не факт, що й законодавчо це наркотики», - розповіла Еспресо.TV Маляр. 

Окремо питанням синтетичних наркотиків в нас явно не займаються. Саме тому попит на синтентичні наркотики величезний й збільшується з року в рік. Якщо подивитися на офіційну державну статистику України по злочинам в сфері незаконного обігу наркотиків, то ми побачимо, що там як і раніше левову частку займають затримання дрібних курців марихуани з грамом конопель в кишені.

Управління ООН з наркотиків та злочинності обрало Україну серед 24 країн, що потребують першочергової допомоги через високий рівень вживання ін'єкційних наркотиків та поширеність ВІЛ серед тих, хто їх вживає.

За даними незалежних експертів кількість наркозалежних в Україні — 1,5-2 мільйона осіб, що в десятки разів перевищує різні офіційні цифри. Та і наша країна стала чи не основним транзитним каналом постачання на багатий європейський ринок афганського героїну та прекурсорів  (речовини та їх солі, що використовуються для приготування наркотичних речовин, - ред).

Як працює ринок   

Ми вирішили перевірити, наскільки ж просто купити «спайси та солі». Виявилося - без проблем. Спочатку просто пояснимо чому для розповсюдження використовують саме месенджер Telegram. Справа в тому, що це - чи не єдиний такий сервіс, прямого доступу до якого не мають спецслужби та правоохоронці. 

Сервіс, створений колишнім власником мережі «ВКонтакте» Павлом Дуровим, наразі розташований в Швейцарії. Там само знаходяться, за інформацією з відкритих джерел, і сервери цієї програми. Доступ до яких в компанії спецслужбам намагаються не давати. Саме тому наразі вуличне розповсюдження наркотиків йде саме через цей сервіс.

Отже, автор знайшов перше подібне оголошення у своєму ж подвір’ї. Далі – купівля нової сім-карти, на яку зареєстрував новий акаунт в Telegram. Додаємо канал в число контактів – і переговори починаються. 

В мене одразу уточнюють, що саме я хочу і відправляють прайс. У цих персонажів є солі, спайси, фен, гриби. «Травою» не торгують – тільки «синтез», як написав той, хто веде цей канал. Питав, чи не цікавить мене метадон – синтетичний замінник героїну, який використовується у замісній терапії для наркоманів.

Ціни – досить доступні. Приблизно від 250 до 500 грн за 0,5 грам. Нарешті вибираю певний вид «кристалів» - «Альфа». Вони мені обійдуться в 350 грн за 0,5 грам. Платити дуже просто – поповнити рахунок 067947****. Далі ці гроші будуть переведені в готівку. Це стара схема, за якою наркодилери діють вже років з 15.

Далі намагаюся підтримати розмову – мовляв, а чи не можна мені теж приєднатися до розповсюдження. Кажу, в мене багато друзів хотіли б. Не питання – якщо брати оптом, то буде знижка 50 грн. Але більше 20 грам він продати не може – надто великий пакунок буде на «закладці».

«Закладка» - це якесь непримітне місце, де можна сховати – «закласти» - товар для клієнта. Це може бути трансформаторна будка з нішею, дупло дерева, якийсь відгороджений відсік у під’їзді, що не зачиняється тощо. Саме туди й кладеться заздалегідь в оговорений термін продукт, оплачений клієнтом.

При чому, спочатку кладеться, а потім клієнту повідомляють. Це робиться для максимальної безпеки. Ніхто нікого не знає в обличчя, ніхто нікого не здасть, якщо раптом й потрапить до рук правоохоронців. Якщо що, можна навіть з’їжджати з теми, що випадково знайшов і це взагалі не твоє.

Питаю, чи можна, щоб закладка буде зроблена в районі Караваєвих Дач Києва. Так, жодних проблем, у нас там популярний район – відповідає дилер. Про конкретне місце домовимося. Зрештою, я все ж таки не здійснюю купівлю, щоб не брати участь у наркоторгівлі.

Так само легко купити подібні препарати через інтернет. Достатньо ввести запит на кшталт «купить соль Киев», й вам випадають десятки сайтів та форумів, де можна легко замовити собі майже всі види наркотиків. Ну хіба окрім елітного кокаїну. Так само випадково обираю найперший сайт, роблю замовлення – й починає працювати та сама схема з закладками.

Експорт в ЄС

Наркомафія завжди чи не перша починає користуватися плодами технічного прогресу. Правоохоронці не встигають за дилерами й не мають протиотрути проти Telegram-мереж. Понад те, як говорять знайомі автора, що полюбляють наркотики, наразі, після скасування УБНОН (Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків), поліція не те щоби втратила традиційний контроль над розповсюдженням наркотиків – просто він став набагато меншим. 

Звіт Європолу за 2016 рік стверджує, що Україна є потужним виробником та постачальником до Європи синтетичних наркотиків, пояснює юрист Анна Маляр.

«Чимало іноземних експертів заявляють про те, що подібним виробництвом займаються не хіміки-ентузіасти на власних кухнях, а цілком офіційні фармацевтичні компанії. Які мають дозволи та квоти на виробництво наркотичних речовин. Але, користуючись шаленим рівнем корупції, виробляють ці речовини понад квот. Які потім продають на чорний ринок. І в цих словах є рація, адже для виробництва більшої частини синтетичних наркотиків потрібен серйозний виробничий цикл», - розповідає юрист-кримінолог.

Окрім цього, за словами Маляр, є загальновідома практика, коли виробництво наркотиків налагоджують в зонах, які слабко контролюються. В цьому сенсі як тут не згадати вперті чутки про продовження виробництва, наприклад, на заводі «Стирол» (виробник добрив, - ред.) в окупованій Горлівці. Який свого часу вже світився в скандалі з незаконним виробництвом трамадолу наприкінці 2000-х.

Ми поспілкувалися з кількома співробітниками департаменту наркоконтролю, які не побажали розкривати свої імена. Вони прямо стверджують – є величезний імпорт синтетичних наркотиків з України до ЄС. А курується це все з вищих щаблів влади.

«Ну ви ж розумієте, що коли фармзавод виробляє прекурсори сотнями кілограм, то це явно не може бути без відома його власників? А якщо ці власники ще й сидять у вищих органах влади?», - стверджує наш співрозмовник.

За інформацією, отриманою нами у цих джерел, мова йде про низку фармацевтичних заводів, серед власників яких є люди, яких прийнято пов’язувати з так званою «медичною мафією».

Нібито після виробництва схема має два напрямки. З одного боку, постійно виробляються прекурсори, які ще не занесені у перелік заборонених наркотичних речовин. Які потім цілком легально завозяться до ЄС, де з них виробляють наркотики.

Друга схема повністю нелегальна - виробляються повністю заборонені речовини, які одразу продаються на чорний ринок. А потім, через «вікна» на Західному кордоні, особливо на Закарпатті, через територію Словаччини та Угорщини йдуть до ЄС.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: