Тарас Чорновіл Журналіст, політичний діяч

Мішель Терещенко йде у президенти. Кому це вигідно?

Пару слів про чергового кандидата в президенти Мішеля Терещенка. Властиво, не про нього самого, бо там нема дуже про що й розводитися – ще один «рятівник України» з когорти наших нових громадян.

Мене все ж більше цікавить, кому це вигідно та хто (крім власних амбіцій та завищеної самооцінки) міг хоча б теоретично спонукати Терещенка до такого кроку. Бо на відміну від самого Терещенка – це вже більш серйозна гра.

Загалом чим більше опозиційних кандидатів, тим краще для єдиного представника чинної влади, але цей напрямок тупиковий. Терещенка розпирають власні амбіції й образи. Чомусь усі, хто не зумів у нашій країні самореалізувуатися або зазнали фіаско в роботі, якою займалися, починають у цьому звинувачувати не себе, навіть не оточуючих, а Порошенка. Навіть коли він з огляду на свої повноваження не може мати до цього стосунку. Терещенко навіть під час свого брифінгу не приховував ворожості до влади, яка «не дала йому розкритися», не зупинила його опонентів, що в судах оскаржували його дії тощо.

Тож не бачу механізмів впливу для такого варіанту. Властиво, в 2015 році, коли Порошенко надав Терещенку українське громадянство, останній навіть дуже прислухався до Президента. Але за час,що минув, він дуже швидко пройшов дорогою Саакашвілі. Та й не треба бути пророком, щоб спрогнозувати, що свою кампанію, як і інші наші опозиціонери, Терещенко розпочне не зі своїх досягнень і планів, а з критики чинного глави держави. Тому він точно не буде кимось на зразок технічних кандидатів Порошенка, скоріше додатковою, хоча й не надто великою проблемою.

Тому мені здається, що спусковий гачок усе ж в опозиційному середовищі. Там основними гравцями є Тимошенко й Гриценко (Бойко та Рабінович грають на іншому електоральному полі), а решта на цих виборах тільки розминаються перед парламентськими. Чомусь думаю, що через особливості кампанії Тимошенко, гендерну обставину, наявність партійних структур, дуже дорогих технологій тощо, Терещенко навряд чи зуміє потанцювати на її танцполі. Я більше схильний припустити, що будь-який невдоволений, емоційний та неперебірливий кандидат буде грати на електоральному полі Гриценка.

Багато голосів у нього Терещенко не забере – це типовий кандидат на чверть відсотка. Але є типовий ефект розвалу цілісного електорального поля кандидата. Саме цю технологію комуністична команда Кравчука розіграла проти В’ячеслава Чорновола ще в 1991 році. А це вже не тільки пряма вигода для Тимошенко, але й вкладається в її власні сучасні технології. Зараз Юлія Володимирівна починає формувати пул технічних кандидатів, які мали б посікти електорат Гриценка. Перший, хто вже явно проявляє ознаки технічного кандидата від Тимошенко, нічим при цьому її не зашкодить і водночас пасеться на полі Гриценка, є Чумак. Але на ньому явно не завершиться.

Я далекий від думки, що Терещенко робив свою заяву за попередньою домовленістю з Тимошенко, але цього й не було потрібно. Я сам колись відчув це вміння Юлі грати на амбіціях чоловіків. Тоді (2001-2002 роки) вона пробувала використати мене у своїй війні проти Ющенка, але я якось не підсів на ту голку марнославства, тим більше, що з Ющенком у мене вже розгорявся свій власний конфлікт із зовсім іншими мотивами. А Терещенко цілком міг потрапити в пастку. Далі вже питання того, як його вміло використати в своїх цілях.

Поки це лише припущення. Може виявитися, що Терещенко не піде за задуманою схемою, навіть почне воювати і з самою Тимошенко. Адже вона, повіривши в свою геніальність та нехтуючи порадами технологів, усе частіше робить фатальні помилки. Але тенденція проглядається все чіткіше. Згадайте 2009-ий. Тоді вона знищувала Ющенка, щоб ніхто не заважав їй вийти сам на сам з Януковичем, у ролі головного борця проти «темної сили». Тоді з Ющенком усе вдалося, хоча Януковичу врешті програла саме через помсту Ющенка та технології Балоги. Цього року Юля Володимирівна спробувала зіграти таку саму гру проти Порошенка. Але знищити його їй не вдалося. Більше того, в нього тенденції для зростання, а в неї електоральний застій. Тому недавно вона офіційно визнала, що бачить своїм головним конкурентом і ворогом саме чинного Президента. А тому в цьому протистоянні не має бути жодних перешкод на умовно своєму полі, тобто серед хронічно невдволеного населення, яке хоч і дуже невміло, але потрохи підбирає Гриценко. Я вже колись писав, а «перший непрохідний» потім, перевіривши, сам це підтвердив, що Тимошенко літала до Варшави на зустріч із Саакашвілі для узгодження дій саме проти Гриценка. Вона явно проводить зачистку, а технічні кандидати для цього дуже навіть потрібні. Найкращий же той технічний кандидат, який навіть не усвідомлює відведеної йому ролі.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: