Дмитро Понамарчук Президент Фонду вільних журналістів імені Вячеслава Чорновола  

Тернова ружа для В'ячеслава Чорновола

Блискуча виконавиця «Тернової ружи» Вероніка Красновська

Унікальність пісні «Тернова ружа» в тому, що вона присвячена не окремій особі, а цілому явищу

Житомирська крайова орґанізація Народного Руху першою розпочала цього року низку заходів з ушанування Вячеслава Чорновола. Житомирщина – це область, куди голова Руху приїздив за чотири останніх своїх дні на землі.

…Красновська Вероніка, учениця 11-Б Першотравенської школи, заспівала «Тернову ружу», і я собі зазначив, що досі чув цю пісню лише у записах на радіві та в Ютюбі, а наживо слухаю вперше.

Унікальність пісні в тому, що вона присвячена не окремій особі, а цілому явищу. Люде кажуть, що «Тернова ружа» присвячена коханню ліричної поетки та запального борця – Атени Пашко та Вячеслава Чорновола. А в їхніх особах – коханню всих борців, які поклали на олтар свободи родину й кохання.

Романс народився 1972 року, в ту пору журналіста Вячеслава Чорновола переслідувала комуністична влада. Музику «Ружі» написала Галина Менкуш, автор тексту – вчитель Володимир Іванишин – у грудні 1985-го потрапив під потяг, є версія, що вбитий.

Пам'ятний захід на честь Вячеслава Чорновола у Житомирі 17 березня 2018 року складався з виконання здебільшого творів, які любив Вячеслав Чорновіл, день пам'яти якого припадає на 25 березня. Школярки з ріжних шкіл краю співали «Яворину», «Коли впаде сніг», «Квітка розмарся».

Співали дівчата гарно, кидаючи виклик хурделиці, що порошила за стінами палацу. Стало тепло й сумно. Рух Житомирщини, його голова Олег Лагнюк, соратник Вячеслава Чорновола, вшанував Героя по-людські. Запалив вогники оптимізму: нагородив послідовників і прийняв до лав однодумців.

Заходи з вшанування продовжаться в області до 26 грудня.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: