Ірина Фаріон Український мовознавець

Спеціальна мова. Президент уводить у юридичний і лінгвістичний простір дивний термін

Запровадження через Конституцію терміну "спеціяльна мова" – не що инше як знищення державного статусу української мови

Запровадження через Конституцію терміну "спеціяльна мова" – не що инше як знищення державного статусу української мови. І хоч як довго нам би не доводили, що українська мова залишається державною, насправді запроваджуваний через статтю 143 статус "спеціяльної" для російської перетворює державний статус української мови винятково у декоративний і без жодних важелів для реалізації.

Президент уводить у юридичний і лінгвістичний простір дивний термін та ще й намагається прописати його у Конституції. "Зокрема, у 143-й статті зазначено, що для російської мови слід надати статус "спеціальної". Я не знаю, що у головах тих людей, які можуть називати мову окупації "спеціяльною", але я знаю, що жоден юридичний документ не містить такого терміну, ба більше, не лише юридичний – не працює цей термін і в соціолінгвістичному просторі. А соціолінгвістика це наука, яка вивчає зв'язки мови і суспільства. Тобто цей термін абсурдний не лише з огляду на його звучання, а й з огляду на його наповнення.

Саме засобами цієї так званої спеціяльної мови, бо саме такою її хочуть зробити, знищувалася винятково українська державна мова. І це знищення послідовно провадили від XVII століття з 1627 року, відповідно до наказу царя Михайла і подання московського патріярха Філарета спалити усі примірники надрукованого в Україні учительного Євангеліє Кирила Ставровецького, тому що саме це Євангеліє мало в собі вперше елементи живої розмовної української мови. Далі у 1677 році патріярх московський Йоаким наказав з українських книг вилучити всі листки, які мають різницю від книг московських. У 1689 році московський Синод заборонив Києво-Печерській лаврі друкувати перший том знаменитих Четій Міней Дмитра Ростовського, бо вони також були з елементами живої розмовної української мови. Якщо сягати 18 століття – вже діяла не лише церква – тут підключилася і держава в собі царя Петра I.

Очевидно, що вносячи "спеціяльний" статус для російської мови, мають на меті спеціяльні форми знищення через російську мову української. Це не просто знищення української держава, а знищення української нації. І Рада ніколи не підтримає цього безглуздя!

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: