Геннадій Друзенко Правник, громадський активіст

Третій тур виборів розпочався. Це буде бій без правил

За довіри до судової влади, яка нижча за плінтус, підозра Порошенку радикально мобілізує його прихильників та ненависників
фото: EPA-EFE

Прокляття України в тому, що вона – держава-заручниця. Заручниця геополітичних важковаговиків, один з яких приставив дуло до скроні нашої держави, аби домогтися стратегічних поступок від іншого.

Але також власних отаманів, які настільки занурені у зʼясування персональних стосунків, що готові перетворити країну на поле їхнього персонального герцю і радісно вигукнути в кінці: «Так не дістанься ж ти нікому!»

Що означає чергове повернення в «русский мир», який стає привабливим тільки в порівнянні з українською руїною...

Мене важко запідозрити в симпатіях до Петро Порошенко. Для мене він геніальний політик: самозакоханий, цинічний, розумний і цілеспрямований. Справжня політична тварина – ζῷον πoλιτικόν. Проблема в тому, що він не державник. Для нього держава – засіб, а не ціль. І трагедія (і Порошенка і України) в тому, що в Україні досі немає тої держави, того конституційного механізму, який здатний перетворювати людське его на загальне благо.

У мене особисто довгий список «підозд» до пʼятого очільника України, але(!!!) предʼявнена Порошенку підозра у держзраді не витримує жодної критики!!! Це якись юридичний треш, який вчергове переконує мене: у правоохоронних органах майже не залишилось професіоналів. Мої щирі співчуття Ірині Венедиктовій.

Хто видає юридичні дипломи цим людям, що не вміють скласти слова у просте читабельне речення?! Не кажу вже про елементарні закони логіки, розуміння причинно-наслідкових звʼязків та глибокого знання права...

Через це країна поставлена у трагічну ситуацію. Розумний Порошенко, який може собі дозволити кращих адвокатів країни, та Володимир Зеленський з командою недоуків в Державному бюро розслідувань – у двобої, в якому вже неможливий компроміс. Хтось з двох має політично померти.

А це означає, що годі очікувати юридичних шахів чи навіть правничого боксу – на нас чекають бої без правил. В стилі Жеглова: «Вор должен сидеть в тюрьме» – замість презумпції невинуватості та змагального процесу...

Якщо бракує сили доказів та аргументів, залишається тільки груба сила. А це прямий шлях до «лукашенізації» Зеленського, в яку він сам себе заганяє, спалюючи за собою мости.

За довіри до судової влади, яка нижча за плінтус, підозра Порошенку радикально мобілізує його прихильників та ненависників. Як втім адептів і хейтерів Зеленського.

А це значить, що накал емоцій вимикає мізки і перетворює українців на дві команди фанатів, ладних рознести державу задля підтримки свого куміру. Коли йдеться про вирішальний бій – не до правил пристойності. Тим паче, що джентельмени в українській політиці остаточно перевелися вже давно.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: