Ірина Геращенко Народна депутатка України

«План Сайдіка» щодо Донбасу - самодіяльність представника Головуючого в ОБСЄ

Мартін Сайдік

Особливо екзотичними прозвучали заяви про спільне голосування «плану» в парламентах Росії та України

Про так званий «план Сайдіка». Після Форуму «Від Крут до Брюселю», й сьогодні, в чисельних смс від журналістів - прохання прокоментувати «план».

1. Це вже зробив міністр Клімкін, назвавши «план» «тими ж яйцями, тільки в профіль». Міністр, як і має бути дипломату, був максимально дипломатичний.

2. Ми, учасники мінських груп, з подивом прочитали, що представник Головуючого в ОБСЄ Мартін Сайдік, замість зосередитися на прямих обов‘язках координатора і докласти максимум зусиль для конструктивної роботи мінських груп, перестати панічно боятися росіян, сприяти розблокуванню звільнення заручників й реального прогресу в безпекових питаннях, друкує «мирний план для України, чомусь в австрійському виданні. Це виглядає як певним чином самодіяльність. Адже відповідного мандату ані від ОБСЄ, ані від нормандського формату в представника ОБСЄ в ТКГ немає

3. Особливо екзотичними прозвучали заяви про спільне голосування «плану» в парламентах. Це недипломатична заява, яка негативно сприйнята українським парламентом, який є самостійною гілкою влади. Лише суб‘єкти законодавчої ініціативи - Президент України, Уряд і депутати - можуть подавати свої законопроекти на голосування. Якщо мова йде про ратифікації, то також їх до ВР подає Президент і Уряд, але аж ніяк не анонсують дипломати інших країн. 

3. Найбільший нонсенс - спільна ратифікація. Не існує й найближчим часом не може існувати жодного документу, який можуть одночасно ратифікувати ВР і Держдума. Доти, доки російські війська не вийдуть з Криму і Донбасу геть. 

Та ми й не потребуємо голосувань будь-якого парламенту інших країн будь-яких питань, що стосуються внутрішньої політики, суверенітету України. Тим більше Держдуми країни-агресора. Від Держдуми ми вимагаємо одного - голосування про виведення російських військ з українських територій, й віддати нам Крим і Донбас. 

4. Мартіну Сайдіку і іншим координаторам ОБСЄ варто зосередитися на своїх безпосередніх обов‘язках. Зокрема, він вже довгий час не може виконати вимогу української сторони і провести спільне засідання ТКГ і гуманітарної підгрупи з питання звільнення заручників. Напередодні сьогоднішніх груп в Мінську направила на його адресу чергового листа, з проханням добитися від росіян відповіді на українську пропозицію віддати засуджених громадян РФ і забрати політв‘язнів Кремля.

5. Існують мінські угоди. Які брутально порушує одна країна - член ОБСЄ. Це РФ. Саме тому і тільки тому на Донбасі триває війна, робота груп заблокована, переговорний процес деградує. Й ми щиро чекаємо від Посла Сайдіка відповідальної заяви про деструктивну позицію РФ як на Донбасі, так і в групах, й активну позицію - на ТКГ. Аби розблокувати процес звільнення заручників. Аби працював режим тиші.

5. А мирний план в нас є. Й його оприлюднив президент Порошенко, й не в австрійській газеті, а з трибуни ООН. Ми давно виступаємо за введення миротворчої місії ООН на Донбас. Правда, блокує це одна країна - РФ.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: